Adevărat sau fals despre dantură

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dacă vrei să-ţi păstrezi dinţii sănătoşi cât mai mult timp, trebuie să ştii din vreme cum să îi îngrijeşti. Iată care sunt regulile de care trebuie să ţii cont şi care sunt cele pe care e mai bine să le uiţi.

1.«Dinţii se periază timp de trei minute, indiferent în ce fel»

ADEVĂRAT ŞI FALS.
Într-adevăr, periajul dinţilor trebuie să dureze trei minute. Însă este important ca periajul să se facă de la baza dintelui în sus, cu perii uşor înclinaţi, pentru a curăţa şi gingiile.

Periajul pe orizontală este cauza principală a apariţiei plăcii bacteriene. Aceasta este o peliculă incoloră, formată din bacterii şi zaharuri, care se acumulează în permanenţă pe dinţi. Dacă nu este îndepărtată, duce la formarea tartrului şi la apariţia cariilor.

2.«Băuturile acidulate „strică” dinţii»

ADEVĂRAT. Sucurile carbogazoase, în special cola, au o cantitate mare de acizi, care demineralizează dinţii. Stomatologii nu recomandă perierea dinţilor imediat după ce ai băut suc.

Astfel, dinţii nu vor fi agresaţi numai chimic, ci şi mecanic, prin periaj. Pentru a şti care este nivelul acidităţii din gură, stomatologii recomandă testarea salivei. Este vorba despre un test care depistează afecţiunile glandei salivare şi stabileşte cât de eficientă este saliva în neutralizarea acizilor din cavitatea bucală.

3.«Cu cât îi periezi mai intens, cu atât dinţii vor fi mai sănătoşi»

FALS. Periajul agresiv afectează smalţul dentar. Prin urmare, dinţii devin sensibili şi se pot caria mai uşor. Specialiştii le recomandă persoanelor cu dinţii sensibili folosirea unei periuţe moi şi a unei paste nonabrazive. În cabinetele stomatologice, pacienţii beneficiază de o serie de substanţe care, aplicate pe dinţi, restabilesc echilibrul mineral şi reduc sensibilitatea dinţilor.

4.«Dacă te-a durut o dată un dinte, trebuie să mergi la dentist»

ADEVĂRAT. Chiar dacă aparent dintele dureros nu este cariat, este posibil ca acesta să fie afectat într-o zonă puţin vizibilă. Iar dacă a durut o singură dată, se impune o vizită la dentist, deoarece, în caz contrar, caria evoluează şi poate duce la pierderea dintelui.

5.«Fiecare sarcină înseamnă un dinte pierdut»

FALS. Femeile însărcinate cu o igienă riguroasă a danturii nu ar trebui să piardă niciun dinte. Totuşi, în timpul sarcinii, din cauza modificărilor hormonale, gingiile se inflamează şi dinţii devin mobili. Netratată, gingivita duce la pierderea dinţilor.

6.«Dantura copilului se formează încă din burtica mamei»

ADEVĂRAT. Chiar dacă niciunul dintre cele două rânduri de dinţi nu este vizibil la copii imediat după naştere, forma şi mărimea danturii este determinată dinainte de a veni pe lume. De aceea, este important ca mama să îşi ia necesarul de calciu şi de vitamina D.

7.«Gura este partea corpului cu cei mai mulţi microbi»

ADEVĂRAT. În gură se găsesc în mod normal o varietate de bacterii, unele benefice, care ajută în procesul de digestie, altele nocive pentru dinţi. Principala bacterie care provoacă apariţia cariilor este Streptococcus mutans. Aceasta poate fi depistată cu ajutorul unui test bacteriologic, al cărui rezultat îl poţi afla în 15 minute.

Testul plăcii bacteriene

O investigaţie de ultimă oră care se realizează în cabinetele stomatologice este testul de placă bacteriană. Acesta constă în depistarea gradului de aciditate a plăcii bacteriene şi în estimarea vechimii acesteia.

Noutate

Stomatologia minim invazivă, o ramură nouă a medicinei dentare, pune accentul pe prevenirea cariilor.

Specialistul nostru

Dr. Cristina Răduţoiu, medic primar stomatolog
e-mail: cristinaradutoiu@yahoo.com

Pentru îngrijirea orală a copilului nu trebuie să aşteptăm să îi iasă dinţii. Igienizarea se face chiar la câteva zile de la naştere, cu ajutorul unor comprese sterile umezite în apă sau în ser fiziologic. După fiecare masă, este recomandat să se cureţe gingiile bebeluşului cu aceste comprese.

Ajutorul părinţilor în igiena orală a copiilor ar trebui să continue până la şase ani, deoarece de abia după această vârstă copiii capătă dexteritatea necesară unui periaj riguros al dinţilor.




Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite