Străzi iluminate cu leduri şi cu panouri solare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Străzi iluminate cu leduri şi cu panouri solare
Străzi iluminate cu leduri şi cu panouri solare

Oraşele ar putea avea lumină de la sisteme ecologice cu preţuri de până la 2.200 de euro. Produsul pătrunde greu pe piaţa românească din cauza costurilor iniţiale ridicate. 

Stâlpi ecologici şi instalaţii de iluminat pentru stradă sau curte au fost cele mai noi produse prezentate în cadrul târgului „verde“, ce a avut loc zilele trecute, la Alba Iulia. Stâlpul de iluminat ecologic funcţionează cu ajutorul energiei produse de un panou solar montat în vârf.

„Un astfel de sistem poate fi instalat foarte uşor, iar beneficiile sunt pe măsură. Consumul energetic este 0. Stâlpul are montate în vârf un panou solar şi ledurile. Panoul solar absoarbe lumina şi o transformă în energie. Iar jos, la baza stâlpului, există o baterie pusă în beton, ce se încarcă pentru ca ledurile să poată funcţiona. O caracteristică a acestui sistem este faptul că lumina produsă nu atrage insectele”, a explicat Istvan Balazs, directorul executiv al firmei româneşti importatoare.

Bateria sistemului de iluminat ecologic trebuie schimbată o data la opt ani şi costă 200 de euro. Un bec clasic de iluminat stradale schimbat o dată la trei ani. Costurile pentru un stâlp ecologic pot varia între 1.200 şi 2.200 de euro.

Stâlpii sunt potriviţi în zonele neaglomerate

Stâlpii sunt produşi în Ungaria. Reprezentanţii firmei importatoare din România sunt de părere că acest sistem este indicat pentru zonele restrânse.

„Aceşti stâlpi nu sunt potriviţi pentru iluminatul stradal în zonele foarte populate, gen bulevarde sau pieţe, cu un vad mare, pentru că nu au puterea de iluminare pentru aşa ceva“, a explicat Istvan Balazs.

În Ungaria aceste instalaţii de iluminare stradală sunt folosite de câţiva ani buni.

„În mai multe oraşe din Ungaria, inclusiv în Budapesta, acest sistem de iluminat este folosit de aproximativ doi ani. Admistraţiile locale au investit în astfel de sisteme pentru a reduce costurile la electricitate. Persoanele fizice s-au arătat, de asemenea, interesate de stâlpii de iluminat cu leduri şi cu panouri solare“, a explicat Molnar Sandor. 

image

Târgul „Energie din Surse Regenerabile ALEA 2009“ a atras sute de vizitatori anul acesta

Cerere scăzută în România

În ceea ce priveşte piaţa românească, reprezentanţii firmei importatoare sunt de părere că sistemele vor intra ceva mai greu. „Oamenii nu cunosc încă acest gen de tehnologie şi se arată sceptici. Opinia tuturor este pozitivă, însă trebuie să aibă în primul rând contact cu aşa ceva“, a afirmat Molnar Sandor.

El a adăugat că până acum în România nu a existat cerere pentru un astfel de sistem. Motivele dezinteresului sunt, conform acestuia, lipsa unei oferte, dar şi preţul relativ mare al produselor.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite