5 obiceiuri care agravează durerile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La nivel european, circa 19 la sută din populaţie suferă de dureri ce persistă mai mult de trei luni, arată cele mai noi statistici. Specialiştii spun că o contribuţie majoră la acest lucru o are şi faptul că multe persoane nu ţin cont de factorii care agravează simptomele.

Citeşte şi:
Guardiola, "învins" de durerile de spate şi hernia de disc


Lunar, aproape jumătate din români se confruntă cu migrene. Alte tipuri de dureri care apar frecvent în cazul acestora sunt şi nevralgia de trigemen, durerile de spate, cele reumatice sau cele musculare. Acestea din urmă sunt cel mai adesea cauzate de poziţiile incorecte menţinute mult timp atunci când stăm la birou şi de faptul că nu facem suficientă mişcare. În plus, la agravarea durerilor contribuie faptul că în multe cazuri simptomele nu sunt controlate corespunzător din punct de vedere medical, dar şi faptul că unele persoane au anumite obiceiuri cauzatoare de inflamaţii. Iată care sunt acestea.

1 Iei medicamente cu de la tine putere

Un studiu realizat recent de GfK România arată că 83 la sută din români apelează cel puţin o dată pe an la automedicaţie atunci când se confruntă cu durerile de cap. În plus, specialiştii spun că există tendinţa de a proceda în acelaşi mod indiferent de tipul de durere cronică. În schimb, pentru a trata în mod eficient aceste neplăceri, ar fi normal consultul unui medic. El va stabili cu certitudine diagnosticul, va depista cauza şi abia apoi va recomanda un tratament. Terapia durerilor constă în general în administrarea de medicamente analgezice şi/sau antiinflamatoare, eventual asociată cu fizioterapie şi cu proceduri balneare.

2 Nu ţii cont de factorii favorizanţi

În funcţie de tipul de durere, există şi anumiţi factori care declanşează sau care acutizează simptomul. Astfel, durerile reumatice sunt mai accentuate în momentul expunerii la frig sau la umezeală. De asemenea, durerile de spate pot fi declanşate atunci când ridicăm greutăţi prea mari ori dacă stăm mult timp în picioare sau la birou. În plus, postura incorectă a corpului poate fi responsabilă şi de apariţia migrenelor. Aceastea pot fi declanşate şi de stres, de depresie, de odihna insuficientă sau de deshidratare. Aşadar, descoperă care sunt factorii ce declanşează durerea în cazul tău şi încearcă să-i eviţi.

3 Te gândeşti prea mult la simptome

Dacă atunci când te confrunţi cu o durere nu te poţi gândi la nimic altceva, încearcă să-ţi schimbi atitudinea. Creierul nu se poate focusa asupra prea multor lucruri în acelaşi timp. Ţi s-a întâmplat vreodată să uiţi că te doare capul pentru că erai ocupat cu altceva? Ei bine, dacă
reuşeşti să îţi îndrepţi atenţia către altceva, creierul nu va mai percepe durerea la intensitate maximă.

4 Fumezi sau faci abuz de alcool

Consumul excesiv de alcool scade rata de transmitere a unor impulsuri nervoase din creier, ceea ce face ca durerea să fie resimţită mai acut. În plus, alcoolul interferează şi cu medicamentele, reducând efectul analgezicelor. Un alt obicei la care ar trebui să renunţi dacă te confrunţi cu dureri cronice este fumatul. Aceasta deoarece inhalarea fumului de ţigară scade cantitatea de oxigen ce ajunge la muşchi, dar şi capacitatea de autovindecare a organismului.

5 Consumi alimente de tip fast-food

Zahărul rafinat şi grăsimile saturate conţinute de alimentele de tip fast-food nu furnizează suficientă energie organismului pentru a lupta împotriva durerilor cronice. De asemenea, anumite alimente, precum ciocolata şi vinul roşu, au efect excitant asupra sistemului nervos, putând accentua aceste simptome. Cafeaua are şi ea un astfel de efect şi, în plus, este diuretică, putând duce la deshidratare (un factor care favorizează apariţia durerilor).



Evită sedentarismul!

Exerciţiile fizice stimulează producţia de endorfine, un tip de hormoni care conferă o stare generală de bine. Efectul lor este asemănător analgezicelor, acţionând prin modificarea perceperii durerii la nivelul creierului. De asemenea, activitatea fizică tonifică musculatura şi ajută la menţinerea greutăţii corporale. Iar acest lucru contribuie la combaterea durerilor de spate, dar şi a celor cauzate de artroză.

image

Efect: Menţinerea corpului într-o poziţie incorectă poate declanşa dureri de spate şi de cap.

Specialistul nostru

Dr. Călin Ciubotaru medic de familie

Durerile cronice sunt foarte variate: de la dureri de cap, de stomac, de burtă, articulare şi până la dureri neoplazice. De aceea, pentru fiecare tip de durere trebuie identificate cauza şi mecanismul de producere, în funcţie de acestea existând factori care o agravează sau care o atenuează. De exemplu, durerile de cap pot fi agravate de lipsa de somn, stres, oboseală, de expunerea la frig sau de răceli şi pot fi atenuate prin schimbarea ochelarilor. Durerile de stomac sunt agravate de orarul dezorganizat al meselor şi de consumul alimentelor iritante (condimente, sucuri sau dulciuri), însă pot fi calmate cu ajutorul substanţelor alcaline (iaurt) şi prin administrarea de medicamente antisecretoare. Durerile articulare şi cele artrozice sunt agravate de frig şi de efortul fizic şi pot fi calmate prin repaus şi la căldură. În concluzie, întotdeauna trebuie diagnosticată şi tratată boala care se manifestă prin durere. Tratamentul antalgic nespecific este binevenit, atenuând acest simptom supărător, dar nu înlătură cauza, putând masca uneori boala de bază, agravând-o şi prelungindu-i evoluţia.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite