VIDEO Correns, satul francez 100% bio

0
Publicat:
Ultima actualizare:
VIDEO Correns, satul francez 100% bio
VIDEO Correns, satul francez 100% bio

Localitatea Correns, din regiunea Provence, s-a transformat în circa 10 ani dintr-un sat fără personalitate într-o comună râvnită de starurile hollywoodiene. Aproape toată suprafaţa arabilă a comunei Correns este cultivată în sistem bio. Localitatea a primit distincţii internaţionale pentru acţiunile ecologice întreprinse.

Numai 800 de locuitori numără comuna Correns, localitate viticolă situată în departamentul Var din inima regiunii Provence, din sud-estul Franţei.

Cu aproximativ 15 ani în urmă, cultura ancestrală a viţei-de-vie era practicată pe parcele de talie mică, iar Côtes de Provence, primul producător mondial de vinuri rosé, risca să-şi piardă acest statut. Locuitorii din Correns începuseră să-şi abandoneze preocuparea strămoşească de practicare a viticulturii, iar tinerii alegeau să plece din sat, căutând locuri de muncă mai bune la oraş.

Administraţia locală trebuia să găsească o modalitate de a creşte valoarea producţiei locale pentru a ţine tinerii aproape. Astfel, în anul 1997, primarul socialist al comunei Correns, Michaël Latz, ales în 1995, a venit cu o idee ce avea să scoată localitatea din anonimat, ba mai mult, să o transforme într-un loc râvnit de starurile hollywoodiene.

Brânzeturile de capră ecologice

De profesie inginer agronom şi viticultor, primarul a reuşit să-i convingă pe ceilalţi viticultori din localitate să înceapă să-şi cultive pământurile în sistem ecologic. I-a susţinut financiar în perioada de conversie a terenurilor, ce poate să dureze şi mai mult de trei ani. Agricultura biologică a fost adaptată la suprafeţele mici ale satului francez.

Astfel, după mai bine de 10 ani, Correns a devenit prima comună bio din Franţa, „ba chiar din Europa“, după cum spune Michaël Latz. Aproximativ 95% din suprafeţele agricole ale localităţii, adică în jur de 300 de hectare, sunt cultivate ecologic şi toţi fermierii din localitate s-au afiliat acestei mişcări. Potrivit unui dosar de presă furnizat redacţiei de primarul Michaël Latz, în comună există zeci de agricultori care practică, sub diferite forme, acest mod de cultivare a pământurilor şi de creştere a animalelor.

image

Crescătorul de capre din Correns produce brânzeturi certificate ecologic Foto: Afp

Localitatea are trei domenii viticole şi beneficiază de serviciile unei crescătoare de păsări pentru ouă şi ale unui crescător de capre. Turma lui Phillippe Cambon, crescătorul de caprine, numără 50 de capete cu ajutorul cărora sunt întreţinute şi pădurile comunale. Phillippe Cambon produce local şi brânzeturile bio care sunt certificate ecologic.

„Brânza bio de capră se diferenţiază de cea convenţională prin faptul că aceste capre ale mele mănâncă toată ziua pe dealuri“, spune Phillippe într-un reportaj „Les report terre“. În plus, treaba lui constă şi în a întreţine colinele pe care pasc rumegătoarele.

„Merci dit la Planète”

În Correns mai există şi un apicultor bio şi un specialist în plante aromatice şi medicinale, de asemenea ecologice. Acum este în curs construirea unei distilerii în sat, ce va produce în curând uleiuri esenţiale din plantele aromatice.

În dosarul trimis de Latz scrie că unii dintre localnici au devenit viticultori precum taţii şi bunicii lor, ceea ce a permis salvarea „morfologiei“ comunei. „Toţi sunt mândri să participe la protecţia solurilor şi a apei şi să conserve flora şi fauna zonei într-un spirit eco-cetăţenesc“, se mai arată în sursa citată.

Mulţi dintre localnicii comunei s-au născut după anul 1997, iar reprezentanţii municipalităţii se întreabă retoric dacă există vreo legătură între creşterea ratei natalităţii şi lipsa pesticidelor de pe terenurile din zonă. Copiii cunosc specificitatea comunei lor. Ei sunt instruiţi cu privire la virtuţile alimentaţiei ecologice şi sunt angajaţi, împreună cu directoarea şcolii, în eco-proiecte. Cantina şcolară propune zilnic un produs bio la fiecare masă.

image

Toate produsele obţinute pe domeniile comunei Correns sunt ecologice Foto: Afp



În 2001 comuna a fost recompensată pentru politica globală cu distincţii internaţionale pentru acţiunile ecologice întreprinse de „eco-primarul“ din Franţa. În 2002, ministrul francez al Mediului a oferit comunei Correns eticheta „Merci dit la Planète“. „Eu consider că proiectul este multiplicabil. Sper ca într-o zi să existe sute şi chiar mii de sate ecologice“, spunea Michaël Latz.

Festivităţile vinului ecologic

Aria viticolă a comunei Correns se întinde pe aproximativ 205 hectare. Vinurile obţinute sunt certificate biologic.

În localitate are loc în fiecare an, în luna februarie, „Le Salon BioVins de Provence“, eveniment dedicat restauratorilor, somelierilor şi tuturor specialiştilor de pe filiera vitivinicolă. Tot anual, în august, se ţine o sărbătoare a agriculturii bio şi a naturii, un eveniment deschis publicului larg.

Sute de expozanţi propun participanţilor alimente biologice, materiale de construcţie ecologice, instalaţii pentru obţinerea energiilor regenerabile şi pentru recuperarea apei de ploaie, produse de înfrumuseţare şi de curăţare biologice, haine din bumbac ecologic şi elemente de papetărie reciclate. În plus, sunt organizate zeci de mese rotunde unde, într-un cadru informal, este discutat impactul modului nostru de viaţă asupra planetei.

Angelina Jolie şi Brad Pitt au castel în Correns

Comuna Correns din inima regiunii franceze Provence a fost recunoscută oficial, în nenumărate rânduri, pentru politica de protecţie a mediului pe care o susţine. Recunoaşterea meritului de a fi o localitate ce vrea să înlocuiască modul actual de viaţă cu unul sănătos a venit şi din partea cuplului Angelina Jolie şi Brad Pitt, care au ales să se instaleze în castelul Miraval, un edificiu grandios, situat între păduri şi vii, amenajat de romani.

image

Proprietatea cuplului Angelina Jolie şi Brad Pitt a costat 44 de milioane de dolari  Foto: Epa



Domeniul se întinde pe două comune, Correns şi Châteauvert. Câteva varietăţi de viţă-de-vie atent selecţionate asigură perenitatea domeniului viticol. Rolle, Grenache Blanc, Shiraz şi Cabernet-Sauvignon completează soiurile deja existente.

În cel de-al treilea weekend din august, anul acesta, atunci când va avea loc festivitatea anuală dedicată agriculturii bio şi naturii, Brad Pitt şi Angelina Jolie vor fi prezenţi la această sărbătoare a vinurilor.

Brad Pitt şi Angelina Jolie au cumpărat Castelul Miraval cu 44 de milioane de dolari. Clădirea are 35 de dormitoare, două piscine, două săli de fitness, 20 de fântâni, o podgorie şi un lac. „Podgoriile castelului Miraval aparţin parţial de Correns, recunoscut drept primul sat din Franţa unde toate produsele de fermă sunt cultivate în sistem ecologic“, a precizat Fanny Croisy, directorul pentru Vânzări şi Exporturi la Castelul Miraval.

image

Brad Pitt şi Angelina Jolie  Foto: Epa

„A fost necesară o perioadă de conversie de patru ani pentru ca podgoria să fie certificată ecologic. Strugurii nu trebuie să fie trataţi chimic, pentru că substanţele de sinteză pot pătrunde în plantă, şi ulterior în vinuri“, a mai spus acesta.

Sănătate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite