Totnes, oraşul care va trăi exclusiv din resurse proprii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Totnes, oraşul  care va trăi exclusiv din resurse proprii
Totnes, oraşul care va trăi exclusiv din resurse proprii

Cei 8.500 de locuitori ai orăşelului din sud-vestul Angliei şi-au propus eliminarea consumului de produse transportate. Majoritatea locurilor de muncă din oraş vor fi ocupate de localnici, iar alimentele şi energia vor fi produse în sânul comunităţii.

Totnes, localizat în sud-vestul Angliei, a fost ales, în urmă cu patru ani, pentru implementarea conceptului de „oraş al tranziţiei“ (transition town), scrie cotidianul „La Vanguardia“, preluat de presseurop.eu.

Pornind de la ideea celor două mari provocări ale zilelor noastre – schimbările climatice şi reducerea resurselor energetice, acest concept are drept obiectiv principal reducerea consumului de energie şi a amprentei de dioxid de carbon.

Primul pas pentru atingerea acestor ţinte îl constituie reducerea consumului de produse transportate. În acest fel, dependenţa de combustibili fosili scade, pe de o parte, iar pe de altă parte, este redusă cantitatea de emisii poluante generate de transporturi.

De asemenea, această măsură urmăreşte creşterea autonomiei comunităţii din punctul de vedere al resurselor de hrană şi de energie, precum şi din perspectiva locurilor de muncă şi a dezvoltării economice. În acest fel, cei 8.500 de localnici ar putea ajunge să trăiască fără să depindă de ajutoarele din exterior.

Monedă proprie

„Ceea ce surprinde aici este faptul că Totnes are propria sa monedă – lira din Totnes (Totnes pound). Până acum au fost imprimate 10.000 de bilete de o liră. Obiectivul este evident: favorizarea comercializării produselor locale pentru limitarea risipei de energie şi pentru a contribui la circulaţia locală a banilor, precum şi la supravieţuirea micilor întreprinderi“, notează cotidianul spaniol.

image

Mai multe magazine acceptă moneda „lira Totnes“

Măsura a generat iniţial o polemică, având în vedere că este vorba despre o monedă care nu are utilitate în restul ţării. „Este adevărat că are loc o distincţie. Pe de o parte, sunt cei care îşi asumă responsabilitatea de a cumpăra mărfuri locale şi, pe de altă parte, sunt cei care urmează alte modele. Dar este inevitabil“, a declarat Noel Longhurst, fondator al organizaţiei Transition Town Totnes.

Modelul din Totnes a mai fost preluat şi de alte oraşe din Marea Britanie, precum şi din Irlanda, Canada, Chile, Australia, Noua Zeelandă şi Statele Unite.

Obiectivul final al acestor comunităţi este de a relocaliza producţia, distribuţia şi consumul, astfel încât marea majoritate a locurilor de muncă să fie ocupate de către localnici, iar alimentele, energia şi apa să fie produse în sânul comunităţii. „Trebuie gândit la scară mondială, dar trebuie acţionat la scară locală. Trebuie să ne pregătim pentru criză fără a deveni nefericiţi“, a mai spus Longhurst, citat de „La Vanguardia“.

DUBLĂ PROVOCARE

Ideea „oraşelor tranziţiei“ vine în încercarea de a răspunde unei duble provocări cu care se confruntă în prezent omenirea: schimbările climatice şi reducerea resurselor energetice. Prima măsură pentru limitarea risipei de energie o constituie reducerea consumului de produse transportate.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite