VIDEO Oraşe în drumul furtunii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Schimbările climatice sunt pe punctul de a distruge habitate întregi de pe cel mai mare continent al lumii. Inundaţiile provocate de taifunuri sau de creşterea nivelului mării ar putea înghiţi milioane de oameni în următorii ani, potrivit unui nou studiu.

Temperaturile au crescut în Asia cu unu până la trei grade Celsius în ultimii o sută de ani.  Consumul mare de energie şi emisiile cu efect de seră trebuie să fie reduse mai ales în marile oraşe din Asia, unde schimbările climatice afectează absolut totul, de la securitatea naţională, până la sănătate şi accesul la apă, potrivit unui studiu recent publicat de organizaţia World Wide Fund for Nature (WWF).

Inundaţiile au ucis sute de filipinezi

Capitala Bangladeshului, Dhaka, capitala Filipinelor,  Manila, şi capitala Indoneziei, Jakarta, se află în topul listei celor mai afectate oraşe din Asia, în ceea ce priveşte efectele încălzirii globale. Populaţia celor trei capitale şi a suburbiile lor însumează aproape 50 de milioane de oameni. Inundaţiile cauzate anul acesta de taifunul Ketsana au înghiţit peste 300 de filipinezi.

Shanghai, Hong Kong, Kuala Lumpur şi Singapore sunt şi ele supuse riscurilor generate de schimbările climatice: creşterea nivelului mării, ploi excesive, inundaţii sau valuri de călură.

În Hong Kong, numărul zilelor răcoroase din fiecare an ar putea scădea în mod dramatic, în timp ce în toată regiunea Singapore ar putea apărea noi epidemii. Ministrul de externe al Chinei speră că, la summitul de la Copenhaga din luna decembrie, concluziile vor sugera că statele bogate şi puternic poluante trebuie să-şi asume cea mai mare responsabilitate pentru redresarea climei.

„Încălzirea globală distruge deja oraşe în curs de dezvoltare din Asia, iar acest proces va deveni din ce în ce mai brutal în următorii ani”, a spus coordonatorul Iniţiativei Globale împotriva Schimbărilor Climatice din cadrul WWF.




image
Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite