Top 3 plante care uşure ază respiraţia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nasul înfundat şi dificultatea de a respira liber sunt probleme cu care ne confruntăm frecvent în  sezonul rece. Infuziile, esenţele şi gargara cu anumite plante pot fi de ajutor în combaterea acestor simptome.

1 Menta eliberează căile nazale

Specialiştii precizează că izma conţine cele mai eficiente principii active şi proprietăţi curative dintre toate plantele benefice pentru aparatul respirator. Ca plantă aromatică, menta acţionează în două moduri, în funcţie de concentraţia preparatului folosit.

În doză slabă, infuzia este analgezică, calmantă şi antispastică. În doză concentrată, menta este un tonic al sistemului nervos şi un stimulent digestiv. Substanţele active importante, precum mentolul, un valoros ulei eteric, compuşii antibiotici şi substanţele minerale, au o puternică acţiune antiseptică şi calmantă.

În virozele respiratorii, se consumă câte două-trei căni de infuzie pe zi, timp de două săptămâni. În acest interval, pentru a evita constipaţia, în dieta cotidiană trebuie să predomine fructele şi legumele. Infuzia de mentă este eficientă şi în cazurile de astm sau de bronşită, pentru că redă capacitatea de respiraţie.

2   Eucaliptul, un bun antiseptic

Esenţa de eucalipt este foarte bogată în principii active. Acţiunea sa antivirală şi antimicrobiană se manifestă benefic în infecţii respiratorii: răceală, gripă, sinuzită, pneumonie şi în bronşită.

Uleiul de eucalipt, cunoscut sub numele de mentă de Sidney (datorită acţiunii sale calmante asupra căilor digestive, asemănătoare mentei), este eficient şi în stările de oboseală, în scăderea puterii de concentrare sau în dureri de cap, simptome care însoţesc gripa şi virozele respiratorii.

La o cană de ceai din fructe de pădure se adaugă 3-4 picături de ulei de eucalipt. Infuzia, preparată dintr-o linguriţă de frunze la o cană cu apă clocotită, descongestionează căile respiratorii şi fluidifică secreţiile. Se consumă două-trei căni de ceai pe zi.

3  Tămâia are efect expectorant

Răşina de tămâie are un efect benefic asupra mucoaselor şi este un bun expectorant. Tămâia este eficientă în tratamentul tusei, astmului, tuberculozei şi insuficienţei respiratorii, deoarece favorizează eliminarea mucusului şi eliberează căile respiratorii.

Se foloseşte sub formă de ceai şi de inhalaţii. Pentru prepararea infuziei, puneţi două linguriţe de răşină de tămâie într-o cană cu apă fiartă. Se infuzează 15 minute, apoi se bea cu înghiţituri mici, în timpul zilei.

Un alt remediu preparat din tămâie este uleiul esenţial. Acesta se foloseşte doar sub formă de inhalaţii pentru problemele respiratorii. Se aplică 5-8 picături de ulei pe o pânză şi se miroase periodic.

Specialistul nostru
Dr. Ruxandra Constantina

medic de familie competenţă în apifitoterapie

Plantele care acţionează la nivelul căilor respiratorii pot favoriza eliminarea secreţiilor nazale şi expectoraţiei, au efect antiseptic şi antiinflamator şi calmează durerile de gât. Ele pot fi folosite atât intern, sub formă de ceaiuri-infuzie, decoct, macerat-tinctură, cât şi extern, sub formă de inhalaţii, care descongestionează căile respiratorii.

De exemplu: cimbrişorul, florile de tei, mugurii de brad şi de pin au acţiune expectorantă, busuiocul, muşeţelul, coada-şoricelului şi mugurii de plop au efect antiinflamator şi antiseptic, coada-calului, florile de isop, coada-şoricelului sunt vasodilatatoare, podbalul, pătlagina, florile de gălbenele sunt emoliente, uşurând respiraţia. Şi plantele ce conţin uleiuri volatile favorizează respiraţia: arborele de ceai, de tămâie, menta sau scoarţa de salcie.

Uleiul esenţial de cedru şi cel de mirt au proprietăţi antiseptice şi expectorante. Uleiul de tămâie (bun pentru inhalaţii) este benefic în bronşite şi în caz de tuse, fiind un calmant al sistemului nervos.

Alternativă

Bea infuzii de soc, de coada-şoricelului şi de isop, deoarece combat  frisoanele şi tusea.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite