Cum interacţionează plantele cu medicamentele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fitoterapia este din ce în ce mai folosită, mai ales datorită efectelor adverse puţine. Atenţie însă, plantele pot modifica modul în care medicamentele clasice sunt metabolizate, distribuite şi eliminate din organism.

Cele mai întrebuinţate plante cu rol terapeutic sunt şi cele la care au fost observate cele mai multe astfel de efecte. Sunătoarea, recomandată pentru stările de depresie uşoară, scade eficienţa contraceptivelor orale. De asemenea, are efect negativ şi asupra medicamentelor pentru dereglările de ritm cardiac.

Ginsengul, prezent în preparatele cu rol energizant, creşte efectul anticoagulantelor, la fel ca şi muşeţelul, albăstrelele, usturoiul, Ginkgo biloba. În plus, ginsengul interacţionează cu antidiabeticele. Variaţii ale glicemiei provoacă şi gelul de aloe, turiţa-mare, albăstrelele, varza, coriandrul, scorţişoara şi spanacul.

Atenţie la infuzia de păducel!

image

Păducelul, eficient în prevenirea atacurilor de angină pectorală, nu este indicat să fie administrat în acelaşi timp cu tratamentele pentru afecţiunile cardiace, deoarece diminuează ritmul cardiac. Lemnul dulce, folosit în anotimpul rece mai ales pentru tratarea afecţiunilor respiratorii, intensifică pierderea de potasiu cauzată de medicamentele diuretice şi poate creşte efectul corticosteroizilor.

Ginkgo biloba, care are efecte asupra oxigenării creierului şi este utilizat pentru tulburări de origine vasculară, interac­ţionează cu ibuprofenul (antiinflamator) şi omeprazolul (medicament pentru tratarea ulcerului). Sunătoarea, eucaliptul, curcuma şi sucul de grepfrut influenţează activitatea ficatului şi, din această cauză, pot apărea niveluri crescute ale medicamentelor în sânge.

image

Astragalul şi armurariul, benefice



Există şi o serie de plante a căror acţiune asupra medicamentelor este benefică. Administrat în timpul chimioterapiei, astragalul (plantă recomandată pentru menţinerea randamentului fizic) diminuează leucopenia (scăderea temporară a numărului de globule albe), cauzată de acest tip de tratament. Armurariul diminuează hepatotoxicitatea medicamentelor cunoscute pentru acţiunea nocivă asupra ficatului.

Dependenţa de plantă

În afară de interacţiunea cu medicamentele, plantele pot crea şi dependenţă. Aceasta este cunoscută sub denumirea de "dependenţă de plantă". Ea apare după folosirea îndelungată a aceleiaşi plante şi în cantităţi mari. De aceea, tratamentul cu aceeaşi plantă trebuie administrat doar două-trei luni, după care trebuie schimbat.

image


Specialistul nostru
Dr. Ruxandra Constantina
medic de familie
competenţă apifitoterapie
Clinica Medas

În general, plantele pot fi administrate alături de medicaţia alopată, ca terapie complementară cu efecte sinergice. În anumite cazuri însă sunt contraindicate.

> De exemplu, sunătoarea nu se administrează concomitent cu inhalatorii pentru astm bronşic şi cu medicamentele pentru răceală.

> În cazul diabeticilor care utilizează ginseng, din cauza efectului de scădere a glicemiei, se recomandă supravegherea atentă a glicemiei şi ajustarea dozelor de insulină sau a altor medicamente hipoglicemiante. Din cauza acţiunii de antiagregare plachetară a ginsengului, în cazul persoanelor care iau medicaţie antitrombotică, trebuie verificaţi parametrii de coagulare a sângelui, care au tendinţă de scădere şi, în consecinţă, pot apărea fenomene hemoragice.

> Administrarea preparatelor de Gingko biloba nu trebuie făcută în paralel cu tratamentul cu anticoagulante şi cu antidepresive.

> Echinacea nu se administrează concomitent cu tratamentele anticanceroase şi anxiolitice, imunosupresoare sau hipocolesterolemiante, pentru că pot apărea efecte grave de sănătate.

image
image

Atenţie la sucul de grepfrut!



Agenţia Franceză de Securitate Sanitară a Produselor de Sănătate atrage atenţia că sucul de grepfrut nu trebuie administrat în acelaşi timp cu medicamentele anticolesterol sau cu imunodepresivele. Acesta poate scădea cu până la 15 ori absorbţia acestora şi poate provoca tulburări musculare grave.

Sfat
Informează farmacistul despre tratamentele clasice pe care le urmezi atunci când cumperi produse naturiste.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite