Bolile copilăriei se complică la maturitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dacă am putea alege, ar fi de preferat să facem bolile copilăriei la vârste mici, deoarece la maturitate pot evolua cu complicaţii. Află care sunt acestea. Exceptând varicela, bolile copilăriei care apar la vârste mici nu mai recidivează.

Situaţia ideală este atunci când bolile copilăriei apar până la vârsta de 16 ani, deoarece tratamentul vizează simptomele, iar vindecarea survine în maximum zece zile. Însă, dacă o persoană adultă contractează agentul patogen, simptomele cu care se confruntă au un grad de severitate mai mare decât la copii şi sunt mai periculoase.

Varicela  recidivantă, risc de zona zoster

Varicela este cea mai contagioasă dintre bolile copilăriei întâlnite și la vârsta adultă. Boala are o perioadă de incubație de la 10 la 21 de zile şi debutează cu febră (în jur de 38 de grade Celsius) şi cu o stare accentuată de oboseală. Ulterior, după circa două zile, pe corp încep să apară bubiţe roşiatice. Medicii recomandă administrarea imediată a tratamentului cu antitermice. Aceasta deoarece, la vârsta adultă, varicela are o evoluţie severă şi poate creşte riscul de pneumonie, de artrită şi de encefalită varicelică. Pe de altă parte, persoanele care au avut varicelă în copilărie prezintă riscul de a face zona zoster. În astfel de situații se află persoanele în cazul cărora virusul s-a localizat la nivelul terminațiilor nervoase. Prin urmare, pe fondul unei imunități scăzute virusul se poate reactiva. Zona zoster se manifestă prin pete de culoare albă ce se localizează în orice zonă a corpului.

Oreionul poate duce la sterilitate

Una dintre complicaţiile bolilor copilăriei la adulţi este sterilitatea masculină care poate apărea în urma unui oreion. De asemenea, tot la adulţi, oreionul creşte riscul de encefalită, de pancreatită sau de ooforita (inflamaţia ovarelor) şi orhita (inflamaţia testiculelor). Afecţiunea se manifestă prin umflături dureroase sub fiecare ureche și sub maxilar, inflamarea glandelor salivare, dureri de cap și prin febră. Bolnavul de oreion trebuie să stea în pat și să ia medicamente care să-i scadă febra. Netratat, oreionul poate duce la sechele neurologice şi chiar la deces.

Rubeola, periculoasă în sarcină

Rubeola este dificil de depistat la început, deoarece se manifestă prin semne specifice gripei, precum: febră de peste 38 de grade Celsius, inflamarea ganglionilor, ochi înroșiți și nas înfundat. Boala poate fi ținută sub control prin administrarea de paracetamol pentru scăderea febrei și prin administrarea de lichide. Însă în ceea ce privește riscurile la adulți, femeile însărcinate sunt cele mai expuse. În cazul lor, contractarea virusului ­rubeolic, mai ales în primul trimestru de sarcină, crește riscul de avort și predispune copilul la malformații (de exemplu, de natură cardiacă). Alte complicații care pot apărea din cauza contractării rubeolei la vârsta adultă sunt artrita și encefalitele virale. De altfel, cele două afecțiuni apar și în cazul persoanelor care se îmbolnăvesc de rujeolă.

Scarlatina, lipsită de complicaţii

Scarlatina este singura boală a copilăriei care nu este ­cauzată de un virus şi, prin urmare, se poate trata cu antibiotice. Aceasta apare în urma infectării cu streptococul hemolitic de grup A şi se manifestă prin febră foarte mare, prin vărsături și prin ganglioni măriți și dureroși la pipăit. În cazul scarlatinei, complicațiile sunt excepționale, deoarece boala se tratează rapid cu ajutorul antibioticelor.

Bine de ştiut: Bolile copilăriei cauzate de virusuri nu se tratează cu antibiotice.

Specialistul nostru

Dr. Călin Ciubotaru medic de familie

Fiecare boală infecto-contagioasă a copilăriei poate avea consecinţe şi complicaţii specifice la fiecare adult în parte. De exemplu, varicela evoluează adesea cu forme severe ce determină complicaţii, precum: pneumonia, artrita sau encefalita varicelică. La rândul său, oreionul (parotidita epidemică) este însoţit de complicaţii precum: encefalita urliană, pancreatita, ooforita sau orhita care cresc riscul de sterilitate. Alte boli care pot evolua cu complicaţii sunt rujeola şi rubeola. În cazul adulţilor, cele două boli sunt responsabile de apariţia formelor severe de erupţie şi de febră. De asemenea, ele pot favoriza dezvoltarea artritei sau a encefalitei virale. Din fericire, există unele boli ale copilăriei, precum variola şi poliomielita, a căror frecvenţă a scăzut foarte mult prin vaccinare, în unele ţări fiind eradicate.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite