Banii din taxa auto zac în Trezorerie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Banii din taxa auto zac în Trezorerie
Banii din taxa auto zac în Trezorerie

Taxa pe poluare a adus la Administraţia Fondului pentru Mediu 1,4 miliarde de lei în ultimii doi ani. Din aceştia s-au cheltuit doar 12% anul trecut, iar anul acesta nimic. Banii stau la dospit, cu dobândă mică, în Trezoreria Statului. Reprezentanţii Fondului declară că au multe programe în desfăşurare.

Mai citeşte şi:


Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM), a adunat numai anul trecut, aproximativ 900 de milioane de lei din taxa pe poluare. Din aceşti bani, AFM a folosit, în 2008, 12% din suma adunată, fonduri ce au fost cheltuite pentru programul „Rabla” şi pentru îmbunătăţirea mediului prin crearea de spaţii verzi în localităţi.

Astfel, s-au cheltuit în jur de 110 milioane de lei. Restul sumei, cu puţin sub 800 de milioane, se află în Trezoreria Statului. Pentru implementarea „Programului de înnoire a parcului naţional auto” s-au alocat 120 de milioane de lei, bani nerambursabili, din care au fost utilizaţi, de la AFM, aproximativ 90 de milioane de lei, iar numărul maşinilor prevăzute a fi scoase din uz era de 40.000. Dintre acestea s-au scos din circulaţie 30.000 de maşini vechi, ce poluau mediul. Potrivit datelor furnizate de AFM, „acest program a fost încheiat în procent de 76%, restul de autoturisme, aproape 10.000, nefiind utilizate din impedimente de natură tehnică, întâmpinate din partea producătorilor”. 

Un singur parc finanţat integral

Un alt program finanţat din taxa pe poluare este cel destinat dezvoltării şi modernizării parcurilor. Beneficiarii acestui proiect sunt primăriile din toată ţara. Pentru anul trecut, au fost aprobate circa o sută de proiecte, în valoare totală de aproape 60 de milioane de lei, dintre care a fost finanţat integral unul singur, ce are o valoare de 940.000 lei. Tot în 2008, când au fost finalizate 38 de proiecte pe spaţii verzi, ce au fost începute în 2007, Fondul a alocat din banii încasaţi pe taxă, în 2008, aproape 18 milioane de lei.

Programe în desfăşurare

„Aceşti bani sunt în Trezorerie, dar vor fi reportaţi şi folosiţi pentru finanţarea aceloraşi tipuri de proiecte. Programele pentru care Fondul pentru Mediu alocă bani sunt multianuale şi sunt finanţate pe măsură ce se derulează”, susţine Cornel Brezuică, directorul-adjunct Direcţiei de Buget-Finanţe din Administraţia Fondului pentru Mediu.

Aproape toţi banii adunaţi anul trecut din taxa pe poluare zac în Trezorerie şi aşteaptă să fie distribuiţi pentru programe deja aprobate sau aflate în curs de derulare. Anul acesta, au fost atraşi alţi bani din taxa auto, suma ridicându-se la peste un miliard de lei până la sfârşitul lunii septembrie. Aceşti bani sunt destinaţi înnoirii parcului auto, spaţiilor verzi, împăduririlor, programului „Casa Verde“ şi producerii energiei regenerabile. „Proiectele urmează să fie finanţate şi din banii încasaţi în acest an, dar şi din banii adunaţi anul trecut din taxa auto. Atât suma totală strânsă în acest moment la Fond, cât şi banii ce vor fi încasaţi sunt repartizaţi pe proiecte de mediu cu o durată de implementare de trei ani”, mai spune Cornel Brezuică.

Ecotaxa, aproape 4 milioane de lei

Ecotaxa sau taxa pe pungi a început să fie achitată de agenţii economici la începutul lunii februarie, anul acesta. Până la sfîrşitul lunii octombrie, suma încasată a fost de aproape patru milioane de lei. Reprezentanţii AFM susţin că din aceşti bani vor fi finanţate 16 programe, dintre care cele destinate prevenirii poluării, reducerii  nivelurilor de zgomot, gestionării deşeurilor, inclusiv a celor periculoase, împăduririi terenurilor degradate din zonele defrişate sau închiderii iazurilor de decantare din sectorul minier.

image
image

Aceşti bani sunt în trezorerie, dar vor fi reportaţi şi folosiţi pentru finanţarea aceloraşi tipuri de proiecte.

image


Cornel Brezuică
reprezentant al Administraţiei Fondului pentru Mediu

Fondul de Mediu  ia bani din 16 taxe

În opt ani de existenţă,  veniturile Fondului au atins 2,5 miliarde de lei. La aceasta se adaugă taxa pe pungi sau ecotaxa, colectată din luna februarie a acestui an până  în  luna octombrie. Valoarea totală a taxei pe pungi se ridică la aproape 4 milioane de lei.

Numărul total al taxelor din care se adună bani la Fond este de 16. Aceşti bani vin şi din contribuţii rezultate din vânzarea deşeurilor metalice, din taxele pentru emisiile de poluanţi în atmosferă, ce sunt datorate de operatorii economici. Dar şi din donaţii, din sponsorizări, din asistenţă financiară din partea persoanelor fizice sau juridice române sau străine şi a organizaţiilor sau organismelor internaţionale ori din cuantumul taxelor pentru emiterea avizelor, acordurilor şi a autorizaţiilor de mediu.

Sumele disponibile, considerate ca excedent, colectate la bugetul AFM în anul 2008, se află în Trezoreria Statului şi, pentru a nu alimenta suplimentar deficitul bugetar, s-a stabilit ca AFM să primească accesul, treptat, la sumele îndreptăţite, începând cu prima rectificare bugetară din anul 2009.

Istoria taxei auto

Guvernul a decis, în luna aprilie 2008, introducerea taxei de poluare auto, calculată în funcţie de datele tehnice ale fiecărei maşini în parte pe baza emisiilor de dioxid de carbon şi de noxe. Aceasta a înlocuit taxa de primă înmatriculare. Taxa a fost redusă cu o treime raportat la valoarea triplată aplicată începând cu 15 decembrie 2008, ajungând astfel la un nivel dublu faţă de suma percepută la data introducerii taxei pe poluare auto, în iulie 2008.

image
Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite