„Casa Verde“, un program omorât înainte de a începe

0
Publicat:
Ultima actualizare:
„Casa Verde“, un program omorât înainte de a începe
„Casa Verde“, un program omorât înainte de a începe

Programul prin care statul subvenţionează montarea de sisteme ce utilizează energia alternativă a fost amânat succesiv timp de aproape un an.

Efectele: reducerea vânzărilor de sisteme de producere a energiei din surse regenerabile şi excluderea persoanelor fizice de pe lista beneficiarilor.Puţinele proiecte înregistrate după finalizarea primei sesiuni de depunere arată dezinteresul primăriilor şi dificultatea cerinţelor din ghidul de finanţare.

Programul „Casa Verde“ a fost anunţat încă din toamna anului trecut, în timpul mandatului fostului ministru al Mediului, Attila Korodi. Destinat în primul rând persoanelor fizice, proiectul iniţial viza dotarea cu tehnologii producătoare de energie „curată“ a locuinţelor, astfel încât factura la apă caldă să scadă cu aproximativ 60%, iar la căldură, cu 30%.

În forma actuală, programul vizează doar instituţiile publice şi asociaţiile de locatari, iar banii vor fi administraţi doar de primării. Prin urmare, persoanele care vor să-şi monteze panouri solare, pompe de căldură sau centrale eoliene trebuie să se adreseze mai întâi asociaţiei de locatari, care apoi poate să facă demersuri la autorităţile publice locale pentru includerea în program. În acelaşi timp, s-a hotărât ca subvenţia să scadă de la 90% la 80%.

După ce a fost amânat în repetate rânduri, programul a început la 15 iulie 2009, odată cu lansarea primei sesiuni de depunere a proiectelor – 15-31 iulie. Pentru că au fost primite foarte puţine dosare, Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) a decis ca termenul-limită pentru depunerea proiectelor să fie amânat, iniţial, până la 7 august şi, ulterior, până la 14 august.

Potrivit datelor furnziate de AFM pentru „Adevărul“, până vineri, la ora 12.00, au fost depuse doar 115 dosare pentru înlocuirea sau completarea sistemelor clasice de încălzire cu sisteme ce utilizează energia alternativă. „Numărul acestora ar putea creşte după ce primim, zilele acestea, şi proiectele care ar fi putut fi trimise prin poştă“, ne-a explicat purtătorul de cuvânt al AFM, Alina Clonţ.

„Bugetul a fost aprobat târziu de guvern“

La începutul anului, ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi, declara că una dintre problemele ce au determinat amânarea acestui program a constat în incapacitatea la nivelul Administraţiei Fondului pentru Mediu de a îndeplini prima sarcină, şi anume validarea instalatorilor. Potrivit acestuia, un alt obstacol ar fi fost neclarificarea principiului „primul venit, primul servit“, care a dus la întârzierea apariţiei ghidului de finanţare.

Întrebat de ce au fost scoase persoanele fizice de pe lista celor care pot depune dosare în cadrul programului „Casa Verde“, Nemirschi ne-a răspuns că mulţi dintre solicitanţi ar fi cheltuit banii pentru case de vacanţă.

„Nu mi se pare normal să cheltuim atâţia bani pentru locuinţe pe care oamenii le folosesc de cel mult câteva ori pe an. În plus, s-a dorit o responsabilizare a autorităţilor locale, care trebuie să se implice mai mult în acest program, atât din punct de vedere administrativ, cât şi din punct de vedere financiar“, spune ministrul Mediului.

În ceea ce priveşte reducerea subvenţiei cu zece procente, ministrul afirmă că s-a gândit la binele populaţiei, precizând că a vrut să facă economii bugetare. Tot bugetul ar fi fost şi motivul pentru care a întârziat atât de mult lansarea primei etape a programului, după cum susţine Nemirschi. „N-a fost o problemă de decizie, pentru că bugetul a fost aprobat târziu de Guvern“, a adăugat ministrul.

„Programul ăsta e o mare păcăleală“

image

Nicolae Nemirschi pare preocupat de problemele de mediu numai în faţa camerelor de luat vederi Foto: Marian Iliescu



Tergiversarea continuă a programului şi, implicit, faptul că românii au aşteptat atâtea luni, la care se adaugă faptul că persoanele fizice nu mai pot beneficia de subvenţia de la stat pentru montarea tehnologiilor pentru energie alternativă au dus la o scădere drastică a vânzărilor pe piaţa sistemelor de energie alternativă.

„Din momentul în care a fost anunţat programul, până în aprilie, am vândut 1% din ceea ce mi-am propus. Din 212 oferte, am reuşit să montez sisteme doar la doi proprietari mai înstăriţi“, spune Radu Zamfirescu, reprezentantul unei firme de profil.

Pe de altă parte, acesta ne-a explicat că nu are deloc încredere în „Casa Verde“. „Programul ăsta e o mare păcăleală! Am mai colaborat eu cu cei din Ministerul Mediului şi m-am lămurit… Oricum, este un program făcut de ei, pentru ei. Pentru mine, «Casa Verde» e un program mort“, a mai spus Zamfirescu.

De aceeaşi părere este şi Claudia Langă, reprezentantul altei companii de profil. „S-a făcut orice pentru a îngreuna accesarea banilor necesari proiectelor de montare a tehnologiilor. Un exemplu ar fi faptul că primăriile sunt cele care trebuie să administreze aceşti bani. În ghidul de finanţare se cere ca autorităţile locale să facă studii de fezabilitate ce conţin data referitoare la facturile pentru apa caldă din ultimii ani, iar multe primării nu le deţin“, spune Langă.

De asemenea, în perioada tergiversării programului, vânzările au scăzut dramatic şi în cazul firmei sale. „Am vândut cu 90% mai puţin până prin aprilie, când oamenii probabil şi-au dat seama cum stau lucrurile cu programele astea ale Guvernului“, a adăugat ea.

Statul, prin Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM), alocă pentru acest program, pentru anul 2009, un buget de 310 milioane de lei, bani eşalonaţi pe două etape. Pentru proiectele din sesiunea care s-a încheiat la 14 august, alocarea financiară este de 150 de milioane de lei, iar pentru cea de-a doua, care ar trebui să se desfăşoare în perioada 1-15 septembrie, suma este de 160 de milioane de lei.

Fonduri nerambursabile

Conform ghidului de finanţare, sumele neutilizate în prima sesiune se reportează pentru cea de-a doua. Finanţarea nerambursabilă suportată de AFM va fi de maximum 80% din valoarea fiecărui proiect.

image

S-a dorit o responsabilizare a autorităţilor locale, care trebuie să se implice mai mult în acest program, atât din punct de vedere administrativ, cât şi din punct de vedere financiar.

image


Nicolae Nemirschi
ministrul Mediului

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite