Terapia cu lumină redă mobilitatea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mişcările bruşte sau căzăturile pot fi răspunzătoare pentru leziunile ţesuturilor moi, care apar la nivelul muşchilor, ligamentelor şi al tendoanelor. În aceste cazuri, terapia cu lumină Bioptron combate atât durerea, cât şi inflamaţiile. 

Luxaţiile, entorsele, contuziile şi tendinita sunt traumatisme din ce în ce mai des întâlnite, conform specialiştilor. Astfel, practicarea unei activităţi fizice şi purtarea pantofilor cu tocuri înalte ne predispun la apariţia luxaţiei (leziune a unui ligament întâlnită cel mai des la nivelul gleznei şi genunchiului, dar şi la încheietura mâinilor).

Pe de altă parte, persoanele care lucrează în domeniul construcţiilor, tâmplăriei, curăţeniei şi cele care practică sporturi de contact pot suferi contuzii (sângerare care apare în interiorul ţesutului, fără ruperea suprafeţei pielii).

În schimb, persoanele care desfăşoară o activitate repetitivă, care suprasolicită încheieturile, cum sunt cele care lucrează la birou şi care scriu la calculator, pot fi afectate de tenosinovită, inflamaţie a ţesutului care acoperă tendonul.   

Căldura favorizează autovindecarea  

Pentru combaterea durerilor şi inflamaţiilor provocate de aceste afecţiuni, tratamentul alopat specific poate fi asociat cu terapia cu lumină produsă de aparatul medical Bioptron. Metoda terapeutică este una noninvazivă şi nedureroasă, creşterea uşoară a temperaturii locale cu aproximativ un grad Celsius fiind singura senzaţie resimţită în timpul folosirii aparatului.

Datorită faptului că, prin creşterea temperaturii, este favorizată vasodilataţia locală, procesul de vindecare este accelerat. În plus, terapia are efect antiinflamator şi antalgic prin stimularea eliberării endorfinelor. De asemenea, datorită acţiunii pe care o exercită direct asupra fibrelor nervoase, terapia cu lumină împiedică transmiterea impulsurilor dureroase către creier. Un alt beneficiu al acestei terapii constă în faptul că nu prezintă reacţii adverse.

Durerea, redusă după câteva şedinţe

Specialiştii afirmă că numărul de aplicări ale acestei metode complementare de tratament diferă de la caz de la caz, în funcţie de afecţiune şi de reacţia organismului fiecărei persoane în parte.

În general, sunt indicate una-două şedinţe zilnic, dimineaţa şi seara. O şedinţă poate dura între patru şi zece minute, iar tratamentul se aplică până când durerea dispare. În medie, reducerea durerii se observă după trei-patru şedinţe.

La recomandarea medicului, terapia cu lumină Bioptron poate fi asociată cu tratament alopat specific sau cu alte proceduri fizioterapeutice. În anumite situaţii, specialistul o poate recomanda ca singură metodă de tratament.  

Relaxarea, necesară în timpul tratamentului

În timpul tratamentului, se recomandă ca persoana în cauză să fie relaxată şi să se aşeze în poziţie confortabilă. Zona ce urmează a fi tratată trebuie să fie curăţată cu atenţie (spălată cu apă şi cu săpun sau, în cazul unei contuzii deschise, dezinfectată). Pentru ca lumina să aibă penetrabilitate maximă la nivelul pielii, se poate folosi un spray care îmbunătăţeşte hidratarea ţesutului.

Specialistul nostru
Dr. Ion Gheorghe

specialist acupunctură
şi terapii complementare


Aparatul de terapie cu lumină Bioptron este indicat tuturor categoriilor de persoane: de la femei însărcinate şi copii, la adulţi şi persoane în vârstă. Poate fi folosit în tratamentul leziunilor ţesuturilor moi, ca urmare a unei luxaţii, entorse etc., dar şi în caz de reumatism, unde, pe lângă cartilaj, pot fi afectate şi ţesuturile moi.

În caz de varice profunde, terapia trebuie evitată. Deşi nu prezintă contraindicaţii, aparatul trebuie folosit la recomandarea medicului specialist, indiferent că se întrebuinţează în ambulatoriu (policlinici sau spitale) ori la domiciliu.

Acasă, folosirea aparatului permite începerea tratamentului în stadiu precoce al afecţiunii. Ca măsuri de precauţie, femeilor însărcinate le este interzisă aplicarea luminii la nivelul abdomenului, iar persoanelor care au pacemaker sau stenturi, la nivelul inimii.

Sfat

Pungile cu gheaţă, compresele şi ridicarea membrului lezat combat durerea şi scad inflamaţia.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite