Anticorpii artificiali, soluţia viitorului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Santinele ale organismului, anticorpii sunt indispensabili în lupta cu bolile. Însă, în anumite condiţii, nivelul acestora scade, iar organismul rămâne vulnerabil. Cercetătorii au realizat în laborator anticorpi artificiali care ­ne‑ar putea proteja în astfel de situaţii.

Rolul anticorpilor este de a identifica agenţii patogeni pătrunşi în organism, de a se ataşa de ei şi de a le neutraliza efectele negative.

Există ­însă o va­rietate de factori care scad nivelul anticorpilor şi, implicit, capacitatea corpului de a se autoapăra în faţa agenţilor patogeni. Dintre aceştia, cei mai importanţi sunt înaintarea în vârstă, ­stresul şi alimentaţia dezechilibrată.

Cei de la ­şoareci sunt greu de obţinut

Până în prezent, în cercetările de laborator pentru descoperirea unor noi metode de diagnostic şi de tratament, oamenii de ştiinţă foloseau anticorpi naturali ­proveniţi de la şoareci ­cărora le inoculau un factor agresor în corp. Însă aceşti anticorpi naturali prezintă câteva dezavantaje.

În primul rând, ei sunt foarte sensibili, deoarece constau, de fapt, ­într-o serie de proteine care se deteriorează prin expunerea la căldură sau la alţi factori ­care nu pot fi evitaţi în cadrul studiilor de laborator. În plus, cercetătorii considerau procesul de prelevare a anticorpilor de la animalele de laborator prea laborios şi costisitor.

«Sincorpii», realizaţi în laborator

Luând în considerare toate inconvenientele utilizării anticorpilor naturali, oamenii de ştiinţă de la Centrul pentru Inovaţii în Medicină Biodesign din cadrul Universităţii de Stat din Arizona au dezvoltat o cale mai simplă şi mai rapidă de a crea anticorpi. ­Este vorba despre o tehnică de a crea secvenţe de aminoacizi şi, apoi, de a le conecta între ele în aşa fel încât să alcătuiască anticorpi sintetici, denumiţi „sincorpi" (synbodies).

Tehnica este, de fapt, procesul invers de alcătuire a anticorpilor faţă de metoda naturală. Astfel, cercetătorii au dezvoltat, de exemplu, un anticorp sintetic foarte puternic, capabil să se lege de AKT-1, o pro­teină extrem de importantă, cunoscută pentru rolul său în ceea ce priveşte îmbătrânirea, obezitatea şi cancerul.

De asemenea, echipa cercetătorului ­Stephen Albert Johnston, coordonatorul experimentului, a testat capacitatea sincorpilor ­creaţi în laborator de a acţiona asupra proteinelor asociate cu activarea unor agenţi
patogeni.

Eficienţă sporită împotriva bolilor

La un rezultat similar încearcă să ajungă şi o altă echipă de oameni de ştiinţă de la Institutul de Tehnologie din California (Caltech). Aceştia au creat o serie de „agenţi de captură a proteinelor", cu rolul de a elimina din corp ­biomarkerii proteici care indică prezenţa unei boli sau unei infecţii.

Potrivit specialiştilor, peste câţiva ani, după ce anticorpii sintetici vor fi testaţi pe oameni, aceştia i-ar putea înlocui pe cei naturali, cu o eficienţă sporită împotriva bolilor.

Specialistul nostru
Dr. Camelia Berghea

medic primar
alergologie-imunologie
Spitalul Clinic de Psihiatrie
„Alexandru Obregia"


Anticorpii sunt de folos în practica medicală atât în domeniul diagnosticului, cât şi în cel terapeutic.

Paleta de aplicaţii terapeutice este extinsă de la clasicele modalităţi de imunizare pasivă (administrare directă a anticorpilor specifici pentru un anumit tip de infecţie cu scopul de a asigura prezenţa în organismul primitor a armelor necesare pentru lupta rapidă) până la formele moderne de tratament cu anticorpi monoclonali (anticorpi produşi prin tehnici de inginerie genetică sau prin alte metode moderne sofisticate), ce sunt folosite din nou în boli autoimune, cancere, unele tipuri de infecţii etc.

Date experimentale aduc rezultate promiţătoare în lupta contra cancerului prin utilizarea de complexe formate din anticorpi artificiali şi din nanoparticule cu efect antitumoral.

Variantele de anticorpi artificiali cu structură proteică sau polimerică aduc promisiuni suplimentare, extinzând atât modalităţile de diagnostic imunologic, cât şi pe cele de tratament în ­boli severe unde nu s-a găsit încă răspunsul sută la sută eficient, cum ar fi cancerele.

Eficienţă

Anticorpii sintetici ar putea fi mai puternici împotriva agenţilor patogeni decât cei naturali.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite