Soluţii naturale pentru crizele de gastrită

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Soluţii naturale pentru crizele de gastrită
Soluţii naturale pentru crizele de gastrită

Gastrita este o afecţiune inflamatoare a mucoasei stomacului şi se manifestă prin disconfort în partea superioară a abdomenului. Iată ce remedii din plante există pentru această problemă.

Criza de gastrită poate fi favorizată de o serie de factori: băuturi alcoolice, sucuri acidulate, alimente bogate în grăsimi sau în condimente, prea multe ţigări, administrarea unor medicamente cu efect acid, un program alimentar dezordonat. Stresul este, de asemenea, un factor declanşator al crizelor de gastrită, deoarece starea de încordare produce contracţii ale stomacului şi o creştere a secreţiei gastrice acide.

Obligeana are efecte calmante

Principala formă sub care se foloseşte obligeana este infuzia preparată din rădăcina plantei. Infuzia se prepară dintr-o  linguriţă rasă de plantă, bine uscată, şi 250 ml de apă clocotită. După o infuzare de 15 minute, ceaiul se bea călduţ. Timp de o lună, se consumă câte două căni de ceai pe zi.

Remediul administrat astfel are efect calmant, antispastic şi antiseptic. Dacă durerile reapar, atunci când bolnavul „uită”de regim, se foloseşte pulberea de obligeană (câte o jumătate de linguriţă de trei ori pe zi) asociată cu infuzie de coada calului (preparată dintr-o linguriţă de plantă şi o cană cu 250 ml de apă clocotită), care reduce aciditatea gastrică şi calmează durerile intense.

Cicatrizant cu aloe vera şi ulei de măsline

Un remediu pe bază de aloe vera se prepară dintr-un pahar de suc de aloe strecurat, amestecat cu o jumătate de pahar de miere de albine polifloră şi cu tot atât ulei de măsline. Preparatul se pune într-o sticlă închisă la culoare, care se leagă foarte bine la gură. Apoi sticla se pune într-un vas cu apă care fierbe încet în bain marie, timp de trei ore. După ce se răceşte, preparatul se păstrează la rece. Din acest leac se consumă câte trei linguriţe pe zi, înaintea meselor principale, cel puţin o lună.

Coada-şoricelului combate aciditatea

Decoctul din flori de coada-şoricelului este foarte util bolnavilor care au gastrită cronică sau ulcer. Ceaiul se prepară dintr-o linguriţă de plantă uscată care se pune într-o cană cu apă clocotită şi se fierbe timp de 10 minute, apoi se strecoară. Se bea câte o jumătate de pahar de ceai, de trei ori pe zi, timp de 25-30 de zile.

Tratament curativ cu suc de cartofi

Sucul de cartofi este un bun pansament gastric când mucoasa stomacului este iritată. Cartofii cruzi, spălaţi, necurăţaţi de coajă, se rad şi apoi se stoarce sucul. De trei ori pe zi, bolnavul trebuie să bea câte un pahar cu suc, şi să stea întins o jumătate de oră.  Apa se înlocuieşte cu ceai de gălbenele.  

Macerat de sunătoare pentru urgenţe

Criza gastrică poate fi calmată cu un macerat care se prepară astfel: se pun 20 g de sunătoare în 20 ml de alcool de secară. După două săptămâni, se adaugă 200 ml de ulei de porumb. Acest amestec se ţine la baie de aburi timp de două ore. Se strecoară şi se păstrează în sticluţe închise ermetic. Se ia câte o linguriţă, de trei ori pe zi, înainte de mesele principale. După  o pauză de o săptămână, reţeta se poate repeta.

Terciul de mălai reechilibrează pH-ul gastric

Pentru cei care au probleme cu aciditatea este indicat un terci de mălai preparat dintr-o lingură de mălai fin şi 300 ml de apă. După ce fierbe un minut, în compoziţie se adaugă o lingură de miere. Terciul se consumă dimineaţa, pe stomacul gol. Efectele tratamentului se simt după 10 zile.

Specialistul nostru

Dr. Ruxandra Constantinamedic de familiecompetenţă în apifitoterapie

Un factor important în prevenirea gastritei este adoptarea unui stil de viaţă sănătos, care include evitarea consumului îndelungat de substanţe iritante pentru mucoasa gastrică (aspirină, medicamente antiinflamatoare, alcool, băuturi acide) şi renunţarea la fumat.

Este foarte importantă şi adaptarea unei alimentaţii protectoare, care presupune evitarea mezelurilor, afumăturilor, alimentelor care conţin aditivi sintetici, reducerea consumului de zahăr, de paste făinoase şi de grăsimi provenite din produsele de patiserie, cartofi prăjiţi şi din margarină.

Crudităţile şi leguminoasele se consumă cu prudenţă. Sunt recomandate iaurturile cu Lactobacillus acidophilus sau suplimentele care îl conţin pentru menţinerea unei bune imunităţi generale şi gastro-intestinale. Obligeana, florile de salcâm, frunzele de zmeur sunt plante cu efecte dovedite în calmarea crizelor de gastrită.     

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite