OSCE: tensiunile dintre state ar putea fi exacerbate de schimbările climatice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
OSCE: tensiunile dintre state ar putea fi exacerbate de schimbările climatice
OSCE: tensiunile dintre state ar putea fi exacerbate de schimbările climatice

Secretarul general al OSCE a declarat astăzi, la conferinţa pe teme climatice de la Bucureşti, că schimbările climatice ar putea exacerba tensiunile între state şi că trebuie explorate strategii pentru a anticipa problemele şi pentru a neutraliza tensiunile, înainte să se manifeste.

Secretarul general al Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), Marc Perrin de Brichambaut, este prezent astăzi şi mâine, la Bucureşti, la conferinţa privind “Implicaţiile de securitate ale schimbărilor climatice în zona OSCE”, la care participă delegaţii din 56 de state.

"Comunitatea internaţională recunoaşte astăzi că problemele climatice evoluează şi că acestea au legătură cu emisiile gazelor de seră. Este recunoscut că aceste procese se desfăşoară mai rapid decât era prevăzut iniţial şi că avem puţin timp la dispoziţie pentru a găsi soluţii înainte de a se depăşi un prag critic. Acest fenomen are, în plus, implicaţii directe pentru securitatea ţărilor şi societăţilor noastre", a atras atenţia Brichambaut, citat de NewsIn.

Brichambaut a evidenţiat importanţa reuniunii de la Bucureşti. "Am ajuns la un punct critic în construirea susţinerii pentru cauza luptei împotriva schimbărilor climatice, iar această reuniune este un pivot înaintea unor întâlniri importante care vor avea loc, ca de exemplu cea de la Copenhaga. Suntem aici să discutăm despre provocările legate de schimbările climatice, care ar putea să exacerbeze tensiunile între statele participante şi pentru a explora strategii pentru a anticipa problemele şi a neutraliza tensiunile, înainte ca ele să se manifeste. Ne dorim să explorăm ce rol ar putea avea OSCE în gestionarea acestor provocări", a punctat secretarul general, în deschiderea lucrărilor.

Secretarul de stat din MAE pentru afaceri strategice, Bogdan Aurescu, a conturat, la rândul său, cadrul în care intervine conferinţa de la Bucureşti. "Este un moment important, pentru că această conferinţă se desfăşoară între summitul de la New York privind schimbările climatice şi summitul de la Copenhaga, ce urmăreşte obţinerea unui acord global privind reducerea emisiilor de carbon", a spus Aurescu.

"Este o contribuţie românească importantă, pentru că România are în acest an preşedinţia Comitetului Economic şi de Mediu, deci preşedinţia celei de a doua dimensiuni a OSCE. Din acest punct de vedere, sperăm că discuţiile de la Bucureşti, care adună peste 100 de participanţi din statele membre OSCE, dar şi din partea altor organizaţii internaţionale interesate, să aducă substanţă dezbaterii şi să fie adoptate o serie de propuneri pentru a creşte importanţa dimensiunii economice şi de mediu în cadrul OSCE", a subliniat secretarul de stat MAE.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite