Când este bine să iei laxative

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Luaţi laxative doar atunci când regimul alimentar nu a dat rezultate
Luaţi laxative doar atunci când regimul alimentar nu a dat rezultate

Se iau fără prescripţie medicală atât pentru prevenirea, cât şi pentru tratarea constipaţiei şi sunt indicate mai ales persoanelor de vârsta a treia.

Există mai multe tipuri de laxative, unele dintre ele având rolul de a stimula motilitatea intestinală, iar altele de a favoriza purgaţia fără efort. Niciunul dintre acestea nu este lipsit de efecte secundare.

De exemplu, cele care conţin metilceluloză sau psyllium (fibră ce fixează o mare cantitate de apă), considerate cele mai sigure, duc la inflamarea intestinului şi la gaze. Laxativele cu lactuloză şi sorbitol au efect rapid, dar principalul efect secundar este flatulenţa. Acestea sunt contraindicate persoanelor cu afecţiuni renale şi celor hipertensive.

Cele stimulante, care conţin compuşi polifenolici, se folosesc doar în tratamentele de scurtă durată, deoarece acţionează asupra terminaţiilor nervoase din mucoasa colonului. Acestea sunt iritante şi, de aceea, nu sunt indicate persoanelor de vârsta a treia.

Determină apariţia unor carenţe

Laxativele folosite frecvent reduc absorbţia medicamentelor şi elementelor nutritive din hrană. De asemenea, atât laxativele orale, cât şi cele rectale pot provoca un dezechilibru electrolitic (reducerea sub limită a nivelului de calciu, de potasiu, de magneziu şi de sodiu), manifestat prin ritm cardiac anormal, slăbire şi stări de confuzie.

Specialistul nostru
Prof. dr. Ioan Fulga
Şeful Catedrei de Farmacologie Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila"

Prof. dr. Ioan Fulga

Există două feluri de medicamente care accelerează tranzitul intestinal: laxativele, care au o acţiune blândă, şi purgativele, cum este uleiul de ricin, cu efect puternic. Laxativele sunt cele mai recomandate astfel de medicamente, dar şi acestea trebuie luate doar atunci când este cu adevărat nevoie, adică în momentul în care un regim alimentar bazat pe fibre vegetale nu a dat rezultate. Dacă sunt luate frecvent, pot da dependenţă.

Mai precis, administrarea lor declanşează scaunul, după care este nevoie de o zi-două până ce colonul se umple din nou, iar persoana crede că s-a constipat iarăşi şi ia în continuare laxative.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite