Specialişti în explorări marine: delfinii mor în Marea Neagră din cauza sonarelor militare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Specialişti în explorări marine: delfinii mor în Marea Neagră din cauza sonarelor militare
Specialişti în explorări marine: delfinii mor în Marea Neagră din cauza sonarelor militare

De la începutul anului, 97 de delfini au eşuat pe plajele româneşti. Experţii pun acest fenomen pe seama exerciţiilor militare sau a pescarilor de calcani. Specialiştii în explorări marine spun că delfinii ajunşi la mal aveau probleme cu orientarea şi ar fi fost epuizaţi din cauza undelor emise de sonarele folosite de navele militare.

Anul acesta, delfinii nu au mai fost prinşi doar în plase de pescuit. Mai mulţi delfini au ajuns în viaţă la mal, însă toţi aveau probleme cu orientarea. A fost salvat doar unul singur. Specialiştii de la Societatea de Explorări Marine „Grigore Antipa” suspectează că exerciţiile militare ce au avut loc în Marea Neagră în lunile iunie - iulie au cauzat moartea delfinilor.

„Erau epuizaţi, stresaţi, nemâncaţi. Ajung astfel când intră în raza unui sonar de înaltă frecvenţă, de tipul celor folosite de Armată. Sonarul provoacă microleziuni ale organului de orientare, ce se află în fruntea delfinului. În astfel de cazuri, mamiferele supravieţuiesc doar dacă sunt hrănite şi numai atunci când primesc mâncare din mâna omului“, a declarat Răzvan Popescu Mirceni, directorul Societăţii de Explorări Marine „Grigore Antipa“ din Constanţa.

Experţii au mai multe ipoteze

Răzvan Popescu Mirceni spune că nu poate interveni în niciun fel pentru a cere interzicerea efectuării exerciţiilor militare într-o anumită perioadă.

„Ar trebui să facem un studiu ca să vedem care este perioada de migraţie a delfinilor“, susţine  specialistul. Pentru un proiect desfăşurat pe o perioadă doi ani, ar fi nevoie de 1.400.000 de euro. Sunt necesare 15 emiţătoare GPS, un abonament la centrul de recepţie a datelor de la Londra, fotografii prin satelit cu populaţiile de delfini şi ambarcaţiuni rapide cu care să fie urmăriţi şi prinşi delfinii pentru a le fi montate emiţătoarele GPS. 

Nici Simion Nicolaev, directorul Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare Marină din Constanţa, nu exclude exerciţiile militare de pe lista fenomenelor care provoacă moartea delfinilor.

„Trebuie să recunoaştem că mulţi dintre delfini sunt capturaţi accidental în setcile pescarilor care prind calcan. Pe de altă parte, poluarea din Marea Neagră poate favoriza apariţia unor boli ce se dovedesc, de multe ori, mortale  şi chiar exerciţiile militare pot duce la extincţia acestor mamifere”, susţine Nicolaev.

Bolile contagioase, o altă pistă

image

Un singur delfin ajuns la mal a fost salvat



Specialiştii susţin că există suspiciuni şi cu privire la existenţa unei boli infecţioase ce afectează delfinii. „Mai mulţi delfini din Marea Egee s-au îmbolnăvit. Este posibil să fi fost afectaţi şi delfinii din Marea Neagră. Este grav dacă s-a întâmplat aşa ceva, deoarece bolile se transmit şi la om, cu consecinţe dintre cele mai grave, manifestându-se prin sterilitate“, a precizat Popescu Mirceni.

Directorul de la „Grigore Antipa” nu vrea să dea amănunte însă până când nu sosesc rezultatele la probele recoltate de la mamifere şi trimise la Agenţia Naţională Sanitar-Veterinară Bucureşti. Organizaţia de Mediu „Mare Nostrum” va demara în noiembrie un nou proiect cu bani de la Fondul de Mediu, în valoare de 550.000 de lei. Proiectul, ce se va desfăşura pe o perioadă de peste doi ani, îşi propune o fotoidentificare, cu sprijinul unor experţi din Europa, care deţin tehnologia necesară, a populaţiilor de delfini din Marea Neagră şi din Delta Dunării, după cum susţine Mihaela Cândea, directorul executiv al  „Mare Nostrum“.

Cu delfinii la joacă în marea neagră

image

Delfinii însoţesc în larg echipajul Poliţiei de Frontieră



Poliţiştii de frontieră care patrulează în larg au fost martori la joaca delfinilor. „Pe 30 iunie, în rada exterioară a Portului Constanţa, un grup de patru-cinci delfini a apărut lângă ambarcaţiunea noastră şi ne-a însoţit în larg“, povesteşte Romeo Olaru, comandantul-adjunct al ambarcaţiunii ce aparţine Poliţiei de Frontieră Constanţa.

Mai bine de o jumătate de oră delfinii au dat un adevărat spectacol în faţa navei. Înotau la suprafaţa apei, făceau giumbuşlucuri, iar apoi dispăreau. „Le-am aruncat pâine şi biscuiţi, dar nu au mâncat. Dacă nava se opreşte în larg, delfinii se sperie şi pleacă. Ei ne însoţesc doar în marş“, mai spune Olaru.

Mamiferele vin aproape de plajele de pe litoralul românesc, în căutarea hranei. Un grup de delfini a fost văzut în zona Eforie, la o distanţă foarte mică de mal, de aproximativ doi kilometri. Odată cu venirea toamnei, delfinii se retrag în Marea Azov, la Bosfor, acolo unde temperatura apei este mai ridicată.

Armata contrazice

Căpitanul comandor Mugurel Pascu, responsabil cu relaţiile publice la Statul Major al Forţelor Navale, a precizat: „Atât timp cât nu vin cu o demonstraţie ştiinţifică, realistă, e periculos să vorbim. Şi noi facem aplicaţii de zeci de ani, iar tehnica noastră nu s-a schimbat foarte mult. Mă miră că vin tocmai acum cu astfel de acuzaţii“.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite