VIDEO Model ecologic moldovenesc: pubele din doze de bere

0
Publicat:
Ultima actualizare:
VIDEO Model ecologic moldovenesc: pubele din doze de bere
VIDEO Model ecologic moldovenesc: pubele din doze de bere

Recipiente din aluminiu imense, pentru colectarea cutiilor de bere sau de suc, au împânzit străzile din Piatra Neamţ. Acţiunea urmăreşte încurajarea reciclării, mai ales pentru că românii colectează doar una din trei doze din aluminiu.

Locuitorii din Piatra Neamţ au ocazia să înveţe în mod civilizat lecţia de reciclare selectivă, chiar pe străzile oraşului. Cele mai circulate zone au fost împânzite, de săptămâna trecută, cu doze de aluminiu - tip pubelă. În noul „mobilier stradal“ vor fi colectate ambalajele băuturilor la cutie. Proiectul, pus în practică de autorităţile locale, are în vedere menţinerea curăţeniei în zonele pietonale, dar şi reciclarea gunoiului.

Pe lângă pubelele în formă de doză, vor mai fi amplsate, în curând, pubele în formă de paralelipiped, în care oamenii vor putea arunca diferenţiat deşeurile din hârtie, din plastic şi din sticlă. Proiectul de colectare selectivă a gunoaielor din stradă va purta numele „Piatra Neamţ, oraşul verde“.

„Ne-am propus să aducem cele două tipuri de pubele în Piatra Neamţ în special pentru a-i determina pe cetăţeni să dea dovadă de simţ civic şi să nu mai arunce gunoiul la întâmplare. Mai mult, pubelele vor avea triplu rol. Pe lângă ideea de bază de a recicla gunoiul, sunt decorative şi oferă spaţii de publicitate“, a declarat viceprimarul oraşului, Dragoş Chitic.

Pubelele au o formă inedită

Dozele de bere de pe străzi sunt montate de o firmă de salubritate. Publele noi au stârnit atât curiozitatea, cât şi zâmbetul locuitorilor din Piatra Neamţ. „Le-am observat de-aseară. Sincer, nu mă aşteptam să fie vorba de un coş de gunoi. Au o formă diferită de ce vedem acum pe stâlpii din oraş“, a spus uimită pietreanca Ioana Silvaru.

Persoanele care trec prin zona blocului turn Ozana sunt amuzaţi de dozele neobişnuite. „Chiar seamănă a bere la cutie. Sper să nu fie vreo aluzie la plăcerile unora dintre noi”, a adăugat zâmbind Ioan Baciu, constructor. „Sperăm ca acest experiment să dea rezultate, iar pietrenii să se obişnuiască să păstreze curăţenia în oraş“, a mai spus viceprimarul Dragoş Chitic.

Autorităţile speră ca noile publele să aibă mai mult succes decât containerele colorate montate între blocuri. Bilanţul colectării selective a deşeurilor, la trei ani de la înfiinţarea sistemului, arată că locuitorii din Piatra Neamţ au învăţat lecţia doar pe jumătate.

Deşeurile menajere, o problemă

În Piatra Neamţ, cele mai mari probleme apar la colectarea deşeurilor organice. „Nu putem valorifica deşeurile biodegradabile pentru că populaţia le aruncă amestecat. Doar 50% din cantitate reprezintă material organic şi aici nu putem face sortare manuală aşa cum se întâmplă la hârtie sau la PET-uri”, a precizat directorul societăţii de salubritate, Ionel Ploaie.

La începutul proiectului, pentru fiecare locuinţă din Piatra Neamţ au fost acordate prin asociaţii câte două găleţi, colorate distinct, pentru colectarea selectivă a resurilor menajere. Puţini le mai folosesc astăzi în acest scop. „Oamenii colectează cum pot gunoiul, dar şi sistemul de salubritate are păcatele sale: pubelele nu sunt spălate şi dezinfectate şi se sparg lacătele la ţarcurile unde sunt amplasate”, spune Marian Hulea, tehnician.

Regulile europene ne cer să reciclăm mai mult

Piatra Neamţ dă startul la reciclarea separată a dozelor din aluminiu. În ţară, acolo unde există containere pentru colectarea selectivă a deşeurilor, românii sunt încurajaţi să-şi recicleze cutiille goale de la suc sau de la bere în tomberoanele de culoare galbenă, alături de plastic.

Alexandru Predoi, reprezentant al societăţii de salubritate ce operează în sectorul 6 al Capitalei, spune că domeniul reciclării dozelor de aluminiu nu este încă foarte dezvoltat la noi în ţară. El precizează că cetăţenii încă nu ştiu că tomberoanele galbene sunt destinate şi colectării deşeurilor din aluminiu, deşi în Bucureşti, pe fiecare container de acest gen figurează menţiunea respectivă.

Mai există o modalitate prin care cutiile de bere pot fi reciclate. Persoanele care vor să se debaraseze de ele, le pot preda la centrele de colectare şi pot lua chiar bani pe ele. Un kilogram de aluminiu costă în jur de 2 lei.Uniunea Europeană ne cere să reciclăm cel puţin jumătate din deşeurile de aluminiu până în 2014.

La nivel mondial se reciclează două din trei doze, iar ţara campioană din acest punct de vedere este Brazilia, cu 95%, rată de revalorificare. 

Doze adunate şi „exportate“

Aproximativ 7.500 de tone de aluminiu s-a pus anul trecut pe piaţa românească, ceea ce înseamnă în jur de 450 de milioane de doze. Potrivit reprezentanţilor asociaţiei nonprofit ALUCRO, România reciclează circa 30% din dozele din aluminiu, în timp ce în Polonia, rata de revalorificare este de 75%. România duce lipsă de instalaţii de reciclare, de aceea, cutiile se valorifică în Europa, în ţări precum Franţa, Anglia sau Germania.

„Mobilier stradal“

Cele mai circulate zone ale oraşului de sub Pietricica au fost împânzite cu doze de aluminiu - tip pubelă. În noul „mobilier stradal“ vor fi colectate ambalajele băuturilor la cutie. Proiectul are în vedere menţinerea curăţeniei în zonele pietonale, dar şi colectarea gunoiului reciclabil.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite