Voluntarii adună PET-uri, iar autorităţile locale le împrăştie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Voluntarii adună  PET-uri, iar autorităţile locale le împrăştie
Voluntarii adună PET-uri, iar autorităţile locale le împrăştie

Organizaţia EcoAssist a strâns tone de gunoaie, din patru arii protejate, lăsate în urmă de turişti sau de unii agenţi economici. Activiştii de mediu care au curăţat groapa de gunoi improvizată la cota 1.500 din Sinaia susţin că autorităţile locale nu au fost preocupate să scape de aceste deşeuri.

Parcul Natural Bucegi, Parcul Naţional Piatra Craiului, Parcul Natural Apuseni şi ­Rezervaţia Biosferei Delta Dunării au fost ecologizate de 400 de voluntari care au încărcat în 14 camioane 135 de metri cubi de deşeuri la care se adaugă peste 1.500 de saci îndesaţi cu gunoaie.

PET-urile au fost „vedetele” acestei acţiuni de ecologizare, dar voluntarii ­s-au mai luptat şi cu dozele de aluminiu sau cu pungile din plastic. Acţiunea EcoAssist face parte din programul „Marea Ecologizare”, iar zonele în care s-a făcut curăţenie sunt situri „Natura 2000”.

„Legea spune că pe ariile naturale protejate este interzisă depozitarea gunoiului. Autorităţile locale însă, nu se consideră răspunzătoare pentru ce se întâmplă în aceste locuri şi nici nu iau măsuri ca să-i determine pe turişti sau pe localnici să nu mai lase gunoaie în urma lor”, spune Liana Buzea, preşedintele­ EcoAssist.  

La Sinaia, groapa de gunoi s-a mutat în râpă

„PET-urile sunt peste tot şi pe malul apelor, şi pe versanţii munţilor, iar în afară de ele zac aruncate folii sau pungi de plastic, cât şi doze de aluminiu. Ne alăturăm campaniei «Adevărul», de răscumpărare a sticlelor goale din plastic, şi sperăm să găsim împreună o soluţie ca să scăpăm de aceste deşeuri”, afirmă Liana Buzea.

Deşeurile strânse de ONG-ul au fost lăsate în grija administratorilor ariilor protejate şi cel mai probabil vor ajunge la gropile de gunoi, deoarece în zonă nu există centre de reciclare.

Munca în zadar

Voluntarii au adunat 900 de saci cu gunoaie din groapa improvizată la cota 1.500 din Sinaia şi susţin că autorităţile oraşului  nu fost preocupate să găsească un mod de a scăpa de aceste deşeuri. Sinaia nu are groapă de gunoi, însă voluntarii au descoperit „groapa” în care se aruncă gunoiul, improvizată pe locul unei foste cariere.

Liana a mai spus că râpa în care au fost depozitate deşeurile este accidentată, iar accesul este îngreunat de tufele şi de ierburile crescute printre copaci. „E destul de dificil de ajuns, iar munca noastră nu e respectată. În plus, strângeam deşeurile de pe un versant, iar, pe celălalt, am văzut cum o persoană arunca din nou gunoaie”, încheie Liana Buzea.

image

Gunoaiele au fost aruncate în râpă



PET-uri strânse, dar nereciclate

Peste 135 de metri cubi de PET-uri, folii şi pungi din plastic sau alte deşeuri au fost strânse din patru situri „Natura 2000” de
400 de voluntari ecologişti, iar gunoaiele încărcate în cele 14 camioane au fost duse la groapa de gunoi sau arse.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite