VIDEO Preţul bogăţiei: o planetă distrusă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
VIDEO Preţul bogăţiei: o planetă distrusă
VIDEO Preţul bogăţiei: o planetă distrusă

Statele în curs de dezvoltare cer ca ţările puternic industrializate să-şi asume vina pentru schimbările climatice. Ţările africane s-au retras, ieri, de la o conferinţă internaţională de mediu, ca protest faţă de pasivitatea statelor bogate.

Delegaţi din 175 de ţări se întâlnesc săptămâna aceasta la Barcelona, Spania, într-o ultimă încercare de a negocia noul acord global pentru reducerea emisiilor poluante, ce ar trebui semnat în decembrie, la Copenhaga.

Acordul între state este departe de a fi gata, deşi a mai rămas aproximativ o lună până la marea conferinţă pe schimbări climatice din capitala Danemarcei.

„Aproape a expirat timpul. La Barcelona, toate ţările trebuie să facă un pas înapoi în ceea ce priveşte propriul interes şi să înceapă să pună accentul pe interesul comun“, a spus Yvo de Boer, reprezentant al Naţiunilor Unite.

Naţiunile Unite fac presiuni asupra SUA

Reprezentanţii ţărilor în curs de dezvoltare susţin în continuare că statele puternic industrializate au responsabilitatea istorică a creşterii emisiilor de gaze cu efect de seră în atmosferă, fapt pentru care ele ar trebui să le şi reducă.

Încă de la începutul negocierilor, India a susţinut că ţările bogate trebuie să-şi elimine emisiile, să sprijine financiar ţările sărace şi să le transfere tehnologie „curată“.

Potrivit Indiei, dezvoltarea ţărilor emergente nu ar trebui să fie constrânsă de noi reguli cu privire la emisiile de carbon.  Mai mult decât atât, statele africane s-au retras ieri de la conferinţa de la Barcelona.

Africanii acuză statele bogate că nu fac destul pentru a combate efectele schimbărilor climatice, resimţite mai ales în ţările emergente.

Marele poluator, Statele Unite ale Americii, nu şi-a exprimat încă poziţia clară cu privire la noul acord ce urmează să fie trasat în decembrie. Organizaţia Naţiunilor Unite face presiuni asupra SUA să-şi fixeze un obiectiv pentru reducerea emisiilor până în 2020.



image
Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite