7 leacuri pentru gingivită

0
Publicat:
Ultima actualizare:
7 leacuri pentru gingivită
7 leacuri pentru gingivită

Dacă îţi sângerează gingiile, poţi alege câteva remedii pe bază de plante, care au o acţiune blândă, dar eficientă. Acestea nu trebuie să înlocuiască însă vizita la stomatolog.

Inflamaţia gingiei şi sângerarea ei la periaj sunt simptome evidente că suferi de gingivită. Principala vinovată de apariţia acestei neplăceri este placa bacteriană, acel depozit albicios care se depune pe dinţi când nu se efectuează un periaj corect sau când igiena dentară este precară.

Dacă se amână vizita la medic, gingivita se agravează, pentru că, prin mineralizarea plăcii, se formează tartrul, intensificându-se inflamaţia gingiei. Pe lângă un periaj corect, poţi efectua unele spălături locale şi gargare folosind plante cu efect antiseptic, calmant, astringent şi emolient.

1Muşeţelul

Florile de muşeţel au proprietăţi antiinflamatorii şi antiseptice, fiind recomandate pentru sângerările gingivale. Lasă la infuzat timp de 20 de minute trei linguri de flori de muşeţel într-o cană de apă fierbinte. Clăteşte gura cu infuzia timp de cinci minute.

2Sunătoarea

Adevărat cicatrizant şi antibio-tic, sunătoarea ajută la refacerea ţesutului gingival şi protejează gingiile de infecţii. Prepară o infuzie din două linguri de plantă uscată şi din 200 ml de apă fierbinte. Cu această infuzie, clăteşte-ţi gura de câteva ori pe zi.

3Salvia

Frunzele de salvie sunt un astringent excelent, de aceea această plantă este potrivită pentru îngrijirea danturii afectate de gingivită. Clăteşte-ţi gura de câteva ori pe zi cu o infuzie preparată din două linguriţe de frunze şi 100 ml de apă fierbinte.

4Cerenţelul

Datorită proprietăţilor dezinfectante ale cerenţelului, poţi alege această plantă ca adjuvant în tratarea gingivitei. Prepară un decoct din două linguriţe de rădăcini de plantă la o cană de apă fierbinte. Cu ceaiul obţinut, tamponează gingia de câteva ori pe zi.

5Coada-racului

Coada-racului dezinfectează şi cicatrizează, fiind potrivită în tratarea inflamaţiilor bucale. Tamponează-ţi gingiile şi clăteşte-ţi gura cu o infuzie preparată dintr-o linguriţă de coada-racului, adăugată la o cană de apă fierbinte.

6Lămâia

Sângerările gingivale pot apărea şi din cauza carenţei de vitamina C. De aceea, consumă legume şi fructe care conţin această vitamină, precum citricele. Acestea pot fi folosite şi extern. Masează-ţi gingiile cu lămâie sau fă gargară cu suc de lămâie amestecat cu apă şi cu miere. 

7Sulfina

Cunoscută ca un antiinflamator gingival, sulfina este un remediu eficient pentru gingiile care sângerează. În acest sens, îţi poţi tampona gingiile de câteva ori pe zi cu o infuzie obţinută dintr-o linguriţă de flori şi din 200 ml de apă clocotită.

Se face  gargară de trei ori pe zi

Amestecul de nalbă mare, levănţică, tătăneasă şi cerenţel, preparat sub formă de infuzie, poate dezinfecta şi calma gingiile. Se aleg 20 g din fiecare plantă, apoi se adaugă o lingură de amestec într-o cană cu apă clocotită. În afară de gargară, se pot efectua şi spălături locale, de trei ori pe zi.

Specialistul nostru

Dr. Ruxandra Constantinamedic specialist competenţă apifitoterapie reflexoterapeut

Pentru oprirea sângerării gingiilor, se recomandă gargara de două ori pe zi cu infuzie sau cu decoct din următoarele plante: muşeţel, sunătoare, coada-racului, turiţa mare, stejar, fumariţă, cimbrişor şi salvie. Aceste plante sunt renumite pentru proprietăţile lor antiseptice, astringente, calmante şi emoliente.

De asemenea, se mai pot folosi gelul cu coenzima Q10, gelul cu salvie şi cu propolis sau gelul pe bază de aloe vera, prin aplicaţii locale. În ameliorarea gingivitei dau rezultate şi tamponările locale cu suc de portocală şi clătirea cu apă de gură cu propolis.

De asemenea, sunt indicate şi gargarele cu ceai de sunătoare (două linguri de plantă la 200 ml de apă clocotită), făcute timp de câteva zile.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite