Tornadele nu reprezintă un fenomen nou în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tornadele nu reprezintă  un fenomen nou în România
Tornadele nu reprezintă un fenomen nou în România

Peste 60 de astfel de „vârtejuri“ au fost semnalate pe teritoriul ţării noastre, cel mai violent fiind cel care a luat pe sus satul Făcăeni, din judeţul Ialomiţa, înregistrat în anul 2002.În Europa, sunt semnalate cel puţin 1.000 de tornade pe an, iar Olanda este ţara cel mai des afectată de aceste fenomene.

Litoralul românesc şi Platforma Gloria din mijlocul Mării Negre au fost „măturate” la sfârşitul săptămânii trecute de tornade. Sâmbătă şi duminică, în mijlocul zilei, vârtejuri violente s-au iţit din senin pe plajă, iar oamenii, în special cei de pe platformă, s-au temut pentru pagubele ce ar fi putut fi produse, cât şi pentru viaţa lor.

Cu peste o săptămână în urmă şi cartierul Militari din Bucureşti, cât şi oraşul Aiud au fost luate prin surprindere de tornade.

Prima tornadă, în 1886, în Capitală

Specialiştii spun că acest fenomen nu este nou în România şi că, până acum, pe teritoriul ţării noastre au fost raportate 60 de astfel de fenomene meteorologice extreme.

„Prima tornadă din România a fost semnalată în Capitală în anul 1886. Tornadele pot apărea oriunde, mai ales pe continentul european, unde se semnalează cel puţin 1.000 de cazuri anual. Olanda este ţara cel mai des vizitată de tornade, iar în Franţa a fost înregistrată cea mai puternică tornadă”, spune Aurora Bell, şeful Laboratorului Tehnic de Prognoză a Fenomenelor Meteo Severe de la Administraţia Naţională de Meteorologie.

Tornada este o coloană de aer care se întinde între un nor de furtună şi sol şi devine vizibilă atunci când, la presiuni atmosferice foarte scăzute, se formează un nor în formă de pâlnie care ridică praf, noroi sau chiar bucăţi de pământ.

Anticipată cu doar zece minute înainte

Tornada poate fi verticală, îngustă sau foarte lată şi poate semăna uneori cu o trompă de elefant care se balansează.

„Tornadele devin periculoase în momentul în care ating pământul şi au o viteză de rotaţie foarte puternică. Acest fenomen nu poate fi anticipat decât cu aproximativ zece minute înainte de a se produce.  De regulă, meteorologii nu fac publice aceste informaţii pentru a nu stârni panică în rândul populaţiei, iar, de multe ori, durata de viaţă a unei tornade nu depăşeşte o oră”, susţine Aurora Bell. 

Cum se formează o tornadă

Multe tornade se formează dintr-un tip de furtună cu descărcări electrice, cunoscut sub denumirea de supercelulă. Prima etapă de formare o reprezintă interacţiunea dintre un curent ascendent şi vânturile orizontale. Aerul cald întâlneşte vânturile care trebuie să se modifice odată cu înălţimea, astfel încât să aibă loc contactul dintre cele două mase de aer.

Următoarea etapă este formarea unui curent puternic descendent în partea din spate a furtunii. Astfel, viteza curentului descendent creşte şi aerul loveşte pământul, ajungând şi la 160 de kilometri pe oră. În pâlnia tornadei se formează un curent puternic ascendent, iar în timpul deplasării aceasta se balansează şi se răsuceşte. Alternativ, capătul tornadei mătură pământul, distrugând tot ceea ce întâlneşte în cale.

Pagubele pe care le lasă în urma sa sunt cauzate atât de viteza mare a vântului, cât şi de scăderea presiunii atmosferice. Radarele doppler, care detectează ploaia din interiorul norilor, permit meteorologilor să „vadă” tornadele.

image
Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite