5 mituri despre pastilele de slăbit

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La o primă vedere, par soluţia ideală de a ajunge fără efort la silueta visată. Însă sunt pastilele de slăbit cu adevărat eficiente sau reprezintă doar o rezolvare pe termen scurt?

Părerile în ceea ce priveşte pastilele de slăbit sunt împărţite. Pe de o parte auzi tot felul de poveşti de succes, în care astfel de medicamente au făcut minuni într-un timp record.

Pe de altă parte eşti avertizat asupra efectelor secundare. Iată de ce este bine ca, înainte de a începe un tratament cu pastile de slăbit, să poţi face deosebirea între mit şi realitate.

1 «Dacă iau pastile, nu mai trebuie să ţin dietă»

Fals. Pastilele de slăbit conţin substanţe care ajută la reducerea apetitului, care dau senzaţia de saţietate şi care stimulează metabolismul. În plus, unul dintre ingredientele pe care le conţin multe dintre ele, numit orlistat, are rolul de a inhiba enzima responsabilă cu absorbţia grăsimilor la nivelul intestinului. În ciuda acestui lucru, efectul lor este limitat dacă nu ţii dietă şi dacă nu faci mişcare. Ţine cont de faptul că aceste medicamente sunt doar un adjuvant în curele de slăbire. În caz contrar, nu vei slăbi mai mult de două-trei kilograme pe durata tratamentului.

2 «Pot avea şi efecte secundare»

Adevărat. Un studiu recent realizat la Universitatea din Alberta, Canada, arată că persoanele care iau pastile de slăbit sunt predispuse către tulburări psihice, precum depresie şi atacuri de panică. Însă produsele care scad apetitul pot avea şi alte efecte adverse, printre care aritmii, nervozitate, tremurături, căderea părului, diaree, insomnii sau creşterea tensiunii arteriale. În plus, aceste medicamente pot da dependenţă.

3 «Pilulele din plante sunt sigure»

Adevărat şi fals. Într-adevăr, efectele secundare ale produselor pe bază de plante sunt mai puţine şi mai slabe decât în cazul celor care conţin substanţe chimice. Însă nici acestea nu sunt lipsite de riscuri, mai ales dacă sunt folosite pe termen lung. În general, pastilele de slăbit cu ingrediente naturale au efecte laxative şi diuretice, iar dacă nu sunt administrate corect pot duce la deshidratare şi la tulburări digestive.

4 «Nu am nevoie de prescripţie medicală»

Fals. Chiar dacă în farmacii se comercializează medicamente pentru slăbit care se eliberează fără reţetă nu înseamnă că pot fi luate înainte de a consulta un medic. Numai prin intermediul lui poţi şti dacă ai cu adevărat nevoie de aceste pastile. Potrivit specialiştilor, medicamentele pentru slăbit pot fi luate doar de persoanele care trebuie să slăbească mai mult de 10 kilograme şi în cazul cărora dieta nu a dat rezultate. În plus, înainte de a urma un astfel de tratament, este bine să faci şi un set de analize medicale, pentru a te asigura că nu suferi de o afecţiune severă.

5 «Creşterea dozei grăbeşte topirea grăsimii»

Fals. Dacă depăşeşti dozajul recomandat, nu doar că nu vei slăbi mai mult, dar eşti şi mai expus efectelor secundare. Aşadar, ca în cazul oricărui medicament, citeşte cu atenţie prospectul şi respectă inclusiv perioada de administrare. Aceasta deoarece fenilpropanolul, de exemplu, o substanţă care inhibă pofta de mâncare şi care se găseşte în unele pastile de slăbit, trebuie luat doar pe durate scurte de timp, deoarece există studii care l-au asociat cu o creştere a riscului de infarct.

Nu sunt indicate în timpul sarcinii

Femeile însărcinate, dar şi cele care încearcă să aibă un copil trebuie să evite orice tip de pastile de slăbit. De asemenea, medicamentele din această categorie nu sunt indicate persoanelor sub vârsta de 18 ani şi nici celor de peste 60 de ani, dar nici celor care suferă de boli cardiovasculare, de hipertiroidie, de insuficienţă renală sau hepatică, de afecţiuni ale prostatei ori de glaucom.

Specialistul nostru
Dr. Ana Maria Munteanu

medic specialist endocrinolog
Spitalul Militar Central


Medicamentele utilizate în obezitate cu scopul de a ajuta la obţinerea unei greutăţi optime au o serie de efecte care au justificat folosirea lor în această direcţie. Însă, ca orice medicament, acestea au şi efecte adverse. De exemplu, Xenicalul (orlistatul) acţionează la nivel intestinal, prin inhibarea unor enzime pancreatice şi intestinale, determinând reducerea absorbţiei intestinale a aproximativ 30 la sută din grăsimile ingerate la o masă.

Acest medicament ajută atât la reducerea ponderală, cât şi la reglarea metabolismelor glucidic şi lipidic. Totuşi, are şi efecte adverse, precum steatoree (scaune frecvente, grăsoase), reducerea absorbţiei vitaminelor liposolubile (vitaminele A şi E) şi risc de cancer de colon, în cazul utilizării îndelungate. În prezent, acest tratament pentru obezitate este singurul aprobat de Ministerul Sănătăţii.

Sfat

Evită să iei pastile de slăbit înainte de a consulta un medic sau un nutriţionist.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite