Vom scăpa de secetă la sfârşitul anului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vom scăpa de secetă  la sfârşitul anului
Vom scăpa de secetă la sfârşitul anului

Culturile de toamnă nu vor fi ameninţate de secetă, în condiţiile în care necesarul de apă din sol se va reface în ultimele luni ale acestui an, afirmă specialiştii în meteorologie.Meteorologii estimează că iarna 2009-2010 va fi bogată în precipitaţii, pe fondul activării fenomenului El Nino.

Perioada caniculară ce se va menţine până mâine va fi urmată de o oarecare răcire a vremii, care nu va aduce însă şi precipitaţii abundente, potrivit directorului Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), Ion Sandu.

„După 15 august, vom avea din nou peste 30 de grade, spre limita caniculei“, a declarat directorul ANM, citat de Agerpres. Potrivit prognozei, cantităţile de precipitaţii se vor încadra sub normele climatologice în cea mai mare parte a teritoriului.În ceea ce priveşte sfârşitul verii şi începutul toamnei, Sandu spune că „precipitaţiile vor fi la limita normalului“.

„Spre sfârşitul lunii august şi începutul lui septembrie nu vom avea decât tendinţe, dar pot spune că temperaturile vor fi cu 0,7 până la două grade Celsius mai mari decât cele normale. Asta în partea de sud, pentru că, tot în septembrie, în depresiunile din Transilvania se vor înregistra şi temperaturi de cinci grade“, a adăugat directorul ANM.

Prognoza arată că în majoritatea regiunilor ţării cantităţile de apă vor fi apropiate de limitele normale pentru această perioadă, cu excepţia zonelor sud-estice.

Ploi abundente în vest şi centru, în octombrie

Începând cu luna octombrie, cantităţile de precipitaţii vor fi normale pentru perioada respectivă, iar în vestul şi în centrul ţării se vor situa peste valorile medii multianuale lunare. 

Potrivit lui Ion Sandu, ultima lună de toamnă şi lunile de iarnă vor fi bogate în precipitaţii, pe fondul activării fenomenului El Nino.

Creşterea temperaturii cu 2 grade, un dezastru

În ceea ce priveşte posibila creştere a temperaturii medii globale cu două grade, directorul ANM apreciază că „ar fi un dezastru“ concretizarea acestei ipoteze. În acest caz, sudul ţării s-ar transforma în deşert, iar populaţia ar migra spre nord.

„Nici nu vreau să mă gândesc la acest scenariu. La o creştere cu 0,7 grade asistăm anual la recorduri de temperaturi“, a mai spus Sandu.

image

Spre sfârşitul lunii august şi începutul lui septembrie, precipitaţiile vor fi la limita normalului. Temperaturile vor fi cu 0,7 până la două grade Celsius mai mari decât cele normale.

image


Ion Sandu
directorul Administraţiei
Naţionale de Meteorologie


image
Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite