„Casa Verde“ intră din nou în prelungiri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
„Casa Verde“ intră din nou în prelungiri
„Casa Verde“ intră din nou în prelungiri

Programul pentru înlocuirea sistemelor clasice de încălzire cu instalaţii ce funcţionează cu energii regenerabile se  mai prelungeşte până la 9 octombrie. Judeţul Constanţa a depus, deocamdată, cele mai multe proiecte în cea de-a doua sesiune de finanţare pentru „Casa Verde“.

Programul pentru înlocuirea sau completarea sistemelor clasice de încălzire cu instalaţii ce utilizează energia alternativă se prelungeşte din nou. Cea de-a doua etapă se va finaliza la 9 octombrie, deşi data-limită fusese stabilită pentru 30 septembrie.

În cadrul celei de-a doua sesiuni de finanţare a programului şi ultima din acest an, beneficiarii au depus, până acum, 46 de aplicaţii. „Judeţul Constanţa a depus opt dosare, clasându-se în top din acest punct de vedere“, a spus Adriana Stroe, reprezentant la Compartimentul de Relaţii cu Mass-Media din cadrul Administraţiei Fondului pentru Mediu.

Este urmat de judeţul Dâmboviţa, cu şase proiecte, şi de Cluj, cu patru proiecte. Judeţul Vrancea, care în prima etapă a programului a depus cele mai multe proiecte (17 dosare) a mai aplicat în cea de-a doua etapă doar un proiect. Prin urmare, beneficiarii, cu precădere instituţiile publice, şcolile, spitalele, căminele de bătrâni şi asociaţiile de proprietari, mai au la dispoziţie mai bine de o săptămână pentru a depune dosare.

Valoarea programului, 75 de milioane de euro

În prima sesiune de finanţare, ce s-a derulat între 15 iulie şi 14 august, au fost depuse 151 de proiecte, ce se află acum în analiza comisiei de evaluare. Judeţul cel mai harnic a fost Vrancea, urmat fiind de Iaşi, Constanţa, Bacău şi Galaţi. Ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi, a declarat că prima etapă a programului „Casa Verde“ a avut rezultate peste aşteptări, în condiţiile în care s-au primit aplicaţii ce solicită o investiţie de 100 de milioane de euro. Valoarea totală a programului este însă de 75 de milioane de euro.

image

Amplasarea de eoliene face parte din program Foto: Adevărul

„Casa Verde“ prin care statul subvenţionează montarea de sisteme ce utilizează energia alternativă a fost amânat succesiv timp de aproape un an. Prin urmare, vânzările de sisteme de producere a energiei din surse regenerabile s-au redus drastic.

Persoanele fizice, scoase din proiect

În plus, s-a hotărât ca subvenţia să scadă de la 90% la 80% şi ca persoanele fizice să fie scoase de pe lista beneficiarilor deoarece, potrivit ministrului Mediului, mulţi dintre solicitanţi ar fi cheltuit banii pentru casele de vacanţă.

În forma actuală, programul vizează doar instituţiile publice şi asociaţiile de locatari, iar banii vor fi administraţi doar de primării. Astfel, persoanele care vor să-şi monteze panouri solare, pompe de căldură sau centrale eoliene trebuie să se adreseze mai întâi asociaţiei de locatari, care apoi poate să facă demersuri la autorităţile publice locale pentru includerea în programul „Casa Verde“.

image

Panourile solare sunt la mare căutare  Foto: Adevărul

Bugetul total pentru cele două etape ale programului de înlocuire sau de completare a sistemelor clasice de încălzire cu instalaţii ce utilizează elergia solară, geotermală sau eoliană este de 310 milioane de lei. Astfel, 150 de milioane de lei revin celei dintâi etape, iar restul, de 160 de milioane de lei, celei de-a doua etape şi ultima din acest an, ce se va finaliza la 9 octombrie. Finanţarea se face din Fondul de Mediu.

Finanţările au anumite limite

Subvenţia ce va fi alocată fiecărui proiect din suma colectată la Fondul de Mediu pentru taxa auto, este de 80% din valoarea totală, în care sunt incluse atât racordarea la sistemul termic, cât şi TVA. Finanţarea nu trebuie să depăşească însă anumite limite. Aceasta porneşte de la patru milioane de lei pentru administraţiile locale ce deservesc oraşe sau municipii cu peste 100.000 de locuitori şi ajunge până la 500.000 de lei pentru cele cu sub 3.000 de locuitori.

„Casa Verde“ din Suedia

image


„Casa Verde” are un corespondent în Suedia. Proiectul a fost denumit „Aneberg” şi a fost realizat prin cofinanţare europeană. Banii primiţi de la UE, un milion de euro, au fost întrebuinţaţi la construirea unui depozit de tuburi subterane ce stochează energia solară din timpul verii. Energia obţinută astfel este folosită pentru încălzire şi apă caldă pe timpul iernii.

În apropierea depozitului au fost ridicate 50 de case ce au pe acoperişuri circa 2.400 de metri pătraţi de panouri solare. Proiectul „Aneberg”, ce a fost finalizat în 2002, şi a costat, în total, circa 12 milioane de euro, s-a bucurat rapid de succes, locuinţele găsindu-şi în scurt timp proprietari.

„Aneberg” a încurajat, de asemenea, dezvoltarea unui alt spaţiu de „locuinţe verzi”, în partea de sud a oraşului Stockholm, capitala Suediei. Acesta cuprinde 11.000 de apartamente, birouri, grădiniţe, şcoli şi o zonă comercială, în care energia folosită pentru încălzire şi apă caldă provine doar din surse regenerabile, de la panouri solare şi de la celule fotovoltaice.

În plus, deşeurile organice şi menajere sunt transformate în energie termică şi chiar în biogaz folosit pentru aragaz şi pentru cuptor. 

Numărul proiectelor, în a doua etapă

Programul „Casa Verde“ se desfăşoară în două etape. Prima s-a încheiat la 14 august. În prima sesiune de finanţare a programului „Casa Verde“ au fost depuse 151 de proiecte. Judeţul Vrancea a depus atunci cele mai multe dosare, judeţele Iaşi şi Constanţa urmând în top.

Proiectele se află acum în analiza comisiei de evaluare. În cea de-a doua etapă a programului „Casa Verde“, ce se prelungeşte până la 9 octombrie, au fost depuse 46 de proiecte. Judeţul Constanţa a depus cele mai multe aplicaţii, urmat fiind de judeţul Dâmboviţa şi de judeţul Cluj.

Arad 1
Bacău 2
Bistriţa Năsăud 1
Braşov 2
Călăraşi 1
Cluj 4
Constanţa 8
Dâmbovăţa 6
Dolj 1
Galaţi 2
Giurgiu 3
Gorj 2
Harghita 3
Prahova 2
Suceava 3
Teleorman 2
Vâlcea 2
Vrancea 1

Total 46

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite