5 semne că nu te hidratezi suficient

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dacă apare senzaţia de sete înseamnă că organismul tău este deja privat de cantitatea necesară de apă de ceva vreme. Există şi alte simptome care-ţi sugerează că nu bei destule lichide.

1 Te doare capul

Factorii care determină apariţia durerilor de cap sunt foarte variaţi, dar deshidratarea corpului este una dintre cele mai frecvente cauze, spun specialiştii. Cefaleea cauzată de carenţa de apă în organism apare la nivelul frunţii, cefei sau afectează doar o jumătate de cap. De asemenea, specific pentru acest tip de durere este faptul că orice mişcare, inclusiv simplul mers, o poate agrava. Cauza apariţiei acestui tip de durere este aceea că organismul încearcă să se adapteze la nivelul redus de apă prin îngustarea vaselor de sânge şi prin reducerea aportului de oxigen către creier. Irigarea insuficientă a creierului determină contracţii ale musculaturii craniene.

2 Urina este închisă la culoare

Când nivelul de apă din corp este mai redus decât ar trebui, iar aportul de apă este sărac, rinichii „macină în gol". Acest lucru duce, în primele faze, la eliminarea prin urină a unei cantităţi mai mici de lichid, care este însă foarte concentrat, conţinând mai ales reziduuri. În mod normal, atunci când bem suficientă apă, urina este doar uşor gălbuie şi limpede. Dar dacă nu ne hidratăm destul, ea se închide la culoare şi poate deveni tulbure. Cea mai clară dovadă că aspectul urinei este un indicator de încredere în ceea ce priveşte nivelul de hidratare al organismului este urina de dimineaţă. Noaptea, când dormim, este cea mai lungă perioadă din cele 24 de ore când nu bem apă. Şi este bine ştiut faptul că prima urină de dimineaţă este cea mai concentrată din zi. Însă, deşi putem fi deshidrataţi, nu întotdeauna când ne trezim simţim senzaţia de sete.

3 Stare de oboseală persistentă

Creierul, alcătuit din apă în proporţie de aproximativ 70%, resimte imediat carenţa de apă. De fapt, buna funcţionare a creierului depinde într-o mare măsură de nivelul de hidratare. Neuronii au nevoie de un echilibru perfect între cantitatea de apă şi celelalte elemente celulare pentru a realiza procesele cognitive. Atunci când pierdem mai multă apă decât aducem în corp, se creează dezechilibre pe care noi le resimţim mai întâi ca pe o stare de oboseală, de epuizare, apoi ca pe incapacitatea de a ne concentra şi de a ţine minte lucruri pe termen scurt.

4 Ai gura, pielea şi ochii uscaţi

Senzaţia de gură uscată poate apărea chiar şi după o reducere minoră a nivelului de apă din corp. Şi sindromul de ochi uscaţi se agravează atunci când aportul de apă este scăzut. Acesta se manifestă prin apariţia senzaţiei de nisip în ochi. Dacă însă nu bem apă timp îndelungat, pielea începe să resimtă şi ea lipsa de hidratare. Astfel, ea capătă un aspect mai puţin „plin", devine mai inelastică, iar atunci când o apeşi cu degetul sau când o pişti, revine cu dificultate în poziţia iniţială.

5 Respiri dificil şi eşti ameţit

Asemenea creierului şi rinichilor, plămânii au nevoie şi ei de un nivel ridicat de apă pentru a funcţiona la parametrii optimi. Atunci când nu ne hidratăm suficient, şi plămânii îşi încetinesc activitatea, fiindcă prin respiraţie se pierde o cantitate considerabilă de apă. Prin urmare, respiraţia este mai dificilă, iar nivelul de oxigen care ajunge la celelalte organe, inclusiv la creier, este mai redus. Astfel se explică şi starea de ameţeală care poate apărea la persoanele care nu beau suficiente lichide.

Setea, manifestare înşelătoare

Chiar dacă nu ai resimţit senzaţia de sete toată ziua nu înseamnă că organismul tău nu are nevoie de hidratare. Dimpotrivă, medicii spun că unele persoane nu resimt suficient de intens senzaţia de sete atunci când nivelul de apă din corp scade. În plus, după mai mult timp în care nu primeşte suficientă apă, creierul „oboseşte" să tot semnaleze nevoia de hidratare şi nu o mai face decât în cazurile severe de deshidratare.

Specialistul nostru

Dr. Radu Leon George
medic de familie,competenţă în fiziokinetoterapie

Ca simptomatologie, deshidratarea se însoţeşte de o puternică senzaţie de sete, limba îşi schimbă consistenţa şi capătă o culoare zmeurie, buzele şi tegumentele se „usucă", pliurile cutanate sunt persistente (ceea ce arată o elasticitate redusă a pielii), apare disconfortul ocular (senzaţie de nisip în ochi sau alte tipuri de senzaţii neplăcute), respiraţie dificilă cauzată de modificarea vâscozităţii mucoasei nazale, glande salivare dureroase etc. Dacă deshidratarea persistă, se poate ajunge la dureri articulare generalizate, senzaţie de dezorientare, confuzie, halucinaţii, delir, convulsii, comă şi chiar deces. Atenţie! Este interesant de ştiut că şi hidratarea excesivă poate cauza o simptomatologie asemănătoare, din cauza diluării în exces a electroliţilor din organism (sodiu, potasiu, clor etc.).

Consecinţe

O scădere de 2% a nivelului de apă din corp duce la alterarea memoriei de scurtă durată.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite