5 lucruri care slăbesc sistemul imunitar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru a face faţă atacului agenţilor patogeni şi celorlalţi agresori, organismul are nevoie de o apărare naturală bine fortificată. Totuşi, anumiţi factori pot slăbi rezistenţa acestei bariere. Tratamentul îndelungat cu antibiotice distruge microflora intestinală şi slăbeşte sistemul imunitar.

Natura ne-a înzestrat cu un mecanism deosebit de complex de apărare, care ne protejează de virusuri şi de bacterii. Pielea, saliva, lacrimile şi microflora intestinală, toate fac parte din sistemul nostru imunitar, însă cea mai mare capacitate de apărare se concentrează la nivelul sistemului digestiv. Aici se află circa 100 de miliarde de bacterii „bune" care constituie flora intestinală. Iar menţinerea echilibrului la acest nivel este  practic fundamentul unui sistem imunitar rezistent, deoarece împiedică dezvoltarea bacteriilor nocive. Totuşi, sistemul nostru de apărare nu este de neînvins: rezistenţa lui poate fi slăbită de unii factori de mediu sau care ţin de stilul nostru de viaţă.

1Abuzul de antibiotice

Cele mai noi statistici arată că aproximativ 70 la sută din români tratează în mod greşit răceala şi gripa, luând antibiotice. Aceasta deoarece medicamentele din această clasă nu au niciun efect asupra infecţiilor virale. În plus, aceste medicamente, administrate incorect şi pe termen lung, distrug microflora intestinală, slăbind sistemul imunitar. Aşadar, este indicat să se ia antibiotice doar atunci când este cu adevărat necesar şi după ce s-a făcut o antibiogramă.

2 Bolile cronice

Afecţiunile cronice severe precum cancerul sau infecţia cu HIV slăbesc semnificativ apărarea naturală a organismului, persoanele afectate confruntându-se cu multiple complicaţii de tipul infecţiilor. În plus, deşi rar, există persoane care au unele deficienţe în componenţa sistemului imunitar, suferind diverse infecţii severe sau îmbolnăvindu-se în urma contractării unor germeni care în general nu sunt capabili să ne îmbolnăvească. Cu un dezechilibru al mecanismului de apărare al organismului se confruntă şi persoanele alergice sau cele cu boli autoimune.

3 Alimentaţia  dezechilibrată

Deficitul de vitamine (mai ales A, C şi E), dar şi de minerale precum magneziu, seleniu, fier şi zinc slăbeşte sistemul imunitar. De aceea, specialiştii recomandă ca persoanele care nu pot asimila toţi aceşti nutrienţi din alimentaţie (în special din consumul de fructe şi de legume proaspete) să urmeze periodic cure cu suplimente nutriţionale.

4 Frigul

Temperaturile scăzute suprasolicită mecanismele naturale de apărare a organismului. Astfel, iarna sistemul imunitar este mai slăbit şi apar mai multe infecţii, precum răceala, gripa sau pneumonia. Pentru a ajuta organismul să lupte împotriva agenţilor patogeni, este bine să se facă vaccinurile gripale şi cele pneumococice.

5 Stresul

Grijile cotidiene duc la o creştere a sintezei de cortizol (un hormon implicat în răspunsul organismului la stres), ceea ce slăbeşte sistemul imunitar. Un astfel de efect îl are şi lipsa somnului, specialiştii spunând că persoanele care dorm patru ore pe noapte produc doar jumătate din anticorpii necesari protejării organismului de agenţi patogeni. În plus, printre factorii care afectează în mod negativ apărarea naturală a organismului se numără şi fumatul, consumul de alcool şi de droguri.

Este bine să fie «antrenat»

Specialiştii spun că, deşi infecţiile ne afectează starea de sănătate, ele au şi o parte bună: fortifică sistemul imunitar. Astfel, atunci când are contact cu un agent patogen, sistemul imunitar reţine practic informaţia necesară, astfel încât, la o nouă întâlnire, să producă rapid şi eficient anticorpi specifici pentru a-l înlătura. De altfel, cercetătorii britanici au observat de-a lungul timpului că, de exemplu, un copil crescut la o fermă este mai puţin predispus către astm sau alte tipuri de alergii decât unul crescut la oraş.

Echilibru: Evitarea abuzurilor este esenţială pentru a avea un sistem imunitar puternic.

Specialistul nostru

Dr. Camelia Berghea medic primar alergologie-imunologie clinică Spitalul Clinic de Psihiatrie „Alexandru Obregia“

 Sistemul imunitar ne apără împotriva infecţiilor bacteriene, virale şi de alte boli. Fiind o structură extrem de complexă, eficienţa răspunsului imun este asigurată de mecanisme precise de reglare, dar poate fi influenţată şi de o multitudine de factori externi. Atitudini simple ce fac parte din cotidianul fiecăruia dintre noi pot reduce sau, dimpotrivă, pot îmbunătăţi apărarea împotriva diverselor agresiuni. Astfel, dieta dezechilibrată, bogată în grăsimi şi în alimente înalt procesate, săracă în fructe şi în legume proaspete, consumul insuficient de lichide şi abuzul de alcool sunt factori care scad funcţia imună. În plus, obezitatea este asociată cu o frecvenţă mai mare a infecţiilor. Iar curele de slăbire drastice şi subnutriţia pot duce şi ele la scăderea imunităţii. Aşadar, prin modul de viaţă pe care îl adoptăm putem influenţa şi menţine starea noastră de sănătate.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite