VIDEO Curent electric din uscăturile pădurii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
VIDEO Curent electric din uscăturile pădurii
VIDEO Curent electric din uscăturile pădurii

În Spania, reziduurile forestiere şi arborii care s-au uscat în urma incendiilor de pădure vor fi folosiţi pentru producerea de electricitate.În apropiere de Madrid a fost deschisă o centrală termoelectrică ce funcţionează pe bază de biomasă forestieră.

Compania spaniolă Iberdrola Renovables a inaugurat la Corduente, în provincia Guadalajara, prrima centrală termoelectrică pe bază de biomasă forestieră. Investiţia s-a ridicat la şapte milioane de euro. Uzina va produce electricitate din reziduurile rămase în urma activităţilor de curăţare a pădurilor. Instalaţia va alimenta cu electricitate un oraş de 14.000 de locuitori.

În acest sens, 26.000 de tone de de reziduuri forestiere vor fi folosite în fiecare an. Pe lângă resturile de lemn din zonele forestiere, instalaţia va trata şi arborii care s-au uscat în urma incendiilor de pădure, atât de frecvente în Spania. „Ideea acestei uzine este de a transforma o problemă într-o soluţie“, au explicat reprezentanţii Iberdrola Renovables.

Spaniolii nu pot uita nici acum incendiul ce a izbucnit în vara anului 2005, în provincia Guadalajara şi care a distrus mii de hectare de pădure şi a omorât mai mulţi pompieri. Resturile forestiere ce sunt adunate în fiecare toamnă şi iarnă vor fi de-acum înainte tratate şi arse în această uzină. Nu vor mai fi lăsate acolo, reducând astfel riscul de producere a altor incendii.

Toată lumea a primit cu entuziasm vestea inaugurării unei asemenea centrale într-o ţară ca Spania. Ecologiştii au fost de părere că atâta vreme cât anumite principii vor fi respectate, măsura este una excelentă. „Noi ne pronunţăm în favoarea acestui tip de uzină, dar cu condiţia ca reziduurile pe care le foloseşte să provină strict din acţiunea de curăţare a pădurilor“, a spus Alberto Mayor, reprezentant al organizaţiei spaniole Ecologistas en Acción, citat de cotidianul francez „Le Monde“.

Spania afectată de incendii

Incendiile forestiere continuau zilele trecute în Spania şi în Grecia. Pentru stingerea lor au fost mobilizaţi sute de pompieri. La sfârşitul săptămânii trecute, aproximativ 4.000 de spanioli au fost evacuaţi din locuinţe din cauza focului care se extinde tot mai mult. Din acest punct de vedere, Spania este cea mai afectată ţară europeană.

Premierul spaniol, Jose Luis Rodriguez Zapatero, a descris incendiile care au loc acum ca fiind  „grave“ şi a declarat că ţara „se confruntă cu o vară foarte grea în ceea ce priveşte lupta împotriva incendiilor“. Este surprinzător faptul că Spania nu a exploatat până acum sectorul forestier având în vedere că are un potenţial considerabil în acest sens, iar incendiile de pădure sunt o adevărată problemă în regiune. Pe de altă parte, energia eoliană şi solară au luat un mare avânt în ultima vreme.

REZOLVARE

Reziduurile forestiere ce sunt adunate în fiecare toamnă şi iarnă în Spania vor fi de-acum înainte tratate la uzina de la Corduente. Nu vor mai fi lăsate în pădure, reducând astfel riscul de producere a altor incendii.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite