Aşa previi alergiile sezoniere!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Strănutul, tusea  şi lăcrimarea ochilor sunt declanşate atunci când eşti expus unor alergeni precum polenul
Strănutul, tusea şi lăcrimarea ochilor sunt declanşate atunci când eşti expus unor alergeni precum polenul

Primăvara pluteşte în aer, însă odată cu ea se pot dezlănţui strănutul, lăcrimarea ochilor şi tusea. Dacă eşti predispus către astfel de neplăceri, este bine să iei măsuri din timp, deoarece o alergie netratată triplează riscul de astm.

Pomii înfloriţi şi praful sunt principalii vinovaţi de declanşarea sau de agravarea simptomelor alergiei la polen, aceasta fiind cea mai frecventă formă a bolii care apare primăvara. Astfel, începând cu luna aprilie, neplăcerile îşi pot face deja simţită prezenţa, nedându-ţi pace timp de săptămâni întregi sau chiar de luni. De aceea, trebuie să iei măsuri de imunizare a organismului încă de dinaintea apariţiei factorilor alergeni.

Vaccinul te protejează pe termen lung

Dacă suferi de rinită alergică, vaccinul de desensibilizare, asociat cu medicaţia simptomatică antialergică, este singura metodă prin care poţi ameliora şi chiar scăpa în totalitate de simptome. Astfel, în funcţie de severitatea bolii, medicul îţi poate recomanda să repeţi vaccinul cel puţin trei ani consecutiv. Imunoterapia se poate face injectabil sau, mai nou, cu aplicaţie sublinguală. Acest tratament se adresează cauzei alergii­lor, modificând răspunsul sistemului imunitar la întâlnirea cu alergenul.

Respectă cu stricteţe tratamentul

Dacă simptomele au apărut deja, le poţi ţine sub control urmând întocmai tratamentul prescris de medic. De obicei, terapia include antihistaminice, cortico­steroizi nazali, descongestionante, dar şi imunoterapie. Însă există şi situaţii în care medicul consideră că este necesar ca la medicaţia antialergică obişnuită să fie adăugate şi unele preparate mai specifice, care conţin anumite tipuri de anticorpi. Simptomele vor dispărea însă de-abia la un timp după începerea tratamentului. ­

Cortico­­steroizii nazali, de exemplu, îşi fac efectul într-un interval de trei-şapte zile de la prima administrare. Însă recomandat este să previi apariţia manifestărilor prin administrarea medicaţiei cu aproximativ o săptămână înainte de perioada tipică de apariţie a polenurilor la care eşti tu alergic.

Evită contactul cu alergenii

Pe lista celor mai periculoase ­polenuri se află cele eliberate de florile de alun, de cireş, de crini şi de margarete. Aşadar, este bine să te abţii să miroşi sau să cultivi aceste flori. De asemenea, închide ferestrele pe timpul nopţii şi dimineaţa, deoarece în acest moment al zilei se găseşte cel mai mult polen în aer. Aspiră frecvent covoarele şi tapiţeriile şi încearcă să foloseşti un filtru de aspirator care să reţină polenul, praful şi mucegaiul. Alte măsuri utile sunt să nu întinzi rufele la uscat afară, să porţi măşti de protecţie în grădină şi să foloseşti dezumidificatoare de aer, pentru că mediul umed favorizează dezvoltarea sporilor de mucegai.

Nu neglija posibilele complicaţii!

Netratate corespunzător, alergiile sezoniere nu cresc predispoziţia doar către astm bronşic, dar şi către infecţii ale sinusurilor ori ale urechilor, formarea de polipi nazali, apariţia migrenelor, apneei în somn şi conjunctivitei. De asemenea, studii recente arată că persoanele care suferă de alergii au un risc crescut de apariţie a aterosclerozei, în cazul copiilor putând apărea dificultăţi de atenţie şi probleme dentare.

Specialistul nostru
Dr. Camelia Berghea medic primar alergologie Spitalul de psihiatrie „Alexandru Obregia"

Indiferent de forma de manifestare a alergiei sezoniere, măsurile de îngrijire includ evitarea expunerii la factorul declanşator, tratamentul medicamentos simptomatic şi imunoterapia alergen specifică.

Schemele de tratament variază în funcţie de tabloul clinic şi de severitatea simptomelor, cuprinzând una sau mai multe clase de medicamente, cum sunt: antihistaminice, cortico­steroizi pentru aplicaţie topică nazală, descongestive nazale sau oculare, antagonişti de ­leucotriene, corticosteroizi inhalatori, în cazul simptomelor de astm şi anticolinergice. Abordarea optimă este stabilită de medicul specialist. Imunoterapia alergen specifică ameliorează simptomele şi se face înainte de începerea primăverii.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite