Bătaie de joc: banii pentru păduri rămân la buget şi la UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bătaie de joc: banii pentru păduri rămân la buget şi la UE
Bătaie de joc: banii pentru păduri rămân la buget şi la UE

După trei ani de la intrarea României în Uniunea Europeană, Ministerul Agriculturii n-a fost încă în stare să publice ghidul pentru accesarea fondurilor structurale destinate pădurilor. Fermierii n-au fost susţinuţi din bugetul de stat pentru plantarea cu arbori a terenurilor. Ei n-au beneficiat niciodată de bani de la Fondul de Mediu.

Chiar dacă ghidul de finanţare pentru prima împădurire a terenurilor agricole cu bani europeni ar apărea în următoarele zile, după publicarea acestuia ar urma sesiunile de depunere a dosarelor, apoi perioada de analizare a proiectelor. Împădurirea terenurilor agricole este compromisă deci şi în sezonul de primăvară. Asta înseamnă că fermierii vor putea planta cu bani europeni cel mai devreme în toamna lui 2010, estimează Teia Catană, reprezentanta organizaţiei neguvernamentale de mediu ViitorPlus.

Potrivit Planului Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR), până în 2013 ar trebui ca fermierii să împădurească 50.000 de hectare de teren agricol cu fonduri europene în valoare de 223 de milioane de euro.

„Bani pierduţi pur şi simplu“

Bani sunt din 2007, dar proprietarii de terenuri nu-i pot accesa încă pentru că nu există nici astăzi un ghid de finanţare. Publicarea acestuia a fost amânată în nenumărate rânduri din cauză că instituţiile responsabile (Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit - APDRP, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură - APIA, şi Inspectoratele Teritoriale de Regim Silvic şi de Vânătoare, aflate în subordinea Ministerului Agriculturii) nu au fost în stare să-şi repartizeze atribuţiile. Eşecul trebuie pus, în principal, pe seama incompetenţei reprezentanţilor din Ministerul Agriculturii, care au coordonat activităţile celor trei instituţii implicate în realizarea ghidului.

Măsura din PNDR privind prima împădurire a terenurilor agricole prevedea, pentru anul în curs, alocarea a 22,9 milioane de euro. “Bani pierduţi pur şi simplu, în timp ce datoriile României către bugetul UE rămân neschimbate. Nu a fost întâlnire cu oficialităţi, în ultimii doi an, în care să nu solicităm urgentarea lucrurilor şi demararea finanţărilor. Rezultat? Nimic”, spune Catană.

Fondurile de la stat, accesate cu greu

Împăduririle reprezintă una dintre priorităţile statului, dar de la Administraţia Fondului de Mediu (AFM), instituţie aflată în subordinea Ministerului Mediului, nu s-au dat niciodată bani în acest sens, potrivit reprezentantului ViitorPlus. Anul acesta, ministrul Mediului s-a gândit să aloce 100 de milioane de lei din taxa auto pentru împăduriri.

Pentru acest program, ghidul de finanţare a fost publicat la 26 august, iar sesiunea iniţială de depunere a dosarelor a fost stabilită petru perioada 7-21 septembrie. Ulterior, aceasta a fost prelungită până la 30 septembrie, apoi până la 15 octombrie pentru că nu fusese depus niciun proiect. Potrivit Adrianei Stroe, purtător de cuvânt în cadrul AFM, până în prezent au fost trimise doar trei dosare.

Timpul pentru realizarea proiectelor este mult prea scurt. Teia Catană spune că în afară de faptul că trebuie avută în vedere o perioadă de promovare a programului pentru ca informaţia să ajungă la potentialii beneficiari, trebuie luat în calcul timpul necesar pregătirii aplicaţiei, ce este foarte complexă în cazul proiectelor de împăduriri.

Numai proiectul tehnic durează cel puţin o lună pentru că probele de sol stau la laborator minimum trei săptămâni. “În felul acesta au fost excluse orice proiecte noi, deci aplicaţia a fost făcută «cu adresă», pentru anumite proiecte ce aşteptau deja pe raft. Chiar şi aşa, din banii alocaţi de stat m-aş mira să se aprobe proiecte pentru mai mult de 1% din sumă, chiar şi cu perioada prelungită”, adaugă Catană.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite