Alcoolul lasă urme în organism

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În cazul femeilor, cantităţile de alcool recomandate se reduc la jumătate faţă de bărbaţi
În cazul femeilor, cantităţile de alcool recomandate se reduc la jumătate faţă de bărbaţi

Consumat în exces şi pe durate lungi, alcoolul poate cauza probleme de sănătate întregului corp, dar mai ales ficatului.

Creşte buna-dispoziţie, stimulează creativitatea şi ne conferă o anume relaxare în relaţiile cu ceilalţi. Însă a căuta în alcool virtuţi este o greşeală. Chiar şi în doze mici, acesta poate fi nociv pentru sănătate, iar consumul în cantităţi mari poate fi fatal.

Se metabolizează cu dificultate

Patologia hepatică este printre cele mai studiate şi costisitoare boli produse de alcool. La nivelul ficatului, alcoolul este metabolizat printr-un proces ce utilizează mult oxigen. Consumul constant de alcool în cantităţi crescute sau doar un singur episod de exces supune ficatul la un efort suplimentar.

Alcoolul poate duce la acumularea de grăsime în celulele hepatice, afecţiune ce poartă numele de steatoză hepatică sau de ficat gras. Boala poate fi reversibilă, în cazul renunţării la viciu, dar se poate agrava, existând riscul hepatitei alcoolice acute sau cronice, prin inflamare celulară.

Ciroza evoluează fără simptome

Cea mai severă şi insidioasă boală hepatică provocată de alcool este ciroza. Apare prin acumularea de ţesut fibros, după mulţi ani de deteriorare celulară. Ficatul se transformă într-un organ dur, îşi pierde capacitatea de filtrare şi apasă asupra venelor porte, ce aduc sângele de la intestine.

Apare fenomenul de hipertensiune portală, cu consecinţe severe, cum ar fi ascita (acumularea de lichid în abdomen) şi varicele esofagiene şi gastrice (dilatarea vaselor din pereţii tubului digestiv). În timp, se poate ajunge şi la cancer hepatic.

Renunţarea la viciu

ajută la regenerare Nu este niciodată prea târziu pentru renunţarea la obiceiul de a consuma alcool, spun specialiştii. Renunţarea la viciu opreşte avansarea cirozei şi ajută la refacerea ficatului în steatoză şi în hepatite. Din păcate, un sfert din persoanele afectate de ciroză mor înainte de a avea şansa să-şi schimbe obiceiurile, pentru că, în cazul lor, primul semn al cirozei, cum ar fi ruperea varicelor esofagiene urmată de o sângerare abundentă, le poate fi fatal.

Tratamentul cirozei este complex şi urmăreşte stoparea evoluţiei bolii şi păstrarea funcţiei hepatice. El tratează cauzele, simptomele şi complicaţiile bolii. În faze avansate, se poate recomanda o dietă săracă în proteine, pentru a preveni encefalopatia hepatică (acumularea de toxine la nivel cerebral). Dacă afectarea ficatului este severă şi pune în pericol viaţa prin hipertensiunea portală, se impune transplantul hepatic.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă moderaţie în consum şi minimum două zile de abstinenţă săptămânal.

Cum afectează alte organe

1 Creier: scade echilibrul, coordonarea, capacitatea de gândire şi poate duce, în timp, la depresie şi la dependenţă. Scurtează faza somnului fără vise, privând organismul de odihnă, şi perturbă ritmul noapte-zi.

2A parat digestiv: prin efectul iritant, poate provoca tulburări digestive, dar şi cancer esofagian şi gastric.

3 Inimă: în exces, creşte riscul de infarct şi de aritmii.

Aparat reproducător: duce la probleme de erecţie, iar în exces scade nivelul testosteronului, precum şi calitatea şi cantitatea spermei.

5 Sarcină: alcoolul este interzis! Chiar şi cantităţile moderate sunt periculoase, putând afecta reflexul de supt al bebeluşului.

Pont

150 ml de vin zilnic reprezintă un consum moderat pentru bărbaţi.

Specialistul nostru
Prof. dr. Carol Stanciu
medic primar gastroenterolog preşedintele Societăţii Române de Gastroenterologie

Prof. dr. Carol Stanciu

Dacă pacientul nu întrerupe consumul de alcool, ciroza poate duce la deces în doi-trei ani, în ciuda tratamentului. Decesul poate apărea prin ruperea varicelor esofagiene cu hemoragie masivă, prin comă hepatică, infecţia lichidului de ascită sau prin insuficienţă renală progresivă.

Dacă pacientul opreşte complet consumul de alcool şi urmează întocmai recomandările medicului, poate avea şansa de a rămâne fără semne clinice majore o perioadă de peste zece ani. Evoluţia depinde şi de gradul afectării ficatului la stabilirea diagnosticului, ca şi de prezenţa altor factori agresivi pentru ficat (virusurile hepatitice B sau C, de medicamente) şi de alte boli grave asociate.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite