Când este indicată folosirea ovulelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tratamentul  cu ovule se face numai la indicaţia medicului
Tratamentul cu ovule se face numai la indicaţia medicului

Ovulele ginecologice sunt comprimate cu consistenţă moale sau dură, care se folosesc în caz de infecţii vaginale sau ca metodă contraceptivă.  

Ovulele reprezintă principalul tratament al infecţiilor vaginale care pot fi cauzate de infecţii bacteriene, micozice (candidoze) sau parazitare (trichomonas). Există şi o serie de ovule care conţin estrogeni şi care sunt prescrise după instalarea menopauzei. De asemenea, există o clasă de ovule care conţin substanţe hemostatice, ce stimulează coagularea sângelui. Ele limitează riscurile de apariţie a hemoragiilor şi sunt folosite după intervenţii chirurgicale la nivelul colului uterin.

Spermicidele, recomandate după naştere

Există şi o serie de ovule care se folosesc ca metodă contraceptivă. Acestea, în contact cu temperatura corpului, se transformă într-o spumă care formează o barieră împotriva spermatozoizilor. Acest tip de contracepţie se foloseşte în situaţiile în care contracepţia orală sau folosirea steriletului sunt contraindicate (după naştere, după avort, în premenopauză sau în perioada alăptării).

Protecţia ovulelor care conţin spermicide durează între două şi patru ore. La fiecare raport ­sexual trebuie folosit un nou ovul. În plus, pentru o eficienţă maximă, ­toaleta vaginală trebuie evitată înainte de contactul sexual şi timp de ­şase-opt ore de la contact.

Specialistul nostru

Dr. Alexandra Crişan medic primar obstetrică-ginecologie Spitalul Clinic Filantropia

Ovulele sunt prescrise de medic în funcţie de rezultatul examenului secreţiei vaginale sau al antibiogramei şi fungigramei. În afară de preparatele comerciale existente în farmacii, se pot prescrie şi formule a căror compoziţie o alege medicul ginecolog şi care sunt preparate de către farmacist.

Cu excepţia ovulelor contraceptive, ele se administrează în tratamentul vulvovaginitelor. În timpul tratamentului este necesar repausul sexual. Ovulele ce conţin hormoni au modalităţi diferite de administrare, în funcţie de ciclul menstrual, la fel şi cele destinate menopauzei.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite