Drum fără autorizaţie, pe banii UE, în Munţii Rodnei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Drum fără autorizaţie, pe banii UE, în Munţii Rodnei
Drum fără autorizaţie, pe banii UE, în Munţii Rodnei

Garda de Mediu Bistriţa-Năsăud a amendat ieri cu 100.000 de lei Asociaţia Crescătorilor de Taurine din satul bistriţean Poiana Ilvei pentru că a amenajat, fără autorizaţie, un drum forestier ce a intrat cu 150 de metri pe raza Parcului Naţional Munţii Rodnei.

Asociaţia a investit circa 80.000 de lei în amenajarea drumului respectiv, ce se întinde pe trei kilometri şi duce spre o stână din Munţii Rodnei, însă nu din fonduri proprii, ci din banii primiţi de la Agenţia de Plăţi şi Intervenţii pentru Agricultură (APIA).

Conducerea parcului, luată prin surprindere

„Este vorba de un drum de acces la stânele proprietarilor de oi din comuna Poiana Ilvei care, pe o porţiune de 150 de metri, pătrunde pe teritoriul rezervaţiei în zona Valea Blaznei”, a declarat, pentru “Adevărul”, Ioan Borş, şeful Gărzii de Mediu Bistriţa-Năsăud.

„Urmează să facem cercetările de rigoare şi vom lua măsuri de sancţionare împotriva Primăriei Poiana Ilvei, care se pare că este  beneficiarul drumului făcut din fonduri europene şi, probabil, împotriva administraţiei Parcului Naţonal Munţii Rodnei, deoarece acest drum s-a făcut în luna mai, iar noi aflăm de-abia acum”, a mai spus Borş.

Directoarea Administraţiei Parcului Naţional Munţii Rodnei, Doina Jauca, susţine însă că a realizat că drumul este construit în aria protejată doar în urma unor măsurători cu ajutorul GPS-ului.

„Oamenii noştri au fost în zonă recent, la recesământul caprelor negre, dar nu şi-au dat seama cu ochiul liber. Aşteptăm rezultatele măsurătorilor colegilor de la Garda de Mediu, ei au instrumente mai bune”, a spus Doina Jauca.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite