VIDEO Aria Protejată Snagov, „vânată“ pentru vile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
VIDEO Aria Protejată Snagov, „vânată“ pentru vile
VIDEO Aria Protejată Snagov, „vânată“ pentru vile

Proiectele economice concurente ale autorităţilor locale din Snagov şi ale Consiliului Judeţean Ilfov prevăd construcţii în aria protejată din marginea Bucureştiului. Un Plan de Urbanism General (PUG) în Snagov încalcă prevederile de mediu şi face ca speciile rare să fie înlocuite cu vile şi cu restaurante.

O parte din lacul Snagov şi o parte din pădurea din zonă au fost declarate arii protejate în anul 2000, pentru că aici şi-au găsit adăpost zeci de specii de animale şi plante ocrotite. Aria Protejată Lacul Snagov este, din decembrie 2007, în custodia SC Snagov Tur SRL.

Constantin Turmac, custodele şef, a declarat pentru „Adevărul” că principalele probleme cu care s-a confruntat au fost construcţiile ilegale, în special debarcadere, care înseamnă crearea unor canale de acces prin stuf, adică în adăpostul mai multor specii de animale şi păsări, bărcile extrem de puternice şi skijeturile pe care la folosesc riveranii.

Nu are cine să dea amenzi

Teoretic, custodele ar putea să amendeze orice abatere de la legea care reglementează funcţionarea ariilor potejate. Prima cerinţă este însă existenţa unui regulament aprobat al ariei. Regulamentul a fost întocmit, dar nu poate fi aprobat, pentru că instituţia în drept să facă acest lucru - Agenţia Naţională pentru Ariile Protejate (ANAP) -  nu există decât pe hârtie. Prin iniţiativa legislativă de reducere a numărului agenţiilor guvernamentale, ANAP urmează să dispară, ceea ce va complica şi mai mult lucrurile.

Singurele căi de acţiune care îi rămân custodelui sunt discuţiile cu riveranii şi sesizarea autorităţilor, atunci când constată încălcări ale legii. Cu mulţi dintre cei care au case pe malul lacului, discuţiile au dat rezultat, după cum a spus Constantin Turmac. Când e vorba de autorităţile locale şi de control, lucrurile stau însă prost. Colaborarea cu Primăria Snagov este aproape inexistentă, această instituţie ignorând inclusiv cererile custodelui de a-i fi furnizate numele riveranilor. Tot Primăria ar trebui să fie prima care reacţionează la construcţiile ilegale, dar nu o face. Mai mult chiar, autorităţile locale ar dori să dispară aria protejată, pentru a permite dezvoltarea unor proiecte imbiliare şi de turism.

Plan de Urbanism General fără avize

„De departe, cel mai mare pericol pentru ariile protejate este PUG-ul elaborat de Consiliul Local Snagov” a afirmat Turmac. Planul de Urbanism General, care prezintă viziunea autorităţilor din comună asupra viitorului localităţii, prevede transformarea unor mari suprafeţe de teren, actualmente neocupate, în loturi de construcţie. În plan sunt introduse şi două porţiuni de 1.000 şi de 800 de metri lungime şi circa 200 de metri lăţime, aflate în zonele protejate Lacul Snagov şi Pădurea Snagov. 

PUG-ul nu are avize de mediu, aşa cum prevede legea.Custodele ariei protejate a lansat o petiţie online, pe  ww.fundatiasnagov.ro, pentru desfiinţarea PUG-ului, deorece se teme că într-o perioadă tulbure, cum este cea din preajma alegerilor, pot apărea surprize neplăcute, de genul obţinerii avizelor necesare, chiar dacă legea nu se respectă.

Get the Flash Player to see this player.

url=/editor_files/Flash/ANUL 2009/film.flv width=300 height=200 loop=false play=false downloadable=false fullscreen=true displayNavigation=true displayDigits=true align=left dispPlaylist=none playlistThumbs=false

„Aria protejată nu îşi are rostul“

Primarul comunei Snagov, Apostol Muşat, a recunoscut că nu vrea să mai existe aria protejată. „Aria există în scripte, dar nu îşi are rostul. Custodele mi-a tot spus de nu ştiu ce păsărele, dar eu nu am văzut niciuna. Asta a devenit arie protejată din cauza vilei lui Ceauşescu, pentru că el voia linişte. Eu nu vreau să menţin această arie protejată a lui Ceauşescu”, a declarat Muşat.

Edilul a adăugat că el consideră mult mai importantă activitatea economică, construirea de restaurante şi locuri de distracţie, care să atragă turişti şi să aducă bani la bugetul local.

Apostol Muşat susţine că în perioada interbelică, lacul Snagov era un loc de relaxare şi distracţie pentru bucureşteni, şi că acest lucru se poate întâmpla din nou.  El a mai spus că doreşte să ajungă la o înţelegere cu Ministerul Mediului şi cu fundaţiile care se ocupă de aria protejată, pentru ca aceasta „să fie mutată”, astfel încât să-şi poată pună în aplicare proiectele aducătoare de miliarde. Din acelaşi motiv, ne-a mai spus primarul, nu a intervenit împotriva celor care şi-au ridicat construcţii ilegale, sperând că, după ce aria protejată va fi „desfiinţată sau mutată“, le va putea autoriza.

Blocaje şi reacţii întârziate

Custodele Constantin Turmac a observat mai multe utilaje care săpau în malul lacului. Pe mal erau mormane de vegetaţie, cel mai probabil scoasă din lac, pentru că luciul apei era curat, spre deosebire de zonele vecine, pline de nuferi şi stuf. Custodele a încercat să ajungă în zonă pe uscat, dar a spus că ar fi fost împiedicat de o barieră păzită de jandarmi, care păzesc locuinţele de protocol. Constantin Turmac a sesizat Garda de Mediu, Administraţia Naţională „Apele Române“ (ANAR) şi Primăria Snagov.

Controale fără amenzi

Inspectorii de mediu ne-au comunicat că au fost în control şi că sunt în faza de analiză, pentru a decide dacă a fost încălcată legislaţia. Inspectorii de la ANAR, care au ajuns după nouă zile, au arătat că „nu se efectuaseră şi nici nu se efectuau lucrări de apărare de mal. Din declaraţia reprezentantului firmei constructoare, proprietarul nu intenţionează efectuarea unor lucrări de apărare de mal în zona proprietăţii”, conform unui document trimis la redacţie de directorul ANAR, Neculai Olaru. Reprezentanţii ANAR au impus, totuşi, „sistarea lucrărilor până la obţinerea avizului de gospodărire a apelor şi a autorizaţiei de construire”. Realizarea unor construcţii fără autorizaţie se pedepseşte cu amendă până la 10.000 de lei.

Legea este clară

OUG nr. 154/2008, care priveşte regimul ariilor naturale protejate, prevede:  „Sunt interzise activităţile din perimetrele ariilor naturale protejate de interes comunitar care pot să genereze poluarea sau deteriorarea habitatelor, precum şi perturbări ale speciilor pentru care au fost desemnate ariile respective, atunci când aceste activităţi au un efect semnificativ, având în vedere obiectivele de protecţie şi conservare a speciilor şi habitatelor. Pentru protejarea şi conservarea păsărilor sălbatice, inclusiv a celor migratoare sunt interzise activităţile din afara ariilor protejate care ar produce poluarea sau deteriorarea habitatelor”.

Planuri mari la Consiliul Judeţean Ilfov

Potenţialul economic al lacului Snagov le-a făcut cu ochiul şi consilierilor judeţeni din Ilfov. În august 2009, aceştia au elaborat un proiect de hotărâre prin care cer trecerea lacului Snagov din domeniul public al statului şi din administrarea ANAR în domeniul public al judeţului Ilfov şi în administrarea Consiliului Judeţean Ilfov. Scopul declarat al transferului este amenajarea unui centru de agrement şi turism, „cu fonduri europene“.

Directorul ANAR, Neculai Olaru, ne-a comunicat că această instituţie şi-a dat un acord de principiu pentru transfer. În ceea ce priveşte construirea centrului de agrement însă, directorul Olaru ne-a spus că „orice lucrare care se va efectua pe apă sau care are legătură cu apele se va face numai cu aviz de gospodărire a apelor emis de ANAR, având în vedere întreaga legislaţie incidentă”, ceea ce ar face imposibilă construirea unui centru de agrement.

Reclamaţii şi avertismente

Lacul Snagov, cu ariile protejate, se află în „parohia” mai multor instituţii cu atribuţii de control. În anul 2009, Poliţia locală a întocmit trei dosare penale pe numele unor localnici care au folosit focuri de artificii la petreceri.

Directorul ANAR, Neculai Olaru, ne-a comunicat că, în perioada 2008-2009, subordonaţii săi au efectuat 15 controale privind modul în care a fost respectată legislaţia din domeniul gospodăririi apelor în zona Snagov. „Ca urmare a controalelor efectuate s-au aplicat trei avertismente şi două amenzi contravenţionale pentru nerespectarea legislaţiei în vigoare în domeniul apelor”, a afirmat şeful ANAR.

În aceeaşi perioadă, Garda de Mediu Ilfov a efectuat aproape 50 de controale, o treime din ele în urma unor reclamaţii. Inspectorii de mediu au aplicat patru amenzi, în valoare de 38.000 de lei, ne-a comunicat Emil Grigore, directorul coordonator al Gărzii de Mediu Ilfov.

În ceea ce priveşte construcţiile neautorizate, principalele atribuţii de control revin Primăriei Snagov.

„Noi i-am fi dat în judecată“

„Din păcate, sunt multe locuri în România în care capitalul natural este supus la presiuni tot mai mari din cauza dezvoltării economice haotice” a declarat, pentru „Adevărul“, Ioana Betieanu de la World Wide Fund for Nature, una dintre cele mai cunoscute ONG-uri de mediu la nivel mondial. „În cazul Snagov, în locul custodelui noi i-am fi dat în judecată pe iniţiatorii PUG-ului, pentru lipsa studiului de impact, absolut necesar pentru asemenea documente”, a mai spus ea.

image
Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite