Belarus: decontaminare radioactivă prin culturi energetice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Belarus: decontaminare radioactivă prin culturi energetice
Belarus: decontaminare radioactivă prin culturi energetice

Guvernul de la Minsk va ecologiza solurile poluate din cauza accidentului de la Cernobîl prin cultivarea de plante pentru obţinerea de bioetanol. Substanţele radioactive din terenurile care nu au fost folosite de peste 20 de ani vor fi asimilate de plante, dar vor fi îndepărtate din biocombustibil prin distilare.

Materialele radioactive din atmosferă generate de explozia produsă în anul 1986 la centrala nucleară de la Cernobîl, Ucraina, a contaminat peste 40.000 de kilometri pătraţi din suprafaţa statului vecin Belarus.

După mai bine de 20 de ani, o echipă de tehnicieni din cadrul unei firme irlandeze producătoare de biocombustibil a propus guvernului din ţara afectată o soluţie care-şi va canaliza beneficiile în trei direcţii.

Scenariul pare ideal. Statul va cultiva pe solurile contaminate biomasă, compania o va transforma în biocombustibil pe care îl va comercializa în toată Europa, iar ţările de pe continent vor avea mai multe şanse pentru îndeplinirea ţintei de 25 de milioane de litri de bioetanol până în 2020, impusă de Comisia Europeană.

Belarusul va scăpa de siturile care „mustesc” de izotopi de stronţiu şi cesiu, elemente extrem de nocive pentru mediu, compania va obţine profit, iar cu cât suprafaţa cultivată se va mări în timp, cu atât Europa îşi va atinge mai uşor obiectivele referitoare la utilizarea biocombustibililor. 

Decontaminarea, prioritatea guvernului

Anul trecut, Andrei Savinkh,­ reprezentantul Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) din Belarus, declara că decontaminarea terenurilor poluate e prioritară pentru guvernul ţării sale.

Anul acesta, soluţia venită din partea irlandezilor a fost salutată. Anul viitor vor fi deja finalizate lucrările la prima din cele 11 fabrici pe care intenţionează să le construiască compania, potrivit irlandezilor.

Investiţie iniţială de 500.000 de euro

Investiţia anunţată de firmă pentru prima centrală este de 500 de milioane de euro. „Decontaminarea naturală a siturilor respective ar putea dura sute de ani, însă, punând în practică această soluţie, vom reuşi să curăţăm zonele afectate în maximum 40 de ani”, a subliniat Savinkh. Compania care va produce bioetanol vrea să transforme, în 2011, 500.000 de metri cubi dintr-o recoltă în 700 de milioane de litri de biocombustibil. 

image

Aşa vor arăta în 2011 terenurile poluate radioactiv


Experţii români susţin ­că ideea companiei irlandeze este bine-venită, atât timp cât îşi va asuma costurile pentru prevenirea riscurilor pe care le implică ­afacerea.

„Soluţia este una deşteaptă nu numai pentru că guvernul din Belarus va utiliza în sfârşit o zonă pustie şi grav poluată, în încercarea de a o ecologiza, ci şi pentru că va câştiga combustibil”, ne-a spus expertul pe probleme de energie şi membru al Academiei Române, Ionuţ Purica. El menţionează însă că angajaţii care vor lucra la obţinerea bioetanolului din culturi crescute pe pământ contaminat trebuie să fie foarte bine protejaţi şi să aibă un regim de lucru special. 

„Protecţia aceasta înseamnă costuri suplimentare. Întreaga afacere, de fapt, implică nişte eforturi financiare enorme. Decât să nu faci nimic însă cu atâţia kilometri pătraţi de teren poluat, mai bine o iniţiativă costisitoare”, a mai spus expertul. În ciuda riscurilor existente, Purica conchide că vede doar un singur scenariu, unul pozitiv.

„Plantele vor creşte şi vor deveni materie primă pentru combustibil „bio”, iar resturile contaminate le pot depozita alături de deşeurile radioactive provenite de la o centrală nucleară. Bravo lor!”.

image
image

Soluţia este una deşteaptă nu numai pentru că guvernul din Belarus va utiliza în sfârşit o zonă pustie şi grav poluată, în încercarea de a o ecologiza, ci şi pentru că va câştiga combustibil.

image


Ionuţ Purica
expert pe probleme de energie

image
Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite