Tonice din natură pentru ficatul obosit

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Când acest laborator complex al organismului oboseşte, apar balonarea, constipaţia, greţurile şi oboseala. Acestea sunt semne că ficatul are nevoie de ajutor. Află în continuare care sunt cele mai bune remedii naturale.

Face posibilă asimilarea substanţelor care ajung în organism şi eliminarea toxinelor şi a reziduurilor, normalizează circulaţia sanguină, metabolizează grăsimile şi asimilează vitaminele. Sunt doar câteva dintre funcţiile pe care le are ficatul. Când alimentaţia noastră este dezechilibrată, acest organ complex devine suprasolicitat şi incapabil să îndeplinească eficient multitudinea de funcţii pe care le are.

Aditivii alimentari, grăsimile şi glucidele în exces, carenţele de vitamine, abuzul de alcool şi de medicamente, fumatul şi oboseala suprasolicită cel mai mult ficatul. Resimţim oboseala lui printr-o stare de epuizare, prin probleme digestive de tipul balonării, greţurilor, constipaţiei, prin sindromul de intestin iritabil şi/sau prin mâncărimi ale pielii.

Plantele amare au efect antiinflamator

Pentru a ajuta ficatul obosit, avem nevoie de remedii cu efect tonic, care să accelereze refacerea celulelor hepatice, să protejeze acest organ de efectele toxice ale substanţelor pe care le filtrează şi care să prevină inflamaţiile. Binecunoscute pentru efectul tonic sunt plantele amare. Dintre acestea, anghinarea şi sunătoarea sunt cele mai indicate pentru ficatul obosit. Anghinarea, consumată în salate sau ca infuzie, stimulează producţia de bilă şi ajută ficatul obosit să metabolizeze mai uşor colesterolul şi să elimine toxinele acumulate.

Pentru prepararea infuziei, pune o linguriţă de frunze de anghinare, uscate şi mărunţite, într-o cană cu apă clocotită şi infuzează-le zece minute. Ceaiul se strecoară şi se beau trei căni pe zi, câte una înaintea fiecărei mese principale. Cura trebuie să dureze trei săptămâni. Sunătoarea este uşor de procurat în acest sezon, pentru că acum înfloreşte. Ea este cunoscută pentru efectul său hepatoprotector, inclusiv în cazul hepatitelor virale.

Prepară o infuzie dintr-o linguriţă de plantă mărunţită la 200 ml de apă clocotită şi las-o la infuzat 10-15 minute. Se beau câte două-trei căni pe zi, timp de trei săptămâni. Ambele ceaiuri se pot îndulci cu puţină miere. La îndemână în acest sezon este şi păpădia, recomandată tot sub formă de infuzie şi preparată în acelaşi mod ca sunătoarea.

Armurariul ajută la eliminarea toxinelor

Datorită silimarinei din compoziţie, această plantă este un puternic tonic hepatic. Ea blochează acumularea de toxine în ficat şi ajută la eliminarea acestora din organism. De asemenea, armurariul stimulează regenerarea celulelor hepatice. Sunt indicate seminţele de armurariu, care se pot procura de la orice magazin PLAFAR.

Ele se pisează mărunt şi, cu pudra obţinută, se prepară o infuzie. Doza recomandată este de o linguriţă de pudră la 250 ml de apă clocotită. Se lasă la infuzat zece minute, apoi se strecoară lichidul şi se beau trei căni pe zi, după mesele principale. Se recomandă o cură de o lună. Ea se poate relua după o pauză de zece zile.

Consecinţă: Toxinele nu sunt eliminate complet din organism când ficatul este obosit.

Rostopasca îi grăbeşte regenerarea

Această plantă este indicată în toate bolile de ficat, datorită proprietăţilor drenoare, regeneratoare şi tonice. Se infuzează, timp de 10 minute, o jumătate de linguriţă de frunze de rostopască uscate şi mărunţite în 200 ml de apă clocotită. Această cantitate se bea în trei reprize pe parcursul unei zile, în cure de 7-10 zile. Pentru că are proprietăţi antivirale, acest ceai este recomandat şi ca adjuvant în tratamentul hepatitelor A şi B.

Specialistul nostru
Dr. Ruxandra ­Constantina
medic de familie competenţă în apifitoterapie reflexoterapeut

image

Pentru a ajuta ficatul obosit, este necesară, în primul rând, odihna, renunţarea la alcool şi la fumat, precum şi o alimentaţie fără grăsimi, alimente greu digerabile, mezeluri, afumături, prăjeli, fast-food şi fără alimente cu aditivi. Pentru refacerea funcţiei hepatice, trebuie instituit şi un tratament cu produse naturiste care să ajute la detoxifiere şi la regenerare.

Sunt indicate plantele cu acţiune coleretic-colagogă şi hepatoprotectoare: anghinarea, cicoarea, coada-şoricelului, aloe vera, rostopasca, armurariul, sunătoarea, genţiana, unguraşul, păpădia, ridichea neagră şi rozmarinul. Pentru potenţarea efectelor, în paralel se face o cură de 21-30 de zile cu păstură sau cu polen.

100 g de ridiche neagră rasă sau un pahar de suc de ridiche consumate după masă revigorează ficatul şi accelerează procesul de eliminare a toxinelor din sânge.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite