Atenţie la administrarea insulinei!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nu depăşi doza sau momentul recomandat pentru injectare
Nu depăşi doza sau momentul recomandat pentru injectare

Reglează nivelul glicemiei, fiind indispensabilă dacă suferi de diabet zaharat de tip I. Insulina poate avea însă şi efecte nedorite şi, de aceea, trebuie să o administrezi cu prudenţă.

Hipoglicemia este cea mai frecventă şi cea mai serioasă reacţie adversă dacă depăşeşti doza prescrisă de insulină. Primele simptome ale hipoglicemiei sunt transpiraţia rece, bătăile rapide ale inimii, nervozitatea, tremurăturile sau chiar starea de inconştienţă, iar pentru a le înlătura trebuie să mănânci imediat ceva dulce.

Cei din anturajul tău trebuie să ştie că unei persoane inconştiente nu trebuie să i se dea nimic de mâncat sau de băut, ci aceasta trebuie întoarsă pe o parte. În această situaţie este necesar ajutorul medical de urgenţă.

La polul opus se află cetoacidoza diabetică, această reacţie apărând în cazul în care ai luat mai puţină insulină decât era necesar. Reacţia se manifestă prin sete, urinare în cantităţi mari, pierderea apetitului, oboseală, piele uscată şi respiraţie sacadată.

Dacă ai astfel de simptome, trebuie să consulţi urgent medicul, deoarece se poate instala coma diabetică. De asemenea, un consult medical se impune dacă prezinţi în mod repetat orice tip de reacţie la insulină, pentru că poate fi necesară o ajustare a dozei.

Respectă dozele recomandate!

Înainte de a începe tratamentul cu insulină, trebuie să-i specifici medicului dacă suferi de o afecţiune renală sau hepatică, dacă eşti alergic ori dacă iei un alt tratament medicamentos. Apoi, urmează întocmai instrucţiunile medicului privind tipul de insulină, doza şi momentul injectării.

Specialistul nostru
Prof. dr. Ioan Fulga

Şeful Catedrei de Farmacologie
Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila
"

Trebuie menţionat că diabetul se tratează doar în strânsă colaborare cu medicul diabetolog. Astfel, doza se stabileşte în funcţie de momentul meselor şi de efortul fizic făcut de pacient, aceşti factori influenţând nivelul glucozei din sânge. De aceea, este important să se respecte cu stricteţe dozajul şi ritmul de administrare recomandate de medic.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite