VIDEO Am scăpat de uraniul rusesc cu bani americani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
VIDEO Am scăpat de uraniul rusesc cu bani americani
VIDEO Am scăpat de uraniul rusesc cu bani americani

SUA s-au angajat să asigure securizarea materialelor radioactive sovietice. Peste 50 de kilograme de uraniu puternic îmbogăţit au fost transportate, pe calea aerului, din Bucureşti până la depozitele securizate din Rusia.

„Este una dintre cele mai complexe misiuni pe care le-am efectuat şi a avut un grad ridicat de confidenţialitate“, a declarat Andrew Bieniawski, responsabil pentru reducerea ameninţărilor globale la Agenţia Americană pentru Securitate Nucleară (NNSA).

Anunţul a avut loc la doar câteva ore după ce peste 50 de kilograme de uraniu puternic îmbogăţit, de pe teritoriul României, au fost transportate cu două curse aeriene separate în depozitele securizate din Rusia.

Astfel, au fost transportate 30 de kilograme de uraniu puternic îmbogăţit nefolosit de la reactorul din Piteşti către depozitul securizat de la Dimitrovgrad şi alte 23,7 kilograme de uraniu uzat de la Măgurele către depozitul de lângă Celiabinsk, la Maiak.

România a devenit prima ţară din care este evacuat uraniul puternic îmbogăţit, după discursul preşedintelui Barack  Obama, la Praga, la începutul lunii aprilie, în care se angaja că SUA, în colaborare cu aliaţii săi, vor securiza materialul nuclear de risc din întreaga lume.

În cazul în care uraniul îmbogăţit ar fi căzut în mâinile teroriştilor, aceştia ar fi putut construi două bombe nucleare.

Colaborare între zece agenţii guvernamentale

image

Uraniul îmbogăţit putea fi folosit la fabricarea a două bombe nucleare



Întreaga operaţiune a costat 11,5 milioane de dolari, sumă plătită în totalitate de Statele Unite. În schimb, cele două transporturi au fost asigurate de două avioane ruseşti, un Il – 76 şi un An-124.

La această operaţiune au participat şi experţi români de la Piteşti şi de la Măgurele, despre care Bieniawski a spus că sunt „unii dintre cei mai buni din întreaga lume“. Salariile acestora au fost suportate tot de americani. Pentru operaţiunea din România au cooperat 10 agenţii guvernamentale din trei ţări (SUA, România, Rusia) şi alte două organizaţii internaţionale (AIEA şi Euratom).

Proiectul a început acum cinci ani, odată cu semnarea unui acord între România şi SUA, urmat anul acesta de parafarea unei înţelegeri şi cu Federaţia Rusă. „Adevărul“ a fost singurul ziar care a prezentat în urmă cu aproximativ o lună informaţii despre simularea acestui proces.

Get the Flash Player to see this player.

url=/editor_files/Flash/ANUL 2009/iunie/deseuri.flv iurl=/editor_files/Image/ANUL 2009/IUNIE/deseuri.jpg width=400 height=300 loop=false play=false downloadable=false fullscreen=true displayNavigation=true displayDigits=true align=center dispPlaylist=none playlistThumbs=false



Containerele pentru deşeurile radioactive sunt examinate atent înainte de transport

image
image
image
Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite