VIDEO Olandezii, favoriţi în Cursa Soarelui

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Raliul maşinilor cu panouri solare a luat startul în Australia, iar bolidul Nuna 5, construit în Ţările de Jos, are mari şanse să câştige locul I.

Maşina studenţilor olandezi este echipată cu 2.000 de celule ce captează energie de la soare şi va rula cu o viteză maximă de 150 de kilometri la oră pe o distanţă de 3.000 de kilometri.

Maşina solară Nuna 5, construită de studenţii de la Universitatea Tehnică din Delft, Olanda, este de la an la an mai performantă. Cu un design excentric, vehiculul ce seamănă cu o navă spaţială participă în acest an pentru a cincea oară consecutiv la raliul World Solar Challenge, ce se desfăşoară deja în Australia.

Echipa olandeză, Nuon Solar Team, formată din 15 studenţi de la Universitatea din Delft, favorita cursei din această toamnă, a luat ieri startul, plecând din localitatea Darwin. Ca şi în anii trecuţi, Nuon Solar Team este sponsorizată de furnizorul de energie Nuon şi îndrumată de fostul astronaut Wubbo Ockels. Nuna 5 este mai performantă decât predecesoarele sale, mai uşoară, iar panourile sale solare sunt mult mai eficiente.

Nuna 5, avariată în timpul unui test

În timpul unui drive-test, desfăşurat pe 5 octombrie, Nuna 5 a fost serios avariată. Un cauciuc a explodat, în timp ce automobilul rula cu 110 kilometri pe oră, iar maşina a ieşit de pe şosea. Reparaţiile au fost făcute în cel mai scurt timp, iar acum bolidul se află deja în marea competiţie automobilistică care a început în Australia.

Secretul pentru a câştiga acest raliu îl constituie echilibrul între esursele de energie existente şi consumul optim al maşinii de-a lungul traseului. Viteza maşinii se schimbă în funcţie de condiţiile meteorologice, dar şi de nivelul de încărcare a bateriilor. Panourile solare sunt dirijate în aşa fel încât razele soarelui să cadă perpendicular pe ele, pentru a capta cât mai multă energie. Povestea raliului World Solar Change a început în 1982, când australianul Hans Tholstrup a construit un vehicul echipat cu panouri solare.



În 1983, el a traversat Australia cu vehiculul său experimental în 20 de zile, mergând de la Perth la Sydney, pe o distanţă de 4.129 de kilometri, doar cu ajutorul energiei solare. Australianul s-a gândit atunci să iniţieze o competiţie internaţională cu maşini solare, ce să ruleze cu cea mai mare viteză între localităţile Darwin şi Adelaide.

Studenţii olandezi, câştigătorii de acum doi ani

Raliul solar din Australia are loc din doi în doi ani. Primul start a fost dat la 1 noiembrie 1982, la cursă au participat 23 de echipe, dar numai şapte au ajuns la destinaţie. Această competiţie automobilistică susţine cercetarea în domeniul maşinilor solare şi promovarea energiilor regenerabile. Ultima cursă a a avut loc în 2007 şi a fost câştigată de cei 11 studenţi olandezi din Delft, cu automobilul solar Nuna 4. Ei au stabilit recordul, parcurgând 3.000 de kilometri în 33 de ore şi 17 minute.



Bolid de curse, lung de cinci metri

Nuna 5, cea mai nouă maşină de curse propulsată de energia soarelui, a început să fie construită de către echipa olandeză Nuon Solar în septembrie 2008. Forma aerodinamică a acestui bolid solar a fost supusă testelor într-un tunel aflat în Universitatea Tehnică din oraşul Delft, Olanda, şi a fost finalizată în februarie 2009.

Caroseria este realizată din fibre de carbon, iar maşina măsoară 4,82 metri lungime, are o lăţime de 1,76 metri şi o greutate de 160 de kilograme. Panourile solare, formate din 2.000 de celule fotovoltaice, acoperă şase metri pătraţi din suprafaţa maşinii.

Sănătate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite