Top 5 tincturi din farmacia naturii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Top 5 tincturi din farmacia naturii
Top 5 tincturi din farmacia naturii

Oboseala, depresia, infecţiile virale, ulcerul, calculii renali şi multe alte afecţiuni pot fi combătute cu ajutorul tincturilor extrase din plante. Administrate conform indicaţiilor fitoterapeutului, aceste tincturi aduc numai beneficii organismului.

Tincturile sunt extracte din plante, obţinute prin macerare naturală în alcool de cel puţin 50 de grade, în rachiu de fructe sau de secară, dintr-o singură plantă sau din combinaţii de plante medicinale, în funcţie de natura bolii căreia i se adresează.

Principiile active din tincturi sunt în concentraţie mai mare decât în infuzii şi îşi păstrează calitatea terapeutică timp îndelungat.

Beneficii
Fitoterapeuţii recomandă ca  tincturile să fie preparate din plante culese numai din zone nepoluate.  

Pentru normalizarea nivelului tensiunii arteriale se recomandă câte 20 de picături de propolis pe zi, dizolvate în apă.

1Tinctura de propolis grăbeşte vindecarea

Datorită proprietăţilor sale antivirale, antitoxice şi antiinflamatorii, tinctura de propolis tratează peste 70 de afecţiuni. Dacă este aplicată pe răni, arsuri, degerături, tinctura pătrunde în ţesut, anesteziază zonele afectate şi începe procesul de vindecare.

Intern, tinctura este utilă în tratarea bolilor infecţioase, precum şi în combaterea inflamaţiilor prostatei, ficatului şi rinichilor, când se administrează câte 30 de picături pe zi.

2 Tinctura de lemn dulce, leac pentru stomac

image

Efectele benefice ale tincturii de lemn dulce s‑au remarcat în cazul inflamaţiilor gastrice şi acest remediu este un foarte bun pansament pentru tractul gastrointestinal. Această tinctură acţionează în afecţiuni precum traheita, bronşita, calculii renali şi biliari.

Dar terapia cu lemn dulce este un remediu şi pentru afecţiuni feminine sau preponderent feminine: osteoporoză, infertilitate, tulburări specifice premenopauzei (bufeuri, transpiraţie).

3 Tinctura de rostopască are efecte antibiotice

image

Tinctura de rostopască are o acţiune antibiotică asupra unui mare număr de agenţi patogeni. S-a constatat că tratamentul cu această tinctură distruge bacteriile în faza de multiplicare.

Se recomandă câte 20 de picături pe zi, dizolvate în ceai. Tinctura are şi o acţiune sedativă asupra centrilor nervoşi superiori. În acelaşi timp, acest leac, 10 picături dizolvate în ceai pe zi, stimulează respiraţia, scade tensiunea arterială şi are efecte pozitive în terapia anginei pectorale.

4 Tinctura de cimbrişor, un bun antiseptic

image

Administrată pe cale internă, tinctura de cimbrişor intervine, în mod spectaculos, în afecţiuni respiratorii: tuse convulsivă, răguşeală sau astm. Tratamentul cu această tinctură acţionează ca un antiseptic puternic asupra intestinului şi rinichilor, contribuind la buna lor funcţionare.

Tinctura de cimbrişor este la fel de eficientă şi pentru eliminarea viermilor intestinali: copiilor li se recomandă câte 20 de picături, vreme de cinci zile, iar adulţilor câte 30 de picături, timp de o săptămână.

5 Tinctura de cătină roşie combate avitaminoza

image

Obţinută din mlădiţe, tinctura de cătină roşie echivalează cu un flacon cu vitamine. Acest atu se datorează substanţelor active din compoziţia plantei: vitaminele B1, B2, B3, B12, C şi PP, alături de o serie de uleiuri esenţiale.

Tinctura este benefică în tratarea afecţiunilor măduvei spinării, în anorexie, hepatite virale, probleme ponderale şi în tulburări de creştere. Tratamentul are şi un puternic efect de coagulare a sângelui. Se recomandă câte 15 picături pe zi, dizolvate în 100 ml de apă, timp de două luni.

image

Specialistul nostru


Dr. Ruxandra Constantina
medic de familie competenţă apifitoterapie şi reflexoterapie

image

Tinctura de echinacea creşte imunitatea organismului, are acţiune imunostimulatoare, antivirală, mai ales în cazul virusurilor gripale de tip A şi B şi a celui herpetic. De asemenea, este importantă acţiunea sa antiinflamatoare şi antimicrobiană.

Tinctura de păducel este utilă în afecţiuni cardiovasculare, cea de coada-calului este diuretică şi antiseptică; creţişoara este cicatrizantă şi antiinfecţioasă; ghimpele se recomandă în afecţiuni ale prostatei şi rinichilor. Şi ienupărul este diuretic şi antiseptic urinar. Tinctura de lavandă este unul dintre cele mai bune remedii antistres.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite