Un român a inventat „bolţarii ecologici“ pentru casele pasive

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Un român a inventat „bolţarii ecologici“ pentru casele pasive
Un român a inventat „bolţarii ecologici“ pentru casele pasive

Ardeleanul Laurenţiu Breaz a descoperit un material „verde“ de construcţie pentru care a primit mai multe medalii în străinătate. Casele ecologice care pot fi construite cu acest tip de bolţar au căutare din ce în ce mai mare şi în România. 

Inventatorul Laurenţiu Breaz, de 52 de ani, din Aiud, judeţul Alba, a creat un bolţar ecologic, din spumă poliuretanică finisată (BSF), ce poate fi folosit la construirea caselor pasive. Imobilele pasive consumă puţină energie şi nu folosesc sursele convenţionale de obţinere a căldurii. Aceasta este asigurată cu ajutorul energiei solare. Materialele prefabricate inventate de Laurenţiu Breaz determină, de asemenea, reducerea timpului de construcţie şi nu presupune îndreptare ori tencuire ulterioară.

„Avantajul spumei poliuretanice este faptul ca prezintă o conductibilitate termică cu 60% mai mică decât cea a polistirenului. Aceste elemente sunt destinate realizarii pereţilor portanţi interiori sau exteriori la construcţii civile, comerciale şi industriale, precum şi la clădiri cu caracter rezidenţial. Spuma poliuretanică este complet impermeabilă, iar pe termen lung rezistă la temperaturi de la – 40 de grade la 100 de grade Celsius“, a spus Laurenţiu Breaz. Costurile ridicării unei locuinţe din acest material, cu o suprafaţă de 200 de metri pătraţi, sunt de 60.000 de euro. Astfel de locuinţe nu au nevoie de acoperiş pentru că sistemul bolţarilor asigură o izolaţie totală a construcţiei.

Multiplu premiat

Pentru descoperirea bolţarului BSF a fost premiat, anul trecut, cu medalia de aur la Târgul Internaţional de Inventică de la Nürnberg, Germania. Tot pentru această invenţie a obţinut medalii de argint la târgurile de inventică din China şi din Taiwan.

De asemenea, inventatorul a obţinut o medalie de aur la un târg desfăşurat tot anul trecut, în Ungaria. Inventatorul din Aiud a primit distincţia „Ordinul Internaţional de Merit în Invenţii în Grad de Cavaler“, acordată de Federaţia Internaţională a Asociaţiei de Inventatori. Ceremonia oficială a avut loc în cadrul unei şedinţe a Consiliului local Aiud, desfăşurată zilele trecute.

„Pentru mine această distincţie nu e ceva deosebit. Este o încununare a activităţii din ultimii ani. A fost acordată pentru descoperirea noului material de construcţie. Este important pentru viitorul acestei invenţii pentru că este păcat să nu fie implementată”, a spus inventatorul.

Peste 20 de invenţii, în curs de omologare

Laurenţiu Breaz are în curs de omologare la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci (OSIM) peste 20 de invenţii. Ele privesc dispozitive precum cazane cu combustibil solid, schimbător de căldură, aerotermă cu combustibil solid sau instalaţii solare. Până acum a obţinut nouă brevete. „Din păcate la noi în ţară brevetele de invenţie ies foarte greu de la OSIM. Am dosare depuse chiar de cinci ani, care nu au ieşit”, a completat Laurenţiu Breaz. În Aiud, deţine o societate, ce produce bolţarul BSF, dar şi restul de instalaţii necesare construirii unei case pasive.

Criza financiară a afectat şi piaţa imobilelor construite din materiale cu un consum redus de energie. “În 2008 am construit cinci locuinţe folosind bolţarul din spumă finistată. În 2009, am avut doar două comenzi, un showroom între Teiuş şi Aiud şi o casă cu un nivel la Blaj. Oamenii se îndreaptă spre materiale de construcţie ieftine. Sperăm ca de la anul piaţa să îşi revină şi să construim şi în afara ţării“, a mai afirmat Laurenţiu Breaz.

Planuri de viitor

Pentru viitor, Laurenţiu Breaz se gândeşte să dezvolte afacerea cu bolţari BSF şi să pună în practică alte invenţii. Este vorba despre sisteme de fundaţii izolate din elemente modulare. “Avem deja prototipuri de matriţe şi în curând acest sistem va fi pus în practică. Este inovator pentru că asigură o izolare perfectă a fundaţiei.

Sistemele clasice nu pot permite acest lucru, situaţie ce duce la apariţia condensului şi la pierderea energiei”, a mai spus Laurenţiu Breaz. El este vicepreşedinte al Asociaţiei Române a Inventatorilor, care îşi are sediul la Târgu Mureş şi este afiliată Federaţiei Internaţionale a Asociaţiei de Inventatori. Aceasta din urmă este cea mai mare organizaţie mondială după ONU, la care sunt afiliate 88 de state de pe toate continentele. În lume, peste 50 de personalităţi au primit „Ordinul Internaţional de Merit în Invenţii în Grad de Cavaler“.

În România, pe lângă Laurenţiu Breaz, au mai primit această distincţie inventatorii Mircea Pop, Vasile Bălan şi Ioan Racolţea din Târgu-Mureş. Criteriul de bază pentru a primi această distincţie este ca inventatorul să aibă peste zece invenţii înregistrate şi trei invenţii recunoscute la nivel internaţional.

Carte de vizită

Laurenţiu Breaz are 52 de ani şi derulează afaceri în domeniul energiilor regenerabile din anul 1992, când a înfiinţat propria firmă. Nu deţine în prezent niciun fel de diplomă de licenţă în domeniu. “Am fost student la Facultatea de Mecanică din Cluj-Napoca şi am fost exclus din motive religioase pe vremea lui Ceauşescu. De supărare nu am mai continuat studiile”, a afirmat inventatorul.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite