VIDEO Legile pentru protecţia mediului nu se aplică în Valea Jiului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
VIDEO Legile pentru protecţia mediului nu se aplică în Valea Jiului
VIDEO Legile pentru protecţia mediului nu se aplică în Valea Jiului

Traseul camioanelor ce transportă deşeuri la groapa din Petrila, închisă oficial în 2008, a fost „deviat“ prin curtea Exploatării Miniere Petrila. Comisarii Gărzii de Mediu nu pot verifica incinta unităţii miniere decât cu un plan de control special.

Citiţi şi:


Oficial, depozitul de deşeuri menajere de la Petrila şi-a sistat activitatea la 31 decembrie 2008, conform legislaţiei ce transpune obligaţiile asumate de România prin aderarea la Uniunea Europeană. Practic însă, groapa este folosită în continuare, zeci de camioane aducând zilnic aici deşeurile din Petrila şi din municipiul Petroşani.

Autorităţile locale neagă evidenţele şi susţin că deşeurile menajere sunt transportate de fapt către groapa de gunoi de la Vulcan, depozit a cărui autorizaţie de funcţionare este încă valabilă.

Realitatea din teren contrazice declaraţiile reprezentanţilor administraţiilor publice locale. Pentru a nu putea fi urmărite transporturile, aceştia au stabilit, împreună cu unitatea minieră de la Petrila, un traseu al maşinilor de gunoi prin curtea minei, astfel încât transporturile să nu poată fi urmărite.

Pentru a putea face verificări, comisarii Gărzii de Mediu nu pot intra în incinta Exploatării Miniere Petrila fără un plan de control care să vizeze direct obiectivul respectiv. Astfel, autospecialele de colectare a gunoiului care se îndreaptă spre depozitul de deşeuri ilegal nu pot fi prinse în flagrant.

Get the Flash Player to see this player.

url=/editor_files/Flash/mediu.flv width=370 height=278 loop=false play=false downloadable=false fullscreen=true displayNavigation=true displayDigits=true align=left dispPlaylist=none playlistThumbs=false




Înţelegere parafată anul trecut


Reprezentanţii conducerii minei din Petrila recunosc că autospecialele care transportă gunoiul menajer traversează perimetrul unităţii miniere şi spun că acest lucru se întâmplă de mult timp, dar nu‑şi pun nicio clipă problema că ar participa la un act ilegal.
Paulian Furtună, numit anul acesta în funcţia de director al Exploatării Miniere Petrila, declară că există, încă din anul 2008, o înţelegere între Compania Naţională a Huilei (CNH) Petroşani, pe de o parte, şi Primăria Petroşani şi Primăria Petrila, de cealaltă parte, pentru folosirea drumului din incinta unităţii miniere pentru ca autospecialele să ajungă la groapa de gunoi.

Acelaşi argument este invocat şi de şeful obiectivului de pază din cadrul Exploatării Miniere Petrila, pe sub ochiii căruia trec zilnic zeci de transporturi de gunoi către groapa ilegală. Pentru a ne demonstra că nu încalcă legea, el ne arată dispoziţia care îl „obligă“ să permită accesul maşinilor în incinta unităţii.

Nimeni nu vorbeşte însă despre faptul că dispoziţia, semnată de fostul director general al CNH Petroşani – Daniel Sucurescu, a fost emisă în anul 2008, când groapa de gunoi de la Petrila funcţiona legal, autorizaţia fiind valabilă până la 31 decembrie 2008.

De cealaltă parte, edilii din Petroşani şi din Petrila susţin, în ciuda evidenţelor, că groapa nu mai este folosită, iar deşeurile sunt de fapt transportate la depozitul din Vulcan. Nici măcar sancţiunile aplicate de cei de la Garda de Mediu nu îi sperie pe cei responsabili. Amenzile de zeci de mii de lei date de comisarii de mediu celor două primării au fost contestate deja de edilii localităţilor.

„Groapa de gunoi de la Petrila este în proces de închidere. Avem acolo un buldoexcavator ce împrăştie pământul, dar nu se depozitează gunoi acolo. Gunoiul care se ducea la Petrila este dus la Vulcan“, spunea Claudiu Cornea, viceprimarul municipiului Petroşani, la ultima sesizare venită din partea localnicilor.

Autorităţile din Petrila neagă cu aceeaşi vehemenţă orice acuzaţie. „Se lucrează momentan la închiderea gropii. Din câte am înţeles eu, din ce-am întrebt, ştiu că se lucrează la construirea primei celule a depozitului ecologic. Acest lucru face parte din procesul tehnic de realizare a gropii ecologice de gunoi.

Ei gunoiul ăsta îl folosesc la celula asta, dar ce înseamnă acea celulă... Vreau să văd cu ochii mei. Când am cerut nişte date, mi s-a spus că se lucrează la celulă. Nu ştiu dacă se foloseşte gunoiul la treaba asta. Vreau să verific, să nu spun minciuni“, spunea recent viceprimarul din Petrila, Constantin Ramaşcanu.

„Văd maşinile cum urcă“

Localnicii au trimis, în mai multe rânduri, sesizări şi plângeri, dar toate acestea au rămas fără răspuns.

„Zi de zi vin aici cu vitele, pentru că e izlazul comunal. Văd maşinile cum urcă, chiar dacă e ilegală groapa. Eu am făcut plângere la domnul primar de nenumărate ori. Uitaţi ce pasc vacile noastre «ecologice»: gunoaiele astea. Asta e păşunea noastră comunală şi puteţi vedea ce pasc vacile noastre aici. Aici mi-a murit o vacă adusă din Târgu Mureş, din cauza gunoaielor“, povesteşte Ilie Popescu, un localnic.

Flagrant: transporturi ilegale

Reporterii „Adevărul“ au surprins, în urmă cu aproximativ o lună, mai multe camioane ce transportau deşeuri la groapa de la Petrila. În mai puţin de două ore, peste zece camioane au descărcat aici deşeurile aduse din Petrila şi din Petroşani. Imediat după ce erau descărcate, mormanele de gunoaie erau incendiate.

Situaţia este reclamată, fără succes însă, şi de către localnici. „În fiecare zi suntem sufocaţi de fumul de la groapa de gunoi. E aşa de ani de zile şi nu ştiu de ce nu ar mai fi şi anul acesta la fel. Nu interesează pe nimeni că nu mai putem nici măcar să ne uscăm hainele în balcon, mai ales seara, când vine tot fumul peste oraş“, spune Maria N., localnică din Petrila.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite