Invenţie: cuptorul care-ţi face friptura doar cu energie de la soare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Poţi găti mâncare şi la un cuptor ieftin şi simplu, care foloseşte energie solară, recent inventat de Jon Bohmer. Într-un interviu pentru ziarul „Adevărul“, inventatorul norvegian al „cutiei solare“ spune cum ar putea trei miliarde de oameni să îşi reducă emisiile de carbon.

Adevărul: Cum s-a născut ideea care a dus la conceperea cuptorului solar „Kyoto Box“?

Jon Bohmer: Am tot căutat de-a lungul anilor o soluţie viabilă pentru conceperea acestui cuptor solar. După ce am încercat tot felul de variante foarte scumpe şi complicate, m-am hotărât să apelez la cea mai ieftină soluţie, bazată pe cel mai simplu mecanism.

Punctul meu de plecare a fost „cutia fiebinte“ inventată de Sausseur în anul 1767, doar că eu am folosit cartonul ca material pentru realizarea cuptorului solar. În prezent, am conceput o versiune din plastic pentru producţia de masă, care are un termen de utilizare mult mai mare.

Spune-ne pe scurt cum funcţiona „cutia fierbinte a lui Saussure“ şi cum ai adaptat această idee pentru conceptul tău.

Horace de Saussure a construit precursorul panoului solar de astăzi, adică o cutie simplă din lemn, cu interiorul vopsit în negru şi acoperită cu o sticlă. În felul ăsta s-a atins o temperatură de 87 de grade Celsius.

image

„Cutia solară“ este făcută din carton şi folii de aluminiu

Aparatul meu este format din două cutii de carton puse una-ntr-alta şi foloseşte folii reflectorizante de aluminiu şi vopsea neagră, pentru a maximiza absorbţia de energie solară. Temperatura maximă poate ajunge şi la 100 de grade, ceea ce înseamnă că apa este sigur sterilizată. 6.000 de oameni din ţările în curs de dezvoltare mor zilnic de boli cauzate de apa infectată.

Ai de gând să produci cutiile solare pentru vânzare?

Firma pe care am înfiinţat-o şi care are ca domeniu de activitate găsirea de alternative energetice viabile va deschide în luna august a acestui an magazinul online Kyoto Store. Prin intermediul internetului voi vinde în principal acea versiune din plastic a cutiei solare Kyoto, mult mai rezistentă.

Care sunt preţurile produselor inovatoare pe care încerci să le pui pe piaţă?

Cuptorul solar în forma iniţială pe care am conceput-o, din carton, costă şase dolari. Cutia solară Kyoto din plastic e cam de două ori mai scumpă, ajunge la 15 dolari. Oricum, aceasta din urmă are o durată de funcţionare de zece ori mai mare decât cutia solară din carton şi are eficienţă energetică superioară.

Anul acesta, premiul întâi în cadrul concursului internaţional “Climate Change Challenge”, iniţiat de publicaţia britanică “Financial Times”, te-a făcut cunoscut în întreaga lume. Ce beneficii au urmat după acest succes?

A fost incredibil faptul că după festivitatea de premiere am primit dintr-odată mii de e-mailuri de la oameni din toată lumea, inclusiv de la jurnalişti de la cele mai cunoscute publicaţii. În afară de asta, cei 75.000 de dolari au fost bineveniţi. Acum îmi va fi mult mai uşor să finalizez proiectul pentru distribuirea produselor la nivel internaţional.

Ce perspective ai pe viitor? Există proiecte noi după finalizarea proiectului de vânzare în masă a cuptoarelor solare?

Avem vreo 30 de proiecte în curs de finalizare. Mai nou, vrem să dezvoltăm un software prin care telefoanele mobile să comunice cu internetul în aşa fel încât să ne ajute la monitorizarea cantităţii de emisii de carbon generate de fiecare gospodărie.

„Afacerile «verzi», profit garantat“

Când a început să te preocupe protejarea mediului prin alternativele energetice?

Am crescut la o fermă din Norvegia, unde tatăl meu avea mai multe afaceri. Prin anii ’70 se ocupa printre altele şi de reciclarea hârtiei. Am învăţat de pe atunci că afacerile „verzi“ pot aduce pe lângă protecţia mediului şi cel mai mare profit. În 1993 am ajuns în Kenya, unde m-am stabilit în urma căsătoriei cu o localnică de aici, pe care am cunoscut-o ca turistă în Norvegia. În rândul kenienilor am obsevat multe nevoi neîmplinite, aşa că am început să mă gândesc la soluţii simple.

Kenyenii au fost receptivi la invenţia ta?

Oamenii din Kenya folosesc cuptoarele solare de mulţi ani, mai ales în centrele pentru refugiaţi, dar pe acelea foarte scumpe şi greu de transportat. Cei mai mulţi însă taie copacii pentru focul la care îşi gătesc mâncarea. De aceea sper că sistemele solare pentru gătit inventate de mine vor ajunge şi în rândul lor.

Ai mai inventat ceva înainte de cuptorul solar?

Prima oară am construit o pompă de apă pe care am încercat să o vând cu zece dolari la organizaţiile neguvernamentale de acolo. Din păcate, m-au refuzat şi au continuat să amenajeze pompe de apă care costau circa 3.000 de dolari. Acesta a fost primul meu şoc!

De atunci, am realizat că numai sectorul privat poate ajuta populaţia. Din punctul meu de vedere, în cele mai multe situaţii, guvernele şi organizaţiile neguvernamentale creează doar terenul propice pentru corupţie. În Africa, majoritatea oamenilor sunt mici negustori şi fac afaceri zilnic.

Profil Jon Bohmer

-Inventatorul de origine norvegiană are 42 de ani şi a absolvit magna cum laude Universitatea Berkeley din California, în 1986.

-La un an după absolvire, în 1987, îşi deschide prima firmă, Scala Inc., care astăzi este lider mondial pe piaţa de retail pentru softuri destinate sistemelor digitale. Compania are birouri, în prezent, în şase ţări.

-În 1993 se căsătoreşte şi se stabileşte în Kenya. În prezent are trei copiii.

-În 2006 înfiinţează compania Kyoto Energy, prin care şi-a propus să promoveze energia solară ca sursă pentru satisfacerea nevoilor populaţiei din ţările subdezvoltate sau în curs de dezvoltare. Compania vine pe piaţă cu produse care au la bază ideile ingenioase ale lui Bohmer.

-Anul acesta, cuptorul solar inventat de Bohmer a câştigat premiul întâi, în valoare de 75.000 de dolari, la competiţia internaţională de proiecte eco lansată de publicaţia britanică „Financial Times“.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite