Vegetaţia a protejat Pământul de la un îngheţ total

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un studiu apărut în revista Nature arată că Terra a evitat modificarea climatului din cauza vegetaţiei care nu a permis producerea unei glaciaţii totale în cursul ultimilor 24 de milioane de ani.

Acum 50 de milioane de ani, climatul era cald şi polii fără calota glaciară. El s-a răcit apoi pe o lungă perioadă, în timp ce nivelul de dioxid de carbon, principalul gaz cu efect de seră care contribuie la reţinerea căldurii razelor soarelui, a scăzut puternic, în pofida erupţiilor vulcanice care alimentau atmosfera cu CO2, relatează Agerpres.

Vegetaţia, în special arborii, absoarbe CO2 în timpul fotosintezei şi joacă, de asemenea, un rol în eroziunea stâncilor. Rădăcinile arborilor secretă acizi care dizolvă mineralele şi contribuie la fisurarea stâncilor. Odată dizolvat în apă, CO2 poate fi antrenat către fundul oceanelor, unde rămâne mult timp.

Acest proces, susceptibil să se accelereze odată cu apariţia lanţurilor muntoase Himalaya şi Anzii, ar fi trebuit, în teorie, să reducă drastic concentraţia de CO2 din atmosferă şi să conducă la o glaciaţie. Or, aceasta nu s-a produs.

Vegetaţia ar fi avut un efect tampon. Suferind din cauza lipsei CO2, creşterea sa s-a încetinit în zonele muntoase, unde iarba a înlocuit pădurile. Eroziunea stâncilor a scăzut şi în consecinţă şi depozitele de carbon de pe fundul oceanelor, potrivit unei ipoteze formulate de geofizicieni americani, printre care Mark Pagani de la Universitatea Yale, New Haven, SUA.

Cercetătorii spun că, dacă vegetaţia a avut un astfel de efect pentru evitarea unei glaciaţii în trecut, nu se poate conta pe ea pentru evitarea unei încălziri climatice legate de activităţi umane.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite