Trandafiri ecologici cultivaţi în Transilvania

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Florile cultivate la ferma din Ţopa, de lângă Sighişoara, erau folosite în trecut la fabricarea parfumurilor în Germania. Petalele de trandafir sunt acum utilizate la prepararea dulceţii ecologice, apreciată la un moment dat şi de prinţul Charles. CLICK AICI PENTRU FOTOGALERIE!

Aleea ce duce către Castelul Reginei Maria de la Balcic din Bulgaria este invadată de comercianţi ambulanţi care vând fel de fel de suvenire turiştilor care ajung în Oraşul Alb. Din oferta lor sunt nelipsite cosmeticele din trandafiri, de la parfumuri până la geluri de duş. Bulgaria este, alături de Maroc şi de Turcia, una dintre principalele producătoare de trandafiri destinaţi fabricării parfumurilor.

În inima Bulgariei se găseşte faimoasa Vale a Trandafirilor. Florile distilate acolo sunt astăzi utilizate de Givenchy, Lancôme, Chanel, Dior, Bulgari, Cacharel şi alte firme producătoare de parfumuri scumpe.

Ţara vecină furnizează, în momentul de faţă, peste jumătate din uleiurile esenţiale de trandafiri parfumeriilor franceze şi acoperă peste 70% din cererea mondială de uleiuri esenţiale de trandafiri de tipul Rosa Damascena.

Materie primă pentru cel mai scump ulei

La începutul anilor 2000, câţiva butaşi de trandafir din Bulgaria au ajuns în România, în comuna Albeşti din judeţul Mureş. În jurul acestor butaşi s-a dezvoltat şi ferma ecologică de lângă Sighişoara, renumită pentru plantaţia de trandafiri.

Iniţial, florile fuseseră plantate pe lotul şcolii din satul Boiu, cu ajutorul elevilor de acolo, dar, doi ani la rând, butaşii nu s-au prins. În urma unor analize de laborator, s-a constatat că pământul avea PH-ul prea mare şi că, în felul acesta, trandafirii nu aveau să se prindă niciodată.

De aceea, sătenii au început să le caute un loc mai potrivit. Astfel, în momentul de faţă, aproape un hectar cultivat cu trandafiri se întinde ca un gard viu la ferma ecologică din judeţul Mureş.

 „Plantaţia de trandafiri a început ca un lucru extraordinar pentru această zonă“, spune Dan Cismaş, administratorul fermei ecologice de la Ţopa, din comuna Albeşti.

image

Dulceaţa de trandafir se face după reţeta tradiţională

Trandafirii sunt cultivaţi în sistem biologic, florile nefiind tratate cu chimicale. Ele sunt ferite de dăunători cu ajutorul plantelor aromatice precum lavanda. Fermierii de acolo spun că suprafeţele agricole din România sunt potrivite pentru culturile de trandafiri, mai ales pentru cele ecologice, din care se obţine cel mai scump ulei.

Subvenţii de la nemţi

Acum, fermierii de lângă Sighişoara mai folosesc petalele de trandafir pentru prepararea dulceţii şi usucă florile de Rosa Damascena pentru ceai. Dar, în anii din urmă, când încă mai funcţiona singura distilerie de ulei de trandafir din ţară, la Daneş, în judeţul Mureş, florile erau destinate producerii de cosmetice în Germania.

Distileria de la Daneş era deţinută de compania nemţească Wala Heilmittel. Societatea respectivă acorda ţăranilor subvenţii pentru cultivarea acestor plante parfumate, cu scopul de a suplimenta producţia. În momentul de faţă, pe piaţa externă, un litru de ulei de trandafir poate să coste şi mii de euro. 

De pe plantaţia ecologică de trandafiri din comuna mureşeană Albeşti, fermierii au obţinut anul acesta aproximativ 500 de kilograme de petale. Trandafirii înfloresc de la o zi la alta, astfel încât administratorii fermei culeg florile în fiecare dimineaţă, timp de o lună întreagă.

Sfârşit de sezon

Săptămâna trecută, ei au adunat ultimele flori. O parte din petale sunt deshidratate în uscătoarele solare de la fermă, urmând a fi folosite pentru prepararea ceaiurilor, iar celelalte sunt destinate preparării dulceţii. Aceasta din urmă este făcută după reţeta tradiţională şi nu conţine adaosuri chimice.

Unele borcane sunt umplute cu dulceaţă făcută cu zahăr biologic. Unul dintre împătimiţii dulceţii de trandafiri produse la Ţopa a fost şi prinţul Charles, care are o fermă în satul Viscri, din judeţul Braşov, la aproximativ 25 de kilometri de comuna Albeşti.

Producţia de dulceaţă de anul acesta de la ferma din Ţopa a fost de aproximativ 4.500 de borcane a câte 200 de grame. O organizaţie neguvernamentală a comandat 3.000 de borcane cu dulceaţă de trandafir. Cantitatea rămasă este comercializată în zonă, şi în magazinele cu specific bio. Un borcan costă opt lei. În Bulgaria, un borcan cu dulceaţă de trandafiri, de 200 de grame, costă în jur de trei euro.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite