Te îngraşi? De vină pot fi chimicalele din mâncare!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fără să conştientizăm, unele alimente gustoase şi apetisante pe care le punem zilnic în farfurie ne ameninţă starea de sănătate. Motivul: sunt pline de chimicale care, printre altele, favorizează îngrăşarea. Află care sunt acestea. Evită alimentele care conţin sirop de porumb, deoarece este bogat în fructoză şi favorizează acumularea kilogramelor.

C ele mai noi date statistice arată că în România există şapte milioane de persoane obeze, iar jumătate din acestea sunt copii. Fără îndoială, principala cauză a obezităţii este alimentaţia dezechilibrată din punct de vedere nutriţional. Potrivit nutriţioniştilor, pe piaţă există mii de produse alimentare care au în compoziţie chimicale ce le dau aspectul atrăgător şi, în acelaşi timp, le fac deosebit de gustoase. Prin urmare, avem toate „şansele" să consumăm zilnic cantităţi mari de edulcoranţi de sinteză, de aditivi alimentari şi de arome artificiale. Nutriţioniştii susţin că aceştia creează dependenţă, deşi cele mai multe persoane nu sunt conştiente de acest aspect. Mai exact, chimicalele din mâncare stimulează pofta de mâncare, iar nevoia de a mânca mai mult creşte, chiar şi în lipsa senzaţiei de foame. Consecinţa este, evident, obezitatea.

Citiţi şi:

Supraponderali de la 9 luni

Unele formule de lapte pot îngrăşa

Evită alimentele «cu zero calorii»

Nu mai este un secret pentru nimeni faptul că zahărul este un aliment nociv, ce trebuie exclus din alimentaţie. Însă, contrar opiniei generale, acesta nu trebuie înlocuit cu îndulcitori artificiali, deoarece sunt mai nocivi decât zahărul. Cele mai multe persoane aleg de obicei variantele „light", nefiind conştiente de efectul nociv al îndulcitorilor artificiali. Denumiţi comercial edulcoranţi de sinteză, îndulcitorii cresc riscul de obezitate, deoarece conţin aşa-numitele calorii „goale". Se recomandă evitarea ­produselor cu aspartam (E 951), sulfam-K (E 950), zaharină (E 954) şi sucraloză (E 955).

Atenţie la E 621!

Un aditiv care se foloseşte frecvent la obţinerea a mii de produse alimentare este E 621, cunoscut şi sub numele de glutamat monosodic. Acesta are rol de potenţiator de aromă şi se găseşte îndeosebi în compoziţia mezelurilor, pateurilor, conservelor, murăturilor etc. De asemenea, producătorii folosesc E 621 ca înlocui­tor al sării, ceea ce creşte riscul de hipertensiune arterială. Glutamatul creează dependenţă pe termen lung, deoarece stimulează puternic apetitul.

Coloranţii  stimulează centrii plăcerii

Printre chimicalele care favorizează acumularea kilogramelor, se numără şi coloranţii alimentari. Pe termen lung, coloranţii reprezintă adevărate bombe cu ceas, deoarece determină tulburări alimentare. Explicaţia este că aspectul plăcut al alimentelor stimulează talamusul, o zonă din creier responsabilă de senzaţiile de plăcere. Prin urmare, cu cât alimentele sunt mai atrăgătoare, cu atât va exista tendinţa de a mânca mai mult. Pe lista coloranţilor se numără tartrazina (E 102), ­care colorează în galben, carminul (E 120), care se extrage din insecte şi se foloseşte pentru colorarea în roşu a produselor, şi caramelul sulfat (E 150). Acestea se găsesc în bomboane, în îngheţată, în muştar, în sucuri carbogazoase, în pâinea neagră etc.

Lista E-urilor prietenoase

E 107 (carbonatul de calciu) - colorant şi antioxidant natural.
E 220 (dioxidul de sulf) - conservant artificial.
E 270 (acidul lactic) - acidifiant natural sau artificial.
E 300 (acidul ascorbic) - antioxidant, acidifiant natural sau artificial.
E 322 (lecitina)  emulgator, antioxidant şi stabilizator natural.
E 327 (lactatul de calciu) - corector de aciditate, natural sau artificial.
E 422 (glicerina)-agent de încărcare, umectant şi îndulcitor.

Efect: Alimentele bogate în E-uri şi  în edulcoranţi stimulează puternic pofta de mâncare.

Specialistul nostru

Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi directorul Institutului de Cercetări Alimentare din Bucureşti

Analizând compoziţia celor mai multe produse de pe piaţă, vom observa că acestea conţin apă, aditivi alimentari (E-uri), polifosfaţi, arome, agenţi de îngroşare şi emulgatori. În general, produsele ­care conţin astfel de substanţe sunt greu de digerat, sunt bogate în grăsimi şi au densităţi calorice foarte mari. În plus, în ultima vreme au apărut tot soiul de aditivi care n-au fost încă testaţi toxicologic, dar producătorii au început să-i folosească intens. Cei mai utilizaţi sunt fosfaţii care, în exces, împiedică fixarea calciului în oase. Din păcate, ne-am obişnuit să consumăm alimente devitalizate, dezechilibrate nutriţional, cu multe calorii şi pline de chimicale care rup balanţa dintre ingerarea şi arderea caloriilor.


Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite