Soluţii naturale pentru problem e orale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pătrunjelul este remediul ideal şi la  îndemână  pentru  îndepărtarea halenei
Pătrunjelul este remediul ideal şi la îndemână pentru îndepărtarea halenei

Uneori ne putem confrunta cu neplăceri precum carii dentare,  afte bucale sau respiraţie neplăcută.  Toate acestea pot fi tratate cu remedii din plante.

Mirosul neplăcut al gurii poate fi determinat de consumul excesiv de alcool, de fumat, de consumul unor alimente cu miros puternic (ceapă, usturoi, peşte anşoa) şi de unele afecţiuni, cum sunt cele gastrointestinale şi cele pulmonare.

Pătrunjelul verde combate halena

Mestecate între mese, câteva frunze de pătrunjel contribuie la împrospătarea respiraţiei şi acţionează ca un dezinfectant excelent al căilor respiratorii superioare Această terapie trebuie repetată de trei-patru ori pe zi, timp de zece zile.

Cura cu boabe de ienupăr detoxifiază

Fructele de ienupăr, renumite pentru efectele benefice în afecţiunile renale, respiratorii şi digestive, sunt un leac foarte eficient contra halenei. Respiraţia neplăcută poate fi cauzată de toxinele acumulate în organism.

Pentru detoxifiere, urmează o cură cu boabe crude de ienupăr. În prima zi se iau patru boabe, care se mestecă lent, timp de 30 de minute, apoi se înghit. În zilele următoare creşte doza cu câte o boabă, până în cea de-a 13-a zi, când poţi începe să reduci câte o boabă, zilnic, până ce ajungi la doza de patru boabe, administrată în prima zi de tratament. După o lună, repetă tratamentul, care, în plus, contribuie şi la detoxifierea organismului.

Uleiul de ienupăr, un bun dezinfectant

Cel mai indicat este să mesteci boabe de ienupăr, dar cine nu suportă gustul boabelor poate urma o terapie cu ulei din această plantă. Adaugă zilnic câte şapte picături de ulei într-o cană cu ceai şi foloseşte acest tratament timp de 14 zile, pentru a reduce nivelul bacteriilor din cavitatea bucală responsabile cu respiraţia urât mirositoare.

Cătina, eficientă împotriva herpesului

Pentru tratamentul herpesului, specialiştii recomandă uleiul de levănţică şi de cuişoare (câte cinci picături puse în ceai, după mesele principale) şi ceaiul din fructe de cătină, preparat din două linguriţe de fructe care se infuzează într-o cană de apă clocotită, timp de 10 minute. Terapia durează două săptămâni şi zilnic se beau câte trei căni de ceai.

Şi decoctul din coji de mere ­este eficient. Se fierb cojile de la două mere într-o cană cu apă clocotită şi licoarea se îndulceşte cu miere. Se beau două-trei căni pe zi. De asemenea, ceaiul de rozmarin şi fumăriţă (în părţi egale) calmează durerea şi usucă ulceraţiile. O cană de ceai se prepară dintr-o lingură de plantă la o cană cu apă clocotită. Zilnic, se beau câte două căni de infuzie, vreme de zece zile.

Afine, pentru tratarea aftelor

Micile ulceraţii dureroase din interiorul cavităţii bucale, aftele, dispar într-un timp scurt dacă foloseşti un tratament local cu salvie, cu busuioc sau cu muşeţel.

Poţi face gargară sau îţi poţi clăti gura cu infuzii din aceste plante pentru a calma durerile şi pentru a dezinfecta ulceraţiile. Decoctul de afine şi chiar fructele mestecate şi ţinute în gură ajută la regenerarea ţesutului gingiei afectate de afte. Un alt leac este apa de gură preparată din 50 g de cimbrişor macerat în 250 ml de ţuică. Cu această soluţie se face gargară de mai multe ori pe zi.

Cuişoarele calmează durerile dentare

O dischetă de vată, îmbibată cu patru-cinci picături de tinctură de cuişoare sau din flori de salcâm, care se aplică pe dintele cariat, are un efect dezinfectant şi calmant. De asemenea, pansamentele aplicate la nivelul cariilor dentare, cu frunze de pătrunjel, amestecate cu sare calmează durerile.

Specialistul nostru

Dr. Ruxandra Constantina competenţă în apifitoterapie reflexoterapeut

În cazul halenei, trebuie descoperită cauza respiraţiei urât mirositoare (igienă orală deficitară, probleme locale sau generale): se pot mesteca frunze de pătrunjel sau de mărar, seminţe de anason sau de chimen; se sug comprimate cu salvie şi propolis sau tablete de Voseptol (conţin tinctură de propolis, uleiuri volatile de eucalipt, mentă şi de cimbru).

Pentru carii sunt utile picăturile de ulei de cuişoare aplicate pe locul dureros sau gargara cu ulei de cuişoare, care înlătură şi respiraţia urât mirositoare.. Pentru gingivite sunt utile gargarele cu ceai de muşeţel.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite