Soluţii care combat problemele prostatei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Urinările frecvente în timpul nopţii pot semnala o afecţiune a prostatei, atenţionează specialiştii. Cu ajutorul unor remedii simple, poţi atenua problemele uro-genitale.

Adenomul de prostată se manifestă prin dificultatea de a urina, senzaţie de golire incompletă a vezicii, urinări frecvente în timpul zilei şi nopţii şi retenţie de urină sau blocaj urinar. Prostata este o formaţiune glandulară cu structură fibromusculară care înconjoară baza vezicii urinare.

Pe măsură ce bărbaţii înaintează în vârstă, aceasta îşi măreşte volumul, iar creşterea diferitelor structuri ale glandei prostatice strangulează uretra determinând astfel probleme la urinare. Prin urmare, apare adenomul de prostată care mai este cunoscut şi sub numele de hiperplazie benignă de prostată.

Medicii spun că adenomul de prostată, descoperit în faze incipiente, poate fi tratat, însă cu condiţia ca fiecare bărbat trecut de 45 de ani să se prezinte la urolog la fiecare şase luni. În paralel cu tratamentul medicamentos se poate face şi fitoterapie, care este de ajutor în atenuarea simptomelor bolii.

Seminţele de dovleac, prima opţiune

Deoarece are rol descongestionant, ceaiul din seminţe de dovleac ar trebui să fie prima opţiu­ne de tratament fitoterapeutic în cazul bărbaţilor care au prostata mărită sau în cazul celor care sunt predispuşi la o astfel de afecţiune, spun specia­liştii. Ceaiul se prepară din opt linguri de seminţe de dovleac şi un litru de apă.

Amestecul se fierbe la foc mic timp de 30 de minute, iar după aceea se lasă la răcit. Se pot bea două-trei căni de ceai pe săptămână, în funcţie de stadiul bolii. Seminţele de dovleac sunt bogate în vitamine (A, E, D şi K) în acizi graşi polinesaturaţi, în minerale (fier, zinc şi magneziu) şi în caroten.

Roiniţa şi cimbrul, aliaţi de nădejde

Senzaţia de golire incompletă a vezicii urinare poate fi eliminată cu ajutorul unui amestec de frunze de roiniţă, de merişor, de talpa-gâştei, cimbru de grădină şi de rădăcină de valeriană.

Din câte 20 de grame din fie­care plantă, se obţine un amestec din care se iau două linguri şi se pun în 500 ml de apă clocotită. Timp de 15 minute, vasul se lasă acoperit, iar apoi lichidul se strecoară. Se bea o cană de ceai în timpul zilei, iar restul seara, înainte de culcare.

Urzica elimină usturimea

În general, urinările frecvente sunt însoţite de usturime şi de durere, iar acest lucru creşte gradul de disconfort. Usturimea însă poate fi atenuată bând o infuzie de urzică moartă, de coada-şoricelului şi de frunze de coacăz.

Două linguri din acest amestec se adaugă în 250 ml de apă clocotită. Amestecul se lasă acoperit aproximativ zece minute. Se recomandă două căni de ceai pe zi.

Ghimpele reduce urinările nocturne

Intervenţia chirurgicală poate fi amânată prin administrarea decoctului de ghimpe în fazele incipiente ale adenomului de prostată, spun fitoterapeuţii. S-a observat că, după o cură de cinci săptămâni cu decoct de ghimpe, urinările nocturne s-au redus la jumătate, durerea s-a diminuat, iar prostata a început să revină la dimensiunea normală. În general, în funcţie de stadiul în care se află boala, cura cu decoct de ghimpe durează între 6 şi 18 luni.

Decoctul de ghimpe se obţine prin fierberea timp de zece minute a unui gram de plantă în 200 ml de apă. În primele şase luni, se beau două căni de ceai pe zi, cu 30 de minute înainte de masa de dimineaţă şi de cea de seară. După această perioadă, se poate consuma doar o singură cană de ceai pe zi. Este bine ca în timpul curei să se evite consumul de alcool, de lactate şi de murături.

Specialistul nostru
Dr. Ruxandra Constantina 

medic de familie, competenţă
în apifitoterapie, reflexoterapeut


Pentru atenuarea simptomatologiei în afecţiunile prostatei, sunt indicate plantele cu efect antiseptic, antiinflamator şi diuretic. Sunt recomandate ceaiurile de ghimpe, de mătase de porumb, frunze de merişor şi coada-calului, tătăneasă, urzică moartă, gălbenele, trei-fraţi-pătaţi şi de traista ciobanului, aproximativ un litru pe zi.

Cercetările au arătat eficacitatea plantei Saw Palmetto, care conţine fitosteroli, cu acţiune antiinflamatoare şi rol stabilizator hormonal, şi încetinesc evoluţia adenomului de prostată. Seminţele de dovleac conţin substanţe anticancerigene, printre care: fibre, pectină, vitamina E şi sitosterol; se utilizează ca atare sau sub formă de ulei. Se pot consuma şi tinctură de propolis şi polen.

Statistică

Aproximativ 30 la sută din bărbaţii de peste 60 de ani suferă de adenom de prostată.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite