Adevărul despre algocalmin

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Medicamentul este  recomandat şi pentru reducerea febrei
Medicamentul este recomandat şi pentru reducerea febrei

Contestat pentru că ar da reacţii adverse grave şi lăudat în egală măsură pentru că nu afectează stomacul, algocalminul poate fi administrat fără riscuri doar la sfatul specialistului.

Indicaţia principală a algocalminului este de stopare a durerilor, indiferent de natura acestora. Este medicamentul preferat de români pentru combaterea durerilor, disponibil în mai multe variante: tablete, soluţie injectabilă şi supozitoare.

Poate fi recomandat în cazul durerilor severe care apar în urma unor traumatisme sau după intervenţiile chirurgicale. De asemenea, el este folosit în durerile produse de colicile renale, în mialgii, nevralgii, lumbago, sciatică, cefalee şi în dureri cu diferite cauze.

Fiindcă are şi efect antispastic, algocalminul este considerat eficient şi în cazul durerilor menstruale. În plus, medicamentul este util pentru a tempera efectele produse de gripă, fiind indicat pentru reducerea febrei.

Unii specialişti recomandă precauţie

În opinia specialiştilor de la Asociaţia Română pentru Studiul Durerii, algocalminul ar trebui comercializat cu prescripţie medicală, deoarece riscul de agranulocitoză ar fi, potrivit experienţei practice a medicilor din asociaţie, de 1 la 200.000 de administrări.

Totuşi, potrivit Agenţiei Naţionale a Medicamentului, până în momentul de faţă, în România, nu a fost raportat niciun caz de agranulocitoză produsă prin utilizarea acestui medicament.

Specialistul nostru
Prof. dr. Ioan Fulga

Şeful Catedrei de farmacologie
Universitatea de Medicină
şi Farmacie „Carol Davila"


Tratamentul prelungit cu algocalmin poate da, în cazuri rare, reacţii alergice. Poate fi vorba despre bronhospasme, dar medicamentul poate declanşa şi crize de astm bronşic.

Însă cea mai gravă complicaţie pe care o poateproduce algocalminul este agranulocitoza, o boală letală ce apare pe fondul scăderii granulocitelor (globule albe) din sânge şi care debutează cu simptomele unei suprainfecţii.

Pentru că nu au fost efectuate studii clinice în România privind frecvenţa agranulocitozei cauzate de algocalmin, consecinţele consumului, în această privinţă, nu se cunosc.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite