Statul nu dă bani pentru curăţarea Deltei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Statul nu dă bani pentru curăţarea Deltei
Statul nu dă bani pentru curăţarea Deltei

Ministerul Mediului datorează peste 1,7 milioane de lei firmelor care ar trebui să transporte deşeurile din diferite localităţi ale rezervaţiei.De gunoaiele din Deltă nu se ocupă nimeni din lipsă de bani. Guvernatorul rezervaţiei, Grigore Baboianu, spune că abia la anul ar putea fi luate primele măsuri în acest sens.

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Tulcea (CJT ), Ioan Boieru, a declarat că suma de 1,7 milioane de lei reprezintă debitul Ministerului Mediului înregistrat până acum două săptămâni. Este vorba despre un proiect de gestionare a transportului gunoaielor din Deltă, care ar fi trebuit finanţat cu bani de la Fondul de Mediu.

„Am fost acum două săptămâni la Sfântu Gheorghe pentru a verifica modul în care se derulează activitatea de colectare, de selectare şi de compactare a deşeurilor. Se lucrează bine, dar suntem deficitari la plata lucrărilor realizate, care se efectuează de Ministerul Mediului prin Fondul de Mediu“, a afirmat vicepreşedintele CJ, Ioan Boieru.

El a mai spus că partea de transport a deşeurilor din localităţile din Deltă la Tulcea trebuie analizată foarte atent „pentru că, dacă vom pune o taxă mai mare decât cea de la Miami sau Singapore, toată lumea va spune că va da drumul gunoiului pe Dunăre”.

Guvernatorul Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, Grigore Baboianu, crede că cea mai bună soluţie pentru problema transportului deşeurilor o reprezintă proiectul Administraţiei Rezervaţiei, care are în vedere serviciile unui singur operator de salubritate pentru toată suprafaţa Deltei.

„Avem caiet de sarcini, dar n-avem bani“

Potrivit guvernatorului, nu există bani nici pentru organizarea unei licitaţii în urma căreia să fie ales şi plătit acest operator de salubritate. „Avem caiet de sarcini pentru activitatea de salubrizare a Deltei care include şi serviciul de transport, dar este o operaţiune costisitoare şi poate este necesară o formă de a susţine populaţia locală şi de a prelua aceste cheltuieli pe buget”, a menţionat guvernatorul rezervaţiei, Grigore Baboianu.

Potrivit surselor citate, în urma unui parteneriat între Administraţia Rezervaţiei, CJT şi Guvern, aşa cum se acordă subvenţie pentru transportul localnicilor în Deltă, pentru energia electrică şi pentru apa potabilă, la fel s-ar putea acorda o subvenţie şi pentru strângerea deşeurilor, având în vedere faptul că pentru transportul deşeurilor la Tulcea din localitatea Murighiol, de exemplu, un locuitor al comunei trebuie să plătească în plus 50 de lei pe lună.

Raportul de activitate al Administraţiei Rezervaţiei arată că, în ultimele şase luni, în urma controalelor efectuate în Deltă privind modul de conformare a primăriilor la decizia de închidere a depozitelor de deşeuri din mediul rural până la 16 iulie, s-a constatat că majoritatea unităţilor administrativ-teritoriale s-au conformat, iar unele chiar şi-au organizat platforme temporare pentru depozitarea deşeurilor reciclabile, cum ar fi Primăria comunei Chilia, cu excepţia celor de Sfântu Gheorghe, C.A. Rosetti şi Maliuc.

„Am pledat întotdeauna ca rezervaţia să fie considerată o zonă specială în ceea ce priveşte gestionarea deşeurilor, având în vedere condiţiile speciale de protecţie - suprafaţă mare, condiţii de transport deosebite, primării fără posibilităţi financiare, comunităţi cu posibilităţi financiare modeste, toate acestea necesitând o măsură de subvenţionare a acestei activităţi”, a precizat guvernatorul rezervaţiei, Grigore Baboianu.

La începutul acestui an, CJT a finalizat studiul pentru gestionarea deşeurilor din Delta Dunării, a cărui valoare se ridică la 5 milioane de euro. Ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi, susţinea atunci că va sprijini eforturile autorităţilor judeţene de a pune în practică acest proiect. 

image
image

Avem caiet de sarcini pentru activitatea de salubrizare a Deltei care include şi serviciul de transport, dar este o operaţiune costisitoare şi poate este necesară o formă de a susţine populaţia locală şi de a prelua aceste cheltuieli pe buget.

image


Grigore Baboianu
guvernatorul Deltei

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite